Άνοιγμα σχολείων – Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Ανοίξτε μόνο την Γ΄ Λυκείου λένε Σαρηγιάννης, Λινού

Αμαλία Κάτζου

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι επιστήμονες για το άνοιγμα σχολείων και συγκεκριμένα των γυμνασίων και των λυκείων στις 5 Απριλίου.

Όπως δήλωσαν στο Newsbomb.gr ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων θα ήταν καλύτερο να ανοίξει μόνο η Γ’ Λυκείου λόγω των πανελληνίων εξετάσεων.

Ειδικότερα ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης προτείνει να ανοίξει μόνο η Γ’ Λυκείου προκειμένου οι μαθητές να προετοιμαστούν για τις πανελλήνιες εξετάσεις, επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε συζήτηση για άνοιγμα θα πρέπει να γίνει από τις 12 Απρίλη και μετά κι όχι στις 5.

Oπως είπε, το άνοιγμα θα πρέπει να γίνει υπό αυστηρές προϋποθέσεις και να εφαρμοστούν όλα τα μέτρα, και κυρίως το self test.

Αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας ο καθηγητής ανέφερε ότι ίσως αυτή την εβδομάδα υπάρξει μια μικρή σταθεροποίηση, ωστόσο στις 8 του Απρίλη αναμένεται εκτόξευση των κρουσμάτων στα 3.700-3.800 και περαιτέρω πίεση του ΕΣΥ με τις διασωληνώσεις των ασθενών να φτάνουν ακόμα ψηλότερα, περί τις 760-770.

«Μετά αρχίζει να κατεβαίνει η καμπύλη. Προφανώς θα έχουμε και ημερήσιες διακυμάνσεις, ανάλογα και με τον αριθμό των τεστ. Αν έχουμε έναν ρεαλιστικό αριθμό τεστ, θα έχουμε πτώση» συμπλήρωσε ο κ. Σαρηγιάννης.

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού εξέφρασε την άποψη πως είναι πιο συνετό να ανοίξουν τα δημοτικά και η Γ’ Λυκείου και οι επόμενες βαθμίδες αργότερα.

Μιλώντας στο Νewsbomb.gr, η κ. Λινού τόνισε πως οι μαθητές του δημοτικού σχολείου μεταδίδουν μεν τον ιό, αλλά όχι στο βαθμό που συμβαίνει με τα μεγαλύτερα παιδιά.

Για το άνοιγμα της χώρας ξεκαθάρισε ότι «καλώς ανοίγουμε δεν έχουμε επιλογές, αλλά δεν έχουν ληφθεί ακόμα όλα τα κατάλληλα μέτρα, όπως μάσκες, αερισμός, τηλεργασία κτλ. Είναι σημαντικό να υπάρξει ιχνηλάτηση. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα εμβόλια σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και περισσότερα τεστ σε όσους κινούνται πολύ έξω».

Πάντως εμφανίστηκε προβληματισμένη από το γεγονός ο δείκτης θετικότητας παραμένει πάνω από το 6. «Ακόμα και χθες που τα κρούσματα ήταν μειωμένα, ο δείκτης θετικότητας ήταν στο 6,9», προσέθεσε.

Κεραμέως: Ιδανικά να ανοίξουν την επόμενη εβδομάδα Γυμνάσια - Λύκεια

Από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ότι «συζητήσαμε με την επιτροπή την Παρασκευή, παρουσιάσαμε την πρότασή μας και ιδανικά την επόμενη εβδομάδα να δούμε ενδεχόμενο άνοιγμα σε Γυμνάσια και Λύκεια»

Το άνοιγμα, είπε η κυρία Κεραμέως στο MEGA, θα εξαρτηθεί από το self testing με τεστ μια φορά την εβδομάδα στο σπίτι.

«Αν το τεστ είναι θετικό θα προβλέπεται ένα επιβεβαιωτικό τεστ» συμπλήρωσε η υπουργός Παιδείας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Διώρυγα του Σουέζ: Πώς αποκολλήθηκε το πλοίο «μεγαθήριο» - Έβαλε μπρος τις μηχανές του

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved