ΕΛΛΑΔΑ

ΟΝΝΕΔ: Ολοκληρώθηκε η εκδήλωση για την Wikipedia

ΟΝΝΕΔ: Ολοκληρώθηκε η εκδήλωση για την Wikipedia

Στο ανεξάντλητο κόσμο της Wikipedia είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν σήμερα φοιτητές και νέοι που βρέθηκαν στο Openplace, στη Λ. Μεσογείων. Οι νεαροί συμμετείχαν στο σεμινάριο – εργαστήριο για τον εμπλουτισμό της ελληνικής ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας.

Πενήντα συμμετέχοντες παρακολούθησαν με ενδιαφέρον και ενθουσιασμό τον τρόπο λειτουργίας της Wikipedia, τη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια που χρησιμοποιείται και συντάσσεται από εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Στο σεμινάριο συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα όπως η νέα λογική που εισάγει η wiki συγγραφή λημμάτων στη γνώση, και οι εμπειρίες συμμετοχής από χρήστες και συγγραφείς λημμάτων σε θέματα που αφορούν στη χρήση και αξιοπιστία της Wikipedia.

Μάλιστα, οι νέοι είχαν την ευκαιρία να συντάξουν επιτόπου άρθρα της επιλογής τους (hands-on workshop).

Συγκεκριμένα τα λήμματα ήταν: η Σύνδεση της Ελλάδας με την ΕΟΚ (1962), Οι Γυναίκες της Πίνδου, το Ελληνικό Φεστιβάλ (Αθηνών-Επιδαύρου), Οι Συμφωνίες Θερίσσου- Τρομάρισσας (1944) και η Αργώ, μυθιστόρημα του Γ. Θεοτοκά.

Το σεμινάριο, εμπίπτει σε μια σειρά δράσεων που έχουν προγραμματιστεί σε πανελλαδικό επίπεδο για το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τον εμπλουτισμό της Wikipedia στα Ελληνικά. Παράλληλα, προβλήθηκαν και οι θέσεις της ΟΝΝΕΔ, σχετικά με τη λειτουργία του ίντερνετ, όπως:

  • Η κατοχύρωση της πρόσβασης στο διαδίκτυο ως ανθρώπινο δικαίωμα.
  • Ο περιορισμός του χρόνου προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας στα 30 χρόνια.
  • Η αποσαφήνιση των όρων ορθής χρήσης (fair use) για την προστασία των έργων.
  • Η ενθάρρυνση των δημιουργών για χορήγηση αδειών ελεύθερου περιεχομένου.
  • Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) , την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού /Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) και τους συντάκτες της Βικιπαίδειας.