ΕΛΛΑΔΑ

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για το γηροκομείο στα Χανιά - «Είχε χάσει 10 κιλά, του έλειπαν δόντια»

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για το γηροκομείο στα Χανιά - «Είχε χάσει 10 κιλά, του έλειπαν δόντια»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εισαγγελικές έρευνες για την υπόθεση του γηροκομείου στα Χανιά όπου δεκάδες ηλικιωμένοι πέθαναν από ανακοπή καρδιάς

Συγκλονίζουν οι νέες μαρτυρίες αναφορικά με το γηροκομείο-κολαστήριο στα Χανιά όπου μέσα σε αυτό άφησαν την τελευταία τους πνοή από ανακοπή καρδιάς, μόλις σε ένα χρόνο τουλάχιστον 68 ηλικιωμένοι. Οι μαρτυρίες πρώην εργαζομένων αλλά και συγγενών που έχασαν στην συγκεκριμένη δομή, δικούς τους ανθρώπους συγκλονίζουν,. ενώ νέες έρχονται στα φώτα της δημοσιότητας όσο περνούν οι μέρες, με την υπόθεση να παίρνει μορφή χιονοστιβάδας. Την ίδια ώρα η ιδιοκτήτρια χαρακτηρίζει τα όσα ακούγονται ανυπόστατα.

Ακόμα μια πρώην εργαζόμενη λύνει την σιωπή της, μιλώντας στον Alpha περιγράφοντας αποτρόπαιες εικόνες. Η ίδια αναφέρει ότι φοβόταν να προβεί σε αυτές τις αποκαλύψει νωρίτερα, πριν δηλαδή πάρει διαστάσεις η πολύκροτη υπόθεση. «Έρχονταν υγιείς και σε μία εβδομάδα ήταν τσουβάλια. Δεν ήθελαν να φάνε και γίνονταν καταθλιπτικοί. Τους φέρονταν σαν ζώα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σε καταγγελίες έχουν προχωρήσει δεκάδες συγγενείς ηλικιωμένων που ήταν στο γηροκομείο και ζητούν να ερευνηθούν οι θανατοι των δικών τους ανθρώπων. Ένας κατέθεσε ότι πήγε τον πατέρα του το 2019, σε ηλικία 80 ετών χωρίς να είναι άρρωστος, για να έχει συντροφιά. Μέσα σε δύο εβδομάδες όπως λέει, αντίκρισε έναν άνθρωπο που δεν είχε επαφή με το περιβάλλον. «Είχε χάσει 10 κιλά, του έλειπαν δόντια και ήταν χτυπημένος στο πρόσωπο». Είπε ότι θα τον πάρει από εκεί σε δύο ημέρες και το ίδιο βράδυ τον ειδοποίησαν ότι ο πατέρας του πέθανε από ανακοπή.

Αρνείται τα πάντα η ιδιοκτήτρια

Η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου τονίζει από την πρώτη στιγμή πως όλα όσα ακούγονται δεν έχουν την παραμικρή δόση αλήθειας. Όπως λέει χαρακτηριστικά: «Διατηρώ τον οίκο ευγηρίας επί 12 συναπτά έτη. Όλα αυτά ειναι ανυπόστατα. Είναι ψευδείς οι καταγγελίες. Κάνουμε ό,τι πρέπει. Έχω απολυτη εμπιστοσύνη στην Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη. Η αλήθεια θα φανεί».

Παρέμβαση υπουργείου Εργασίας

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανταποκρίθηκε άμεσα καταθέτοντας ερώτημα προς την Περιφέρεια Κρήτης για τον αυξημένο αριθμό θανάτων σε γηροκομείο των Χανίων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:

Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τον αυξημένο αριθμό θανάτων σε γηροκομείο στην Κρήτη, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει ήδη λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Πιο συγκεκριμένα, απέστειλε την Παρασκευή 23 Απριλίου στην Περιφέρεια Κρήτης επείγον αίτημα ενημέρωσης αναφορικά με τις συνθήκες λειτουργίας της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Καθώς ενδέχεται να υπάρχουν ποινικές προεκτάσεις, η υπόθεση εξετάζεται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων. Σύμφωνα με τη νομοθεσία περί ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (Μ.Φ.Η.), το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι αρμόδιο για τον καθορισμό των προϋποθέσεων λειτουργίας, ενώ οι κατά τόπους Περιφέρειες είναι αρμόδιες για την εποπτεία τους.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση (Π1γ/οικ.81551/25.6.2007), η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων εκδίδεται από την αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας από την οποία διενεργείται και η εποπτεία τους. Υπενθυμίζεται ότι, κατά τον τελευταίο χρόνο, με απώτερο στόχο την προστασία απέναντι στην COVID-19 τόσο των εργαζόμενων, όσο και των φιλοξενούμενων, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανέπτυξε μια σειρά πρωτοκόλλων για τη καθημερινή λειτουργία των μονάδων αυτών.

Προκειμένου να διευκολύνει την τήρηση των πρωτοκόλλων, το Υπουργείο σε σύμπραξη με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, πραγματοποιήσαν τακτικούς ελέγχους φορείας του νέου κορωνοϊού καθώς και ελέγχους τήρησης των πρωτοκόλλων.

Επιπλέον, το Υπουργείο έχει αναλάβει τη διανομή rapid test σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων αναγνωρίζοντας το κόστος που συνεπάγεται η συχνή διεξαγωγή τέτοιων τεστ. Πρόθεση του Υπουργείου ήταν και είναι η λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου για την προστασία των ηλικιωμένων που διαβιούν σε τέτοιες δομές. Πρακτικές ή παραλείψεις που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ατόμων τρίτης ηλικίας, κατά την περίοδο των ανωτέρω ελέγχων δεν έγιναν ανεκτές και επιβλήθηκαν τα αντίστοιχα διοικητικά πρόστιμα από τις αρμόδιες εθνικές αρχές.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Το «πλήγμα» Μπάιντεν σε Ερντογάν: Τι σημαίνει η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων- Γιατί τώρα