ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Κορινθία: Θλίψη για τις καταστροφές - Από το 2000 είχε να πιάσει τέτοια φωτιά τον Μάιο

Φωτιά στην Κορινθία - Ρεπορτάζ Newsbomb.gr
Σπύρος Μελισσάρης

Φωτιά Κορινθία: Θλίψη προκαλούν οι εικόνες καταστροφής στην Κορινθία από τη φωτιά που καίει ακόμα - Ελπίδες για οριοθέτηση μέσα στην ημέρα - Από το 2000 είχε να πιάσει τέτοια πυρκαγιά τον Μάιο

Φωτογραφίες/Βίντεο: Σπύρος Μελισσάρης

Θλίψη και στεναχώρια προκαλούν οι εικόνες καταστροφής που άφησε πίσω της η φωτιά στην Κορινθία που ξεκίνησε την Τετάρτη, πέρασε στην Δυτική Αττική και έχει κάψει περισσότερα από 40.000 στρέμματα δάσους καταστρέφοντας και κατοικίες.

Το οδοιπορικό του Newsbomb.gr στους οικισμούς που επλήγησαν από τη φωτιά αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφής.

Καμμένα σπίτια, καμμένα δέντρα, στάχτη και το γκρι σαν χρώμα κυριαρχούν στον «καμβά» που άφησαν πίσω τους οι φλόγες.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι οι άνεμοι είχαν υποχωρήσει ακόμα περισσότερο σε σχέση με το πρωί.

Κατά την ίδια ενημέρωση δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο αλλά διάσπαρτες εστίες στο Χάνι Δερβένι, τον Πευκενέα, τον Παρασκευά και τον οικισμο Αιγειρούσες .

Δάκρυα για τους κόπους μιας ζωής

Την πρώτη κατοικία του έχασε στις φλόγες ένας κάτοικος της Μαυρολίμνης Κορινθίας, ο οποίος μάλιστα είχε μετακομίσει με την γυναίκα του πρόσφατα από το Αγρίνιο. Με δάκρυα στα μάτια δείχνει την απόλυτη καταστροφή στην κάμερα του Newsbomb.gr και τα συντρίμμια του άλλοτε σπιτιού του. Όπως λέει χαρακτηριστικά κάηκαν πάρα πολλά σπίτια στην περιοχή.

Στη συνέχεια αναφέρει ότι κατά την εκκένωση της περιοχής οι Αρχές τους είπαν να πάνε πρώτα στο Αλεποχώρι και μετά τους οδήγησαν στα Μέγαρα, σε ένα γήπεδο όπου όπως καταγγέλλει δεν ήταν κανείς υπεύθυνος εκεί, ενώ τους έφεραν μόνο ένα μπουκάλι νερό.

Κάτοικοι της περιοχής Μαυρολιμάνι, που είχε εκκενωθεί το απόγευμα της Πέμπτης, έσπευσαν από νωρίς το πρωί σήμερα στις περιουσίες τους, αντικρίζοντας μόνο εικόνες καταστροφής.

Το μένος της φωτιάς αποτυπώνεται πλήρως στις εικόνες που παρουσιάζει το Newsbomb.gr, από το οποίο δεν γλίτωσαν ούτε οι βάρκες που βρίσκονταν μέσα στο νερό.

Το 2000 τέτοια φωτιά Μάιο μήνα

Σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά 21 χρόνια είχε να ξεσπάσει πυρκαγιά τέτοιου μεγέθους, με παρόμοιες καιρικές συνθήκες στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο, δηλαδή 20 Μαΐου, όπως αυτή που εκδηλώθηκε στο Σχίνο Κορινθίας και έχει κάνει στάχτη μέχρι στιγμής 40.000 στρέμματα δάσους.

Η προηγούμενη μεγάλη πυρκαγιά τέτοια εποχή ήταν το 2000 στην Σάμο, υπενθύμισε, χαρακτηρίζοντας «ατυχία» τη συγκεκριμένη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο και ειδικότερα στην πρόληψη, αναφέροντας τις πρωτοβουλίες της Πολιτικής Προστασίας, τονίζοντας παράλληλα τις υποχρεώσεις των δήμων και όλων των φορέων.

Όπως είπε το ξημέρωμα βρήκε τους πυροσβέστες αντιμέτωπους με ανέμους 5-6 μποφόρ ενώ τώρα η μάχη δίνεται κυρίως στο ανατολικό μέτωπο της φωτιάς.

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι η πυρκαγιά θα οριοθετηθεί μέσα στην ημέρα» είπε ο κ. Χαρδαλιάς τονίζοντας ότι οι δυνάμεις θα μείνουν εκεί μέχρι να σβηστεί η φωτιά.

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας τα μέτωπα ήταν πολλά και επικίνδυνα.

Όπως είπε δόθηκε μάχη για να προστατευθούν σπίτια στις Αργοιρούσες, στον Παρασκευά και τον Άγιο Ιωάννη όπου η φωτιά πέρασε μέσα από τη μονή.

Έκανε λόγο για δύο μεγάλα επιχειρησιακά στοιχήματα να μην επεκταθεί προς τα νότια και να απειληθεί καταφύγιο άγριων ζώων και να μην πάει προς τα Μέγαρα.

«Θα ήταν ολέθρια οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη για τα Μέγαρα» είπε ο κ. Χαρδαλιάς κάνοντας λόγο για ανέμους 8 μποφόρ.

Θέλοντας να δείξει την ένταση της φωτιάς, δε, είπε ότι «την πρώτη ημέρα σε 4,5 ώρες η φωτιά "περπάτησε" 10,3χλμ.».

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι από τη φωτιά καταστράφηκαν και οικίες, κυρίως εξοχικές και αγροικίες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κινητή τηλεφωνία: Αλλάζουν οι χρεώσεις - Δείτε τι θα πληρώνουμε