ΕΛΛΑΔΑ

Καταγγελίες - Γυμναστική: Ζητά ονόματα η Ομοσπονδία - Τι λένε στο Newsbomb.gr νυν και πρώην πρόεδρος

Ενόργανη Γυμναστική
InTime

Ο νυν και ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γυμναστικής, μίλησαν στο Newsbomb.gr για τις απίστευτες καταγγελίες κακοποίησης, σωματικής και σεξουαλικής, 22 αθλητών και αθλητριών και ζήτησαν να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΟΓ για να ζητηθούν τα ονόματα των καταγγελλόμενων από τους αθλητές και τις αθλήτριες.

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Πάτας, Χρήστος Γιαννούλης

Συγκλονιστικές είναι οι καταγγελίες 22 αθλητών και αθλητριών της ενόργανης γυμναστικής, που αφορούν σε κακοποίηση, σωματική και σεξουαλική, από προπονητές. Τα περιστατικά που καταγγέλλονται έχουν λάβει χώρα από το 1985 μέχρι και σήμερα, με την ΕΟΓ να λαμβάνει άμεσα μέτρα και να προχωράει σε έκτακτο Δ.Σ. μόνο για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Θανάσης Σταθόπουλος, μίλησε στο Newsbomb.gr και εξήγησε πως πέρα από το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, την οποία έχει ήδη αναλάβει εισαγγελέας, η ΕΟΓ στέκεται στο πλευρό των αθλητών, ζητώντας και τα ονόματα των προπονητών προκειμένου να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες ειδικότερα αν αφορούν σε εν ενεργεία προπονητές που ανήκουν στις τάξεις της.

Σταθόπουλος: «Είμαστε στο πλευρό τους, να δώσουν τα ονόματα»

«Σήμερα το πρωί λάβαμε γνώση της επιστολής από το δικηγορικό γραφείο της Θεσσαλονίκης, όπου 22 αθλητές και αθλήτριες προχώρησαν σε αυτές τις καταγγελίες. Άμεσα συγκαλέσαμε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, με την παράκληση στα μέλη του να μην δημοσιευτούν τα ονόματα των αθλητών και των αθλητριών για να υπάρξει εχεμύθεια καθώς αυτό ζητήθηκε και από την επιστολή που λάβαμε», ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γυμναστικής στο Newsbomb.gr.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Προφανώς και αμέσως θέλαμε να αναλάβουμε δράση σε ό,τι μας αφορά, ωστόσο, έχει ήδη αναλάβει εισαγγελέας την υπόθεση. Πέρα από το ποινικό σκέλος, όμως, εμείς συνεδριάζουμε και θέλουμε από τους αθλητές να μας ενημερώσουν για τα ονόματα των ανθρώπων που καταγγέλλουν έτσι ώστε να δούμε και πόσοι είναι εν ενεργεία και στη συνέχεια να πράξουμε ανάλογα. Οι καταγγελίες είναι από το 1985 μέχρι σήμερα, οπότε καταλαβαίνετε ότι πρέπει να γνωρίζουμε ποιους αφορούν για να λάβουμε στη συνέχεια τα μέτρα μας».

Κλείνοντας, ανέφερε πως ήδη η Ομοσπονδία έχει λάβει τα μέτρα της και θα προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες αφού ενημερωθεί πλήρως για τις καταγγελίες που έχουν γίνει «Στις 18:00 έχουμε προγραμματίσει το Δ.Σ. για αυτό το θέμα ακριβώς και με τη συμμετοχή αθλητών και αθλητριών, στους οποίους συμπαραστεκόμαστε και ζητάμε να κατονομάσουν όσους καταγγέλλουν για να προχωρήσουμε κι εμείς ανάλογα. Πιστεύω από απόψε (07.04) το βράδυ να έχουμε περισσότερα για το συγκεκριμένο θέμα», υπογράμμισε ο κ. Σταθόπουλος.

stathopoulos_portrait_720-720x390.jpg
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γυμναστικής, Θανάσης ΣταθόπουλοςΕΟΓ

Βασιλειάδης: «Να μην μείνει τίποτα κρυφό»

Ανάλογη στάση κράτησε και στις δικές του δηλώσεις, ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Θανάσης Βασιλειάδης, ο οποίος επίσης μίλησε στο Newsbomb.gr. Έχοντας διατελέσει πρόεδρος από το 2007 ως τον Μάρτιο του 2021, ο κ. Βασιλειάδης ξεκαθάρισε πως δεν είχε γνώση των όσων έχουν καταγγελθεί, υπογράμμισε, όμως, πως ό,τι κι αν έχει συμβεί είναι κατακριτέο και πως δεν πρέπει να μείνει τίποτα κρυφό.

«Ήταν κάτι που δεν γνώριζα και το διάβασα κι εγώ σήμερα το πρωί. Έχει πάρει πλέον μορφή χιονοστιβάδας κι απ' όσο καταλαβαίνω μιλάμε για λεκτική και σωματική βία. Ίσως και παρενόχληση, κάτι που βέβαια αν συμβαίνει είναι τελείως διαφορετικό. Είναι χωρίς συζήτηση κάτι απαράδεκτο. Όποτε κι ο,τι συνέβη είναι κατακριτέο», ανέφερε αρχικά ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας μιλώντας στο Newsbomb.gr.

«Αυτή τη δύσκολη στιγμή μένουμε με τα παιδιά, πρέπει να δούμε τι έχει συμβεί και να μην μείνει τίποτα κρυφό. Στις 18:00 απ' όσο γνωρίζω το διοικητικό συμβούλιο συνεδριάζει για να εξετασθεί το θέμα. Πρέπει να καλεστούν τα παιδιά και να δώσουν όλα τα στοιχεία και να διαλευκανθεί άμεσα το θέμα, το οποίο πιστεύω ότι ανήκει στην παλαιά εποχή. Στα 14 χρόνια που βρισκόμουν εγώ δεν υπήρξε κάποια καταγγελία ή αν συνέβη κάτι, σε καμία περίπτωση σε τέτοιο βαθμό, τελείωσε εν τι γενέσει του», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Κλείνοντας, ο κ. Βασιλειάδης υπογράμμισε πως ναι μεν στον πρωταθλητισμό υπάρχει πάντα πίεση, αλλά απαγορεύονται τέτοια ακραία περιστατικά όπως αυτά που καταγγέλλονται. «Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν μπορείς να κάνεις πρωταθλητισμό χωρίς να υπάρχει πίεση, αλλά αυτή είναι πάντα μέσα στα όρια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Αυτό είναι κάτι διαφορετικό. Για παράδειγμα αν ένας αθλητής δηλωθεί στην πάλη ή την πυγμαχία στα 60 κιλά δεν μπορεί να πάει στον αγώνα όντας 62, θα πρέπει, λοιπόν, να ακολουθήσει μια αυστηρή δίαιτα, χωρίς όμως ποτέ να οδηγηθούμε σε ακραίες καταστάσεις και συμπεριφορές. Οποιαδήποτε τέτοια συμπεριφορά είναι κατακριτέα δεν τίθεται καν θέμα γι' αυτό», τόνισε.

Ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γυμναστικής, Θανάσης ΒασιλειάδηςInTime

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σχολεία: Πότε ανοίγουν τα Λύκεια - Οι ανακοινώσεις Κεραμέως