ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά ΤΩΡΑ στο Σχίνο: Νέα αναζωπύρωση - Εκκενώνεται οικισμός στα Μέγαρα

Φωτιά
IN TIME

Εντολή για προληπτική εκκένωση στον οικισμό Παπαγιαννέικα, έδωσε η Πυροσβεστική 

Φωτογραφίες: Σπύρος Μελισσάρης

Εντολή για προληπτική εκκένωση του οικισμού Παπαγιαννέικα στα Μέγαρα έδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής η Πυροσβεστική, με τη φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τετάρτης στο Σχίνο Κορινθίας να μαίνεται και να έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, έχοντας φτάσει μέχρι τα Μέγαρα Αττικής.

Tην εντολή έδωσε η Πυροσβεστική τονίζοντας ότι πρόκειται για οργανωμένη απομάκρυνση.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική αυτή τη στιγμή οι εστίες της φωτιάς είναι πολλές και διάσπαρτες, ενώ συνεχώς ξεσπούν αναζωπυρώσεις, με τους πυροσβέστες να ενεργούν εκ περιτροπής.

188534875_1013201285879545_7636056122372416803_n.jpg
Οικισμός ΠευκενέαΣπύρος Μελισσάρης

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν μείνει ίδιες στο σημείο με 278 πυροσβέστες και 89 οχήματα, ενώ εναερίως συνδράμουν 8 Canadair, 10 Πετζετέλ, 2 ελικόπτερα και 1 ελικόπτερο συντονισμού.

Την ίδια ώρα, εντολή για προληπτική εκκένωση του οικισμού Χαλκανή στα Μέγαρα δόθηκε λίγο πριν τις 14:00 το μεσημέρι της Παρασκευής.

188250475_491116055540145_6542234782798473402_n.jpg
Οικισμός Πευκενέα

Η καταστροφή αποτυπωμένη από δορυφόρο

Το μέγεθος της καταστροφής από τη μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε από τον Σχίνο Κορινθίας και κατακαίει δάσος και καλλιέργειες στα Γεράνεια και την περιοχή των Μεγάρων αποτύπωσε ευρωπαϊκός δορυφόρος.

Την εικόνα δίνει στη δημοσιότητα το meteo.gr του Αστεροσκοπείου της Αθήνας:

Το πρωί της Πέμπτης 20/05 ένας εκ των δύο ευρωπαϊκών δορυφόρων Sentinel-2 πέρασε πάνω από τη Δυτική Αττική και την Ανατολική Κορινθία και κατέγραψε την καμένη έκταση, καθώς και τα ενεργά μέτωπα της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή από το βράδυ της Τετάρτης 19/05. Σύμφωνα με την παρακάτω δορυφορική εικόνα και την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών Copernicus - EMS, περισσότερα από 25.000 στρέμματα είχαν γίνει στάχτη λίγο πριν το μεσημέρι της Πέμπτης 20/05. Η εκτίμηση έγινε πριν την απογευματινή ενίσχυση των ανέμων στην περιοχή και την ολονύχτια συνέχιση του καταστροφικού έργου της πυρκαγιάς.

Σήμερα Παρασκευή 21/05 αναμένεται νέα εκτίμηση των καμένων εκτάσεων από δορυφορικές μετρήσεις.

Από το 2.000 είχε να πιάσει τέτοια φωτιά τον Μάιο

Θλίψη και στεναχώρια προκαλούν οι εικόνες καταστροφής που άφησε πίσω της η φωτιά στην Κορινθία που ξεκίνησε την Τετάρτη, πέρασε στην Δυτική Αττική και έχει κάψει περισσότερα από 40.000 στρέμματα δάσους καταστρέφοντας και κατοικίες.

Το οδοιπορικό του Newsbomb.gr στους οικισμούς που επλήγησαν από τη φωτιά αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφής.

Καμμένα σπίτια, καμμένα δέντρα, στάχτη και το γκρι σαν χρώμα κυριαρχούν στον «καμβά» που άφησαν πίσω τους οι φλόγες.

Δείτε εικόνες καταστροφής του Newsbomb.gr στην gallery:

Χαρδαλιάς: Πάνω από 40 χιλιάδες στρέμματα έγιναν στάχτη στα Γεράνεια Όρη

Νωρίτερα, σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης για την εξέλιξη της φωτιάς, ανέφερε ότι πάνω από 40.000 στρέμματα δασικής έκτασης κάηκαν εξαιτίας της πυρκαγιάς που ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης στον Σχίνο Κορινθίας.

Παράλληλα, όπως είπε, υπήρξαν ζημιές, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουν καταστραφεί οικίες, που στην συντριπτική τους πλειονότητα ήταν εξοχικές ή αγροικίες απομακρυσμένες από οργανωμένους οικισμούς, η καταγραφή των οποίων είναι ήδη σε εξέλιξη. Τόνισε ότι ο μηχανισμός και οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένουν σε απόλυτη επιφυλακή και επαγρύπνηση, ενώ συμπλήρωσε ότι οι προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς συνεχίστηκαν αδιάκοπα για δεύτερο βράδυ.

«Η προσπάθεια συνεχίζεται και πιστέψτε με είναι τιτάνια. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι στη διάρκεια της μέρας και με τη σταδιακή βελτίωση των καιρικών συνθηκών που αναμένουμε, η πυρκαγιά θα οριοθετηθεί, ενώ όλες οι δυνάμεις μας, σε κάθε περίπτωση, θα παραμείνουν στο πεδίο μέχρι την πλήρη κατάσβεση της», υπογράμμισε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αριστοτελία Πελώνη στο Newsbomb.gr: Θα έχουμε ένα καλό καλοκαίρι, σταδιακά τα επόμενα ανοίγματα