ΕΛΛΑΔΑ

Καπραβέλλος στο Newsbomb.gr: «Έχει χαθεί ο έλεγχος - Ο Θεός να βάλει το χέρι του»

Καπραβέλλος στο Newsbomb.gr: «Έχει χαθεί ο έλεγχος - Ο Θεός να βάλει το χέρι του»

Ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του «Παπανικολάου», μίλησε για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας τονίζοντας πως η κατάσταση είναι πραγματικά κρίσιμη.

Η χώρα έχει «γονατίσει» από τον κορονοϊό, με τους λοιμωξιολόγους να βλέπουν μια αργή και σταδιακή αποκλιμάκωση, ωστόσο το Σύστημα Υγείας παραμείνει στο «κόκκινο».

Ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλλος, για ακόμη μια φορά επίστησε την προσοχή όλων τονίζοντας πως η πανδημία, ειδικά στην Αττική δεν είναι πλέον σε κρίσιμο σημείο αλλά έχε βγει εκτός ελέγχου!

«Θέλετε να πούμε την αλήθεια; Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου στην Αττική. Ο Θεός να βάλει το χέρι του! Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Η κατάσταση είναι τραγική. Όταν το Λαϊκό φτάνει στα όριά του, τότε τι μπορούμε να πούμε; Θα πρέπει τα non covid περιστατικά να διακομίζονται αυτομάτως σε ιδιωτικά νοσοκομεία. Είναι μια λύση που θα δούμε να συζητιέται», τόνισε αρχικά στο Newsbomb.gr ο κύριος Καπραβέλλος.

Την ίδια ώρα, η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη δείχνει κρίσιμη μεν, πιο εύκολα να ελεχθεί δε: «Κοιτάξτε, εδώ η κατάσταση είναι κρίσιμη. Δεν είναι πως είμαστε καλά. Αλλά είναι πιο ελεγχόμενη από ότι στην Αθήνα. Οι εισαγωγές παρουσιάζουν μια αυξητική τάση, αλλά ακόμη ελέγχεται η κατάσταση».

Η αποκλιμάκωση του ιού είναι αργή σε σημείο προβληματισμού. Τι φταίει για αυτό; Ο κύριος Καπραβέλλος εξηγεί: «Βλέπουμε πως υπάρχει έκρηξη εισαγωγών και κρουσμάτων αλλά μικρή θνησιμότητα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι ασθενείς είναι σε μικρότερη ηλικία και καλύτερη κατάσταση με αποτέλεσμα να μένουν για περισσότερο καιρό σε κλίνες ΜΕΘ. Αυτό, σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις, οι οποίος αυξάνουν τη μεταδοτικότητα, έχουν αυτό το αποτέλεσμα».

Η επιστροφή στην κανονικότητα μοιάζει μακρινή. Ο Απρίλιος θα είναι ένας μήνας που θα κριθεί εν πολλοίς η πορεία της πανδημίας, όπως τόνισε ο κύριος Καπραβέλλος: «Περιμένα τέλος Μάρτη να δούμε μια αποσυμπίεση, ωστόσο μάλλον κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Νομίζω πως μέσα Απριλίου θα δούμε την μεγάλη αποσυμπίεση που περιμένουμε. Φυσικά, δεν μπορούμε να μιλάμε από τώρα για Πάσχα στο χωριό ή οτιδήποτε τέτοιο. Πρέπει να δούμε τα νούμερα που ελπίζουμε για να συζητήσουμε ξανά κάτι τέτοιο».

Τέλος, ο κύριος Καπραβέλλος τόνισε πως η διαχείριση της πανδημίας είναι λάθος: «Είναι λάθος. Κλειδώνουμε τους 90 για 10. Είναι λάθος να σταματάς την ανθρώπινη δραστηριότητα. Έχουμε πάρα πολλά μέσα να εντοπίζουμε τον ιό. Θα πρέπει να κυνηγάμε το κρούσμα. Σαν γιατροί, το κρούσμα είναι αυτό που μας ενδιαφέρει. Επίσης, η πορεία του εμβολιασμού και οι ρυθμοί τους, θα μας βγάλουν από την πανδημία. Πρέπει να μπει εξαερισμός παντού! Στα σχολεία, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα γραφεία, παντού. Και μάσκες παντού. Αυτές οι κινήσεις θα μας βγάλουν από το τούνελς της πανδημίας».

Διαψεύδει η κυβέρνηση τα σενάρια για σκληρότερα μέτρα και νέα παράταση

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας φαίνεται να μην αφήνει περιθώρια για άνοιγμα της οικονομίας και του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου.

Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων, καθώς και η εκτίναξη στους διασωληνωμένους που έχει προκαλέσει ασφυξία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ειδικότερα στην Αττική, δημιουργεί δεύτερες σκέψεις στην κυβέρνηση αναφορικά με το άνοιγμα της οικονομίας, το οποίο επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο τέλος του Μαρτίου με την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου.

Το απόγευμα της Τετάρτης, υπήρξε έντονη φημολογία ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει παράταση του lockdown, έπειτα από εισήγηση των επιστημόνων που διαμηνύουν ότι τα κρούσματα δεν πρόκειται να μειωθούν αν δεν συμμορφωθούν οι πολίτες.

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι εξετάζεται το σκληρό λουκέτο στην οικονομία μέχρι και την Μεγάλη Εβδομάδα. Η ενδεχόμενη αυτή μεγάλη παράταση του lockdown αποσκοπεί στο να κρατήσει τους πολίτες όσο το δυνατόν περισσότερο περιορισμένους, ώστε να υπάρξει αποφόρτιση της μεγάλης διασποράς και το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 26 Απριλίου να πραγματοποιηθεί χωρίς περιορισμούς.

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι τα σενάρια που διακινούνται δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, διαψεύδοντας οποιαδήποτε πληροφορία για παράταση του lockdown.

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων το πιθανότερο είναι να γίνει -για Γυμνάσια, Λύκεια- μετά το Πάσχα, περίπου στις 10 Μαϊου. Εάν τα δεδομένα το επιτρέψουν, μέχρι εκείνη την ημερομηνία, πρέπει να θεωρείται πιθανό το να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Για τη δύσκολη εξίσωση της εστίασης, αυτή μπορεί να επαναλειτουργήσει στα μέσα Μαΐου και σε εξωτερικούς χώρους.

Την ίδια ώρα οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα κρούσματα δεν αποκλείεται να αυξηθούν, το επόμενο διάστημα, φτάνοντας ακόμα και μια «ανάσα» από τα 4.000, ενώ οι διασωληνωμένοι είναι δεδομένο πλέον ότι θα αυξηθούν λόγω του μεγάλου αριθμού εισαγωγών ασθενών με COVID στα νοσοκομεία. Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 699 διασωληνωμένους στις ΜΕΘ όλης της χώρας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.