Πάσχα στο χωριό: Σχέδιο με self test από την κυβέρνηση - Πού θα κριθούν οι αποφάσεις

Αμαλία Κάτζου

INTIME

Το Πάσχα στο χωριό και η μετακίνηση εκτός νομού αποτελεί το επόμενο μεγάλο σχέδιο της κυβέρνησης με «όχημα» τα self test - Πού θα κριθούν οι αποφάσεις

Δύσκολο παζλ παραμένει η απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό για το Πάσχα στο χωριό με την κυβέρνηση να ποντάρει πολλά στα self test.

Η συνεχιζόμενη πίεση στα νοσοκομεία και η διατήρηση σε υψηλά επίπεδα του αριθμού των διασωληνωμένων, περιπλέκουν την κατάσταση, με τους ειδικούς και την κυβέρνηση να αναμένουν τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων 10 ημερών να «κλειδώσουν» οι αποφάσεις.

Μέχρι τότε θα έχει φανεί το αποτύπωμα από το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των λυκείων, οπότε θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πώς εξελίσσεται η πανδημία.

Στην κυβέρνηση επιθυμούν να δώσουν κι άλλες «ανάσες» ελευθερίας αλλά με προσεχτικό και σταδιακό τρόπο.

Όπως υπογραμμίζουν στην κυβέρνηση η αποσυμπίεση της κοινωνίας έχει τη σημασία να τονώσει την γενική συμμόρφωση στα μέτρα και δεν αποτελεί χαλάρωση, καθώς έχουμε ακόμη αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία και μεγάλη πληρότητα στης ΜΕΘ.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως αν το επιτρέψουν οι επδημιολογικές συνθήκες, στόχος είναι να επιτραπούν οι περιφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται το επόμενο δεκαπενθήμερο.

Στην περίπτωση που απελευθερωθούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, αυτό θα γίνει με συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο βρίσκεται υπό επεξεργασία.

Βασικό όπλο για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις θα είναι η διενέργεια self test, που πλέον κάνουν οι μαθητές στα σχολεία.

Με δεδομένο μάλιστα πως επικρατεί θετική αίσθηση για το άνοιγμα Λυκείων με τη διενέργεια τεστ αυτοδιάγνωσης, το συγκεκριμένο μοντέλο θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στον γενικό πληθυσμό που επιθυμεί να κάνει Πάσχα στο χωριό.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως αποδεικνύεται ότι τα self-tests είναι ένα σημαντικό συμπληρωματικό εργαλείο που, σε συνδυασμό με τις μοριακές και τις rapid εξετάσεις θα συμβάλλει στην προστασία της δημόσιας υγείας και συνεπώς στο ασφαλέστερο άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Παράλληλα εάν επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό θα πραγματοποιούνται αυστηροί έλεγχοι στα διόδια, ενώ μία ακόμη σκέψη, αναλόγως πώς θα εξελιχθεί η πανδημία είναι να μπορεί κάποιος να ταξιδέψει αλλά μόνο σε περιοχές με ίδιο χρώμα στον χάρτη επιδημιολογικού κινδύνου.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Mega είπε ότι ένα από τα σενάρια που μελετώνται είναι να γίνει χρήση self test «αλλά είναι νωρίς ακόμα. Να δούμε αν μπορούμε να το χρησιμοποίησουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης σημείωσε ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας πορείας αποκλιμάκωσης της πανδημίας πανελλαδικά, σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι προτιμότερο να μην κάνουμε Πάσχα στο χωριό προκειμένου να μην γκρεμίσουμε - όπως είπε - όσα θα χτίσουμε μέχρι τότε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θρίλερ στην Κυψέλη: Έγκυος η γυναίκα που καταγγέλλει επίθεση με καυστικό υγρό

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved