ΕΛΛΑΔΑ

Πάσχα 2021: 13.600 αυτοκίνητα σε 6 ώρες πέρασαν τα διόδια και γύρισαν πίσω μόνο τα 42

Διόδια Αφιδνών

Πάσχα 2021: Μεγάλη η έξοδος των οχημάτων από τα διόδια Αφιδνών και Ελευσίνας την Παρασκευή - Τι δείχνουν τα στοιχεία πριν την νέα ΚΥΑ για την μετακίνηση εκτός νομού

Μεγάλη ήταν από το πρωί η έξοδος των αυτοκινήτων από την Αττική παρά το γεγονός ότι από τα ξημερώματα οι έλεγχοι στα διόδια τόσο των Αφιδνών όσο και της Ελευσίνας ήταν συνεχείς και έντονοι.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τις 6 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι έχουν περάσει τα διόδια περισσότερα από 13.600 οχήματα.

Κατά τα ίδια στοιχεία από τα οχήματα που έφτασαν μέχρι τα διόδια, οι αστυνομικοί που ήταν επιφορτισμένοι με τους ελέγχους, σταμάτησαν και γύρισαν προς Αθήνα συνολικά 42 αυτοκίνητα.

Σημειώνεται ότι λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι δημοσιοποιήθηκε η κοινή υπουργική απόφαση που βάζει «φρένο» στις εξαιρέσεις για τη μετακίνηση εκτός νομού.

Τι προβλέπει η απόφαση

1. Οι εργαζομένοι στον ιδιωτικό τομέα (μισθωτοί) που μετακινούνται για δουλειά, θα πρέπει να έχουν χαρτί από ΕΡΓΑΝΗ. Αν κατά τον έλεγχο, διαπιστωθεί ότι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας ή σε άδεια, θα τους επιβληθούν τα ανάλογα πρόστιμα.

2. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να διαθέτουν έγγραφο που να βεβαιώνει την ιδιότητά τους, αλλά και χαρτί που αποδεικνύει το ραντεβού τους.

3. Οι μετακινήσεις για συγκομιδή προϊόντων, όπως για παράδειγμα το μάζεμα ελιάς, παύουν να υφίσταται σαν λόγος μετακίνησης την περίοδο του Πάσχα

4. Οι μετακινήσεις για λόγους υγείας, αποδεικνύονται μόνο με έγγραφο ή παραπεμπτικό από δημόσια δομή.

5. Οι μετακινήσεις για κηδεία, καθιστούν υποχρεωτική την προσκόμιση ληξιαρχικής πράξης θανάτου

6. Για μετάβαση στη μόνιμη κατοικία απαιτείται το Ε1, ενώ δεν επιτρέπεται η επιστροφή στα αστικά κέντρα μετά την περίοδο του Πάσχα.

7. Για μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται να φέρει και να επιδεικνύει α) στην περίπτωση διαζυγίου, αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, β) στην περίπτωση διάστασης, υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75) και γ) σε κάθε περίπτωση, πρόσφορα στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου, όπως τίτλο ιδιοκτησίας ή μισθωτήριο.

Σημειώνεται ότι η απόφαση προβλέπει διορία 48 ωρών για τις υπερτοπικές μετακινήσεις για τις περιπτώσεις εργασίας, κηδείας ή λόγων υγείας.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά όλα τα μέτρα

Η εικόνα σε Αφίδνες και Ελευσίνα

Το Newsbomb.gr βρέθηκε στα διόδια της Ελευσίνας και συνομίλησε με τους ταξιδιώτες που βρέθηκαν στο σημείο.

Οι λόγοι της μετακίνησης εκτός νομού ποικίλουν, καθώς κάποιοι υποστηρίζουν ότι σπεύδουν προς την Πελλοπόνησο για τα πλημμυρισμένα σπίτια τους ή συναγερμούς που χτυπάνε, ενώ άλλοι για να βρουν εργασία ή να αγοράσουν αυτοκίνητο. Όλες αυτές οι δικαιολογίες ωστόσο, πρέπει να πιστοποιούνται με κάποιο έγγραφο.

Μία από τις πιο συνήθεις δικαιολογίες που έχουν ακουστεί και στο παρελθόν, είναι από τους ελαιοπαραγωγούς που σπεύδουν για τις αγροτικές τους εργασίες.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ακριβώς οι ίδιες δικαιολογίες λέγονται τόσο στα διόδια της Ελευσίνας, όσο και των Αφιδνών.

Το επόμενο δεκαήμερο οι έλεγχοι από την αστυνομία αναμένεται να είναι πολύ αυστηροί, με τα μέτρα που θα λάβει να θυμίζουν σε σημαντικό βαθμό το περσινό Πάσχα.

Τα αναλυτικά σχέδια είναι ακόμη σε προπαρασκευαστικό στάδιο, ωστόσο οι έλεγχοι αναμένεται να είναι αυστηροί ώστε να μην επιτραπεί στους απείθαρχους να βγουν εκτός Νομού.

«Οι έλεγχοι είναι αυστηροί όχι μόνο στην Αττική, αλλά σε όλη την επικράτεια. Περισσότεροι από 10.000 αστυνομικοί σε όλη την Ελλάδα συμμετέχουν στα μέτρα για το Πάσχα. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι πολίτες να παρουσιάζουν έγγραφα για αγροτικές εργασίες ή για ιατρικές επισκέψεις, προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν από τα διόδια και στο αυτοκίνητο να είναι όλη η οικογένεια με τις αποσκευές της», αναφέρουν χαρακτηριστικά στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγές του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Ελέγχονται με μεγάλη προσοχή τα σχετικά έγγραφα που επιδεικνύουν πολίτες στους αστυνομικούς προκειμένου να μεταβούν σε άλλη περιφέρεια», σημειώνουν ακόμη οι ίδιες πηγές και εξηγούν:

«Σε περίπτωση που κάποιοι προσπαθήσουν να ξεγελάσουν την Αστυνομία, προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν από τα διόδια, εκτός από τα τσουχτερά πρόστιμα, υπό προϋποθέσεις μπορεί να υπάρξουν και ποινικές κυρώσεις».

Σημειώνεται ακόμη ότι, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για το Πάσχα, θα υπάρχουν παράλληλα ελικόπτερα και drones.

Το Newsbomb.gr βρέθηκε νωρίτερα το πρωί στα διόδια των Αφιδνών και κατέγραψε όλα όσα συμβαίνουν.

Σύμφωνα με την τροχαία οι περισσότεροι έχουν τα απαραίτητα έγγραφα από το σύστημα «Εργάνη».

Υπάρχουν, βέβαια, και αρκετοί που υποστηρίζουν ότι πρέπει να ταξιδέψουν εκτός Αττικής λόγω βλάβης στην εξοχική τους κατοικία επικαλούμενοι διαρροή υδάτων με τους αστυνομικούς από την πλευρά τους να ζητούν σχετικά έγγραφα από τους δήμους.

Αρκετοί είναι, δε, αυτοί που πλέον επικαλούνται τα... πορτοκάλια ως δικαιολογία για να τους επιτραπεί η διέλευση, μια δικαιολογία που στο παρελθόν είχε την εκδοχή της ελιάς.

«Έχω τα έγγραφα μαζί μου» λένε ορισμένοι οδηγοί, με άλλους να τονίζουν ότι σωστά γίνονται οι έλεγχοι αν και όπως λένε δεν έχει τόση αστυνομία στους επαρχιακούς δρόμους

Οι αστυνομικοί, όμως, έχουν ακούσει και πιο περίεργες δικαιολογίες όπως αυτή ενός οδηγού που τους είπε ότι πάει στο Κιλκίς για… ραντεβού με γιατρό.

Άλλος Αθηναίος είπε ότι πηγαίνει μια φορά την εβδομάδα στη Λιβαδειά για να ταΐσει τον σκύλο του.

Δεν λείπουν, δε, και περιπτώσεις οδηγών που παρουσιάζουν έντυπα από την «Εργάνη» σβησμένα με μπλάνκο, χρησιμοποιώντας, δηλαδή, παλαιότερα έγγραφα επειδή πλέον ανανεώνονται κάθε 15 ημέρες με αυστηρούς όρους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πάσχα 2021 - Μετακίνηση εκτός νομού: Η απόφαση - Αυτές οι μετακινήσεις απαγορεύονται