ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Αντίστροφη μέτρηση για Πάσχα, εστίαση, σχολεία και τουρισμό – Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Εκκλησία Περιστέρι μέτρα
ΙΝΤΙΜΕ

Τα επόμενα βήματα για την άρση lockdown σχετικά με το Πάσχα, την εστίαση και τον τουρισμό στην ατζένα της επιτροπής των λοιμωξιολόγων - Ακόμα και σήμερα οι ανακοινώσεις

Συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως η επιτροπή των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας για να εξετάσει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και να εισηγηθεί στην κυβέρνηση σχετικά με το πώς θα γιορτάσουμε φέτος το Πάσχα αλλά και τον τρόπο και χρόνο της σταδιακής άρσης των περιορισμών του lockdown για τα σχολεία, την εστίαση και τον τουρισμό.

Οι ανακοινώσεις είναι πιθανόν να γίνουν κατά τη απογευματινή τακτική ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

Συγκεκριμένα οι ειδικοί θα αποφανθούν για την λειτουργία των εμπορικών κέντρων που έχει προτείνει το υπουργείο Ανάπτυξης αλλά και για το πώς θα λειτουργήσουν οι Εκκλησίες το Πάσχα και την Ανάσταση.

Με δεδομένο πως το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλό επίπεδο και διατηρείται η πίεση στα νοσοκομεία δεν αναμένεται να επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού, καθώς η κυβέρνηση δεν θέλει διακινδυνεύσει το άνοιγμα των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων στις αρχές Μαΐου και κυρίως το άνοιγμα του Τουρισμού στις 14 του επόμενου μήνα.

Μετακίνηση εκτός νομού

Από την πλευρά τους οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μετακίνηση από των πολιτών από τις πόλεις στην επαρχία είναι πιθανό να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο, αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος για μεταφορά ιικού φορτίου από περιοχές σε βαθύ κόκκινο, σε άλλες με μικρό αριθμό κρουσμάτων.

Επίσης με δεδομένη την περιορισμένη δυνατότητα των νοσοκομείων της περιφέρειας, να ανταποκριθούν σε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων, προκρίνεται και φέτος να κάνουμε Πάσχα στην Πόλη.

Όπως ανέφερε το πρωί στον ΣΚΑΪ η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη η «θέση της κυβέρνησης είναι να μην ανοίξουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Να μη ρισκάρουμε να μεταφερθεί ιικό φορτίο από περιοχές που έχουν υψηλό σε άλλες περιοχές της χώρας».

Η κυρία Πελώνη υπογράμμισε πάντως ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για μήνυμα του πρωθυπουργού σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να ρισκάρουμε μία μεγάλη έξοδο για το Πάσχα με την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί.

Όπως είπε ο λόγος που συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή είναι επειδή η κυβέρνηση «θέλει να δοθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα μία ορατότητα στους πολίτες» γιατί έχει γίνει μείζονος σημασίας το Πάσχα.

Πάσχα στην εκκλησία

Αναφορικά με τις εκκλησίες οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα επιτραπεί η παρακολούθηση της Ανάστασης και της λειτουργίας στους υπαίθριους χώρους των εκκλησιών- και τα γνωστά μέτρα για την οικογενειακή «φούσκα».

Θα επιτραπούν, δηλάδη, τα οικογενειακά τραπέζια με περιορισμένο αριθμό ατόμων (9), όπως συνέβη και πέρσι.

Εκτιμάται, επίσης, ότι θα παραταθεί το ωράριο βραδινής κυκλοφορίας για το Μεγάλο Σάββατο έως τις 22:30, δεδομένου ότι η Ακολουθία της Αναστάσεως θα τελεστεί στις 21:00.

Ορόσημο η 14η Μαΐου

Εν τω μεταξύ στο κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζουν τον οδικό χάρτη για την επιστροφή στην κανονικότητα, στον οποίο θα αποτυπώνονται οι ημερομηνίες που θα ανοίξουν μια σειρά από δραστηριότητες: Σχολεία, λιανεμπόριο χωρίς sms στο 13032, μετακίνηση από δήμο σε δήμο και μετακίνηση εκτός νομού, άνοιγμα εστίασης και της οικονομικής ζωής στη χώρα.

Η ημερομηνία ορόσημο είναι η 14η Μαΐου που ανοίγει επισήμως ο τουρισμός στην Ελλάδα, ωστόσο το σχέδιο και οι ημερομηνίες για σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων αναμένεται να παρουσιαστεί μετά το Πάσχα.

Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου χωρίς χρονικό περιορισμό και sms η πιθανή ημερομηνία είναι τη Δευτέρα 3 Μαΐου.

Για την εστίαση, δεν έχει «κλειδώσει» συγκεκριμένη ημερομηνία ωστόσο ένα πιθανό οι επιχειρήσεις του κλάδου να ανεβάσουν ρολά μεταξύ 6 και 10 Μαΐου.

Στις 10 Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν τα σχολεία με το υπουργείο Παιδείας να προτείνει επιστροφή όλων των μαθητών στα θρανία, ωστόσο οι ειδικοί εμφανίζονται ανησυχούν λόγω της σημαντικής αύξησης των κρουσμάτων στα λύκεια.

Τέλος η 14η Μαΐου είναι η ημερομηνία για το επίσημο άνοιγμα στον τουρισμό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τριπλό «χουνέρι» της Ελλάδας στον Ερντογάν: Το… φυσάει και δεν κρυώνει ο «σουλτάνος»