ΕΛΛΑΔΑ

Φώτης Θεοχάρης: Ο αστυνομικός - ορειβάτης που θα ανέβει στα 8.611 μέτρα υψόμετρο στο Newsbomb.gr

Φώτης Θεοχάρης: Ο αστυνομικός - ορειβάτης που θα ανέβει στα 8.611 μέτρα υψόμετρο στο Newsbomb.gr

Ασχολείται με την ορειβασία από τα 16 του χρόνια και παρόλο που έχει πατήσει πολλές κορυφές δεν σταματά ποτέ να θέτει ολοένα και υψηλότερους στόχους.

Για τον 30χρονο αστυνομικό Φώτη Θεοχάρη, ο οποίος ανέβηκε πέρυσι στις ελβετικές Άλπεις για να συμβάλει στην υποστήριξη του έργου της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Προσώπων (ΕΛΕΠΑΠ), η κορυφή του Broad Peak, στα 8047μ, και φυσικά το θρυλικό Κ2 στα 8611μ αποτελεί όνειρο ζωής. Ένα όνειρο που φαίνεται να παίρνει σιγά σιγά «σάρκα και οστά» αφού λίγος καιρός απομένει πλέον ώσπου να ετοιμάσει τις βαλίτσες του για το Πακιστάν.

Το νέο εγχείρημα του Φώτη Θεοχάρη ξεκινά στις αρχές Ιουνίου, οπότε θα επιβιβαστεί στο αεροπλάνο με προορισμό το Ισλαμαμπάντ. Από εκεί, μ' ένα trekking μερικών ημερών στόχο έχει να φτάσει στην κατασκήνωση Βάσης του Broad Peak, να εγκλιματιστεί στο υψόμετρο και ν' ανέβει στην κορυφή των 8047μ.

Αν όλα πάνε καλά -και «Θεού επιτρέποντος», όπως χαρακτηριστικά λέει- στη συνέχεια στόχος είναι η ανάβαση στην κορυφή του Κ2 στα 8611μ.

Ο Φώτης Θεοχάρης μίλησε στο Newsbomb.gr για το σχέδιο της κατάκτησης της κορυφής ΜΚ 2, την προετοιμασία για μια τέτοια διαδικασία αλλά και πώς ξεκίνησε το πάθος για την ορειβασία.

Αναλυτικά όσα μας είπε ο Φώτης Θεοχάρης:

O Ιούνιος θα σας βρει στο Ισλαμαμπάντ. Στόχος τα 8.611 μέτρα. Περιγράψτε μας λίγο τη διαδικασία μιας τέτοιας προσπάθειας.

Κάθε αποστολή ξεκινά και τελειώνει στο σπίτι μας, αυτή είναι μια βασική αρχή όταν
ξεκινάμε μια προσπάθεια στα βουνά του κόσμου. Τον Ιούνιο το ταξίδι μου ξεκινά για δύο πολύ ψηλά βουνά του Πακιστάν, συγκεκριμένα για το Κ2 8611μ και το Broad Peak 8047μ. Αρχή προορισμού είναι το Ισλαμαμπάντ, πρωτεύουσα του Πακιστάν, από κει θα
ακολουθηθεί ένα trekking μερικών ημερών που θα φθάσει στο BC του όρους Broad Peak, στόχος είναι γίνει ο εγκλιματισμός στο υψόμετρο και η ανάβαση στην κορυφή 8047μ του όρους Broad Peak και αν όλα πάνε καλά και θεού επιτρέποντος ανάβαση στην κορυφή του όρους Κ2 8611μ. Η διάρκεια όλου του εγχειρήματος θα είναι περίπου 2 μήνες.

Τα τελευταία 16 χρόνια ασχολείστε με την ορειβασία. Πώς ξεκίνησε αυτό το πάθος;

Εγώ, είχα την τύχη να μεγαλώσω στην επαρχία, στη Βίνιανη Ευρυτανίας, όπου η επαφή με τη φύση είναι μέρος της καθημερινότητας. Μετά με την εγκατάσταση της οικογένειάς μου στην Αθήνα, αυτή η επαφή με τη φύση μού έλειπε. Οπότε, με κάθε ευκαιρία ξέφευγα στα κοντινά δάση και μονοπάτια της Πάρνηθας και του Υμηττού. Η αναρρίχηση είναι κάτι διαφορετικό, είναι η επαφή με τον βράχο και η προσπάθεια να σκαρφαλώσεις, η οποία υπάρχει έμφυτη μέσα σε κάθε παιδί. Απλώς, μεγαλώνοντας, αυτό γίνεται πιο συνειδητό και το αυθόρμητο ένστικτο να προσεγγίσεις την κορυφή γίνεται με τη χρήση όχι μόνο σωματικών ιδιοτήτων, αλλά και νοητικών, οι οποίες γεννούν όμως και το αίσθημα του φόβου.

Τι πρέπει να γνωρίζει κάποιος, αλλά και τι να περιμένει, όταν μπει στη διαδικασία της
ορειβασίας;

Η ορειβασία είναι ένα απαιτητικό άθλημα, τόσο σωματικό όσο και νοητικό, καθώς απαιτεί όχι μόνο σωματική εκγύμναση αλλά και υπέρβαση των εγκεφαλικών αγκυρώσεων που προέρχονται από την έντονη προσπάθεια και δημιουργούν φοβίες, το αίσθημα της κόπωσης και την ανάγκη της παραίτησης.

Πώς αντέδρασαν οι δικοί σας άνθρωποι μόλις τους είπατε πως έχετε στόχο την Κ2;

Η μητέρα μου είχε την πιο ανήσυχη αντίδραση. Το πρόσωπο των δικών μου ανθρώπων
επισκιάστηκε από φόβο και ανησυχία. Γενικά οποιοσδήποτε γονέας νοιάζεται για το παιδί του ανησυχεί και δεν θέλει να του συμβεί κάτι άσχημο, ωστόσο πιστεύουν σε μένα και με εμπιστεύονται ότι στο δρόμο προς τις κορυφές επικρατεί η σωφροσύνη και όχι τόσο η ματαιοδοξία.

Ποια ήταν η δυσκολότερη ανάβασή σας μέχρι σήμερα;

Η ανάβαση στο όρος Κανγτσενγιούγκα με υψόμετρο 8586 μέτρα στο Νεπάλ. Μια αποστολή που διήρκησε 56 μέρες. Για μένα ήταν μια μεγάλη πρόκληση διότι οι προηγούμενες αποστολές μου δεν ξεπερνούσαν τα 7000 μέτρα. Ένας από τους παράγοντες που έκανε την τότε προσπάθεια δύσκολη ήταν η υπέρβαση του ορίου μου στο υψόμετρο και η παραμονή στην λεγόμενη «ζώνη θανάτου» δηλαδή από τα 7500μ έως τα 8586μ της κορυφής, για μένα ήταν κάτι νέο και επικίνδυνο.

Οι μελλοντικοί σας στόχοι;

Περισσότερες εικόνες και εμπειρίες από τα βουνά του κόσμου. Όσο υπάρχει χώμα και χιόνι πάνω σε αυτά, θα επιδιώξω να αφήσω τα ίχνη μου αλλά και να δεχτώ τα ίχνη τους πάνω μου. Ζούμε σε μια απεραντοσύνη κι εμείς πιστεύουμε φαιδρά ότι όλα περιστρέφονται γύρω από εμάς.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σε εγρήγορση η Αθήνα για την παρουσία Τσαβούσογλου στη Θράκη - Γιατί δεν πήγε στα πομακοχώρια