ΕΛΛΑΔΑ

Γηροκομείο Χανιά: Στον Άρειο Πάγο «προσφεύγουν» οι ιδιοκτήτες - Τι αναφέρουν μέσω των συνήγορών τους

Γηροκομείο Χανιά: Στον Άρειο Πάγο «προσφεύγουν» οι ιδιοκτήτες - Τι αναφέρουν μέσω των συνήγορών τους

Οι δύο συνήγοροι του οίκου ευγηρίας  θα προσφύγουν σήμερα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και στην Εισαγγελία Εφετών Χανίων προκειμένου να ζητήσουν την τήρηση της  μυστικότητας της προκαταρκτικής διαδικασίας

Την ώρα που το φως της δημοσιότητας βλέπουν μαρτυρίες «φωτιά» για τον οίκο ευγηρίας της Κρήτης, ενώ διατάχθηκε έρευνα από τον Άρειο Πάγο και το υπουργείο Εργασίας, οι ιδιοκτήτες προστρέχουν στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, οι δύο συνήγοροι του οίκου ευγηρίας Νικος Ρουσόπουλος και Ιωάννης Σφακιωτάκης θα προσφύγουν σήμερα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και στην Εισαγγελία Εφετών Χανίων προκειμένου να ζητήσουν την τήρηση της μυστικότητας της προκαταρκτικής διαδικασίας και του σεβασμού του τεκμηρίου της αθωότητας, καθώς -όπως εξηγούν- δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Μάλιστα, αναμένεται να προτείνουν ως μάρτυρες περίπου 50 συγγενείς φιλοξενούμενων της μονάδας, παλαιότερων και τωρινών, για να καταθέσουν τις συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων.

Σημειώνεται, ότι για το συγκεκριμένο γηροκομείο υπάρχουν καταγγελίες για τραγική μεταχείριση ηλικιωμένων, πλημμελή καθαριότητα και βίαιη συμπεριφορά ενώ φαίνεται πως έχει σημειωθεί τα τελευταία δυο χρόνια αρνητικό ρεκόρ θανάτων που ξεπερνά τους 70. Στο μεταξύ, με εισαγγελική εντολή έγινε εκταφή σορού γυναίκας για να διαπιστωθούν τα αίτια θανάτου της, ενώ έχουν ζητηθεί οι ληξιαρχικές πράξεις θανάτου για όλες τις περιπτώσεις απ’ όλα τα ληξιαρχεία της Κρήτης.

Ωστόσο, από την πλευρά των ιδιοκτητών - μητέρας και κόρης - γίνεται λόγος για σκευωρία και για πλεκτάνη. «Ούτε ποινική δίωξη έχει ασκηθεί, ούτε αστυνομικό δελτίο έχει εκδοθεί, ούτε ευρήματα κακοποίησης διαπιστώθηκαν στη γενόμενη (22-4-21) εκταφή πρώην τροφίμου του γηροκομείου» αναφέρει ο εκ των πληρεξουσίων δικηγόρων Ιωάννης Σφακιωτάκης. Σε μακροσκελή του ανακοίνωση χαρακτηρίζει «κόσμημα για τον τόπο» τις εγκαταστάσεις του οίκου ευγηρίας στα Χανιά και κάνει λόγο για «διάτρητες, απαράδεκτες και φωτογραφικές αναρτήσεις με τις οποίες διασύρθηκε βάρβαρα η επιχείρηση με τη θεαματική ανάπτυξη της προσπάθειας δύο γυναικών του τόπου».

Για ύπαρξη ανθρώπων που επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν καταστάσεις έκανε λόγο ο δεύτερος συνήγορος της οικογένειας ότι διατηρεί το γηροκομείο, Νίκος Ρουσόπουλος.

«Υπάρχει μία καταγγελία. Υπάρχουν άνθρωποι που προσπάθησαν να εκμεταλλευθούν καταστάσεις, εκβιάζοντας. Αυτοί πλησίασαν την οικογένεια του ηλικιωμένου. Αυτοί θα οδηγηθούν στο εδώλιο ως κατηγορούμενοι» αναφέρει και συμπληρώνει ότι «υπήρξε ερεύνα στις εγκαταστάσεις του γηροκομείου σε ανύποπτη χρονική στιγμή, κατά την οποία δεν βρέθηκε τίποτα» ανέφερε ο κ. Ρουσόπουλος. Μάλιστα, σχολιάζοντας τον υψηλό αριθμό θανάτων, ο νομικός εκπρόσωπος του Γηροκομείου υποστηρίζει ότι δικαιολογείται στα πλαίσια των ευρωπαϊκών στατιστικών στοιχείων.

Η διαταγή έρευνας από Άρειο Πάγο

Στο μεταξύ, την περασμένη Παρασκευή διατάχθηκε έρευνα για τους μυστηριώδεις θανάτους στον οίκο ευγηρίας έπειτα από παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα.

Ο επικεφαλής της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου διαβίβασε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Κρήτης Γεώργιο Σαμπαντσή δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου που αναφέρονται στο επίμαχο θέμα, ενώ παρήγγειλε στον συνάδελφό του, να προχωρήσει στην κατά την κρίση του νόμιμες ενέργειες, ενόψει «της σοβαρότητας της φύσεως, κ.λπ. όσων εμπεριέχονται στα εν λόγω δημοσιεύματα». Μάλιστα, φέρεται να ζήτησε από τον κ. Σαμπαντσή να εποπτεύσει ο ίδιος την έρευνα, όπως προβλέπει το άρθρο 32 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Oscars 2021 - Όσκαρ 2021: Αυτοί είναι οι μεγάλοι νικητές της φετινής απονομής