ΕΛΛΑΔΑ

Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Τότε θα έχουμε τείχος ανοσίας – Πώς θα εκδίδεται το «πράσινο» πιστοποιητικό

Αθήνα ανοσία ΕΟΔΥ
INTIME

Την εκτίμησή του για το τείχος ανοσίας στην Ελλάδα διατύπωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ο οποίος παρουσίασε το πώς θα εκδίδεται το «πράσινο» πιστοποιητικό

Για το τείχος ανοσίας, που υπολογίζεται περίπου στο 70% από το σύνολο του πληθυσμού μίλησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο οποίος εξήγησε πώς θα εκδίδεται το «πράσινο» πιστοποιητικό.

Όπως εκτίμησε ο κ. Αρκουμανέας το τείχος ανοσίας στην Ελλάδα θα το έχουμε πετύχει μέχρι τον Σεπτέμβριο αν και τόνισε ότι θα μπορούσαν να είχαν εμβολιαστεί περισσότεροι 60 ετών και άνω.

Όσον αφορά το «πράσινο» πιστοποιητικό, εξήγησε ότι θα μπορούμε να το κατεβάσουμε από το gov.gr, αφότου έχουμε εμβολιαστεί ή κάνει 72 ώρες πριν PCR τεστ ή τεστ αντισωμάτων.

Για την πορεία της πανδημίας ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ είπε ότι παρατηρείται σταδιακή αποκλιμάκωση τις τελευταίες εβδομάδες. Αν και είπε ότι οι βασικοί δείκτες δείχνουν μείωση πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε πολύ χαμηλά νούμερα. Δεν έχει τελειώσει η πανδημία».

Για τα κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ο κ. Αρκουμανέας είπε πως χθες, Δευτέρα, συμπεριλήφθηκαν στα κρούσματα πάνω από 700 θετικά επιβεβαιωμένα δείγματα από σχολεία, ενώ διευκρίνισε ότι όσα επιβεβαιώνονται και συγκαταλέγονται στα κρούσματα είναι από δεύτερο τεστ σε δημόσια δομή ή σε εργαστήρια, όχι από το self test.

Τόνισε, δε, ότι συνεχίζεται η επιβεβαίωση και σήμερα.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ είπε πως σίγουρα ο εμβολιασμός θα συμβάλει στη βελτίωση της κατάστασης.

Ερωτηθείς για τα προνόμια των εμβολιασμένων, είπε πως η κουβέντα έχει γίνει σε όλο τον κόσμο, ωστόσο στην Ελλάδα αναμένεται να εμβολιαστούν όλες οι ηλικιακές ομάδες πρώτα για να αποφασιστεί οτιδήποτε.

Για τους 18 ετών και άνω, ο κ. Αρκουμανέας είπε ότι θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός τους μέσα στον Ιούνιο, ενώ από τέλος του μήνα θα ανοίξουν και τα υπόλοιπα εμβόλια για τους 30-44 ετών, ανά πενταετία.

Σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ για αποζημίωση των πολιτών για βλάβες μετά από τον εμβολιασμό, ο κ. Αρκουμανέας σχολίασε πως είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που εμφάνισαν προβλήματα υγείας μετά από εμβολιασμό στην Ελλάδα.

Μιλώντας, τέλος, για την πιθανότητα τοπικών lockdown ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι, είπε ότι υπάρχει τέτοιο σχέδιο για να αποφευχθεί η διασπορά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φονικό στα Γλυκά Νερά: Γυναίκα βρέθηκε νεκρή δίπλα στο μωρό της - Δεμένος ο σύζυγος

Ροή Ειδήσεων