ΕΛΛΑΔΑ

Προνόμια εμβολιασμένων: Με το βλέμμα στους δύσπιστους διευκολύνσεις και περιορισμοί - Τι αλλάζει

Προνόμια εμβολιασμένων: Με το βλέμμα στους δύσπιστους διευκολύνσεις και περιορισμοί - Τι αλλάζει
ΙΝΤΙΜΕ

Να πειστούν οι δύσπιστοι και επιφυλακτικοί ώστε να κάνουν το εμβόλιο. Αυτό είναι το «στοίχημα» κυβέρνησης και ειδικών, με τους μεν να ανακοινώνουν διευκολύνσεις για τους πλήρως εμβολιασμένους και τους δε να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λόγω της μετάλλαξης Δέλτα που έχει εντοπιστεί και στη χώρα μας και είναι κατά 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού.

Με την αύξηση του ποσοστού εμβολιασμένων συνδέεται η αποφυγή επιβολής νέων περιοριστικών μέτρων από την κυβέρνηση, που έχει στρέψει το «βλέμμα» στους δύσπιστους και τους επιφυλακτικούς, που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη.

Την ίδια στιγμή, οι ελευθερίες για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες αυξάνονται, ενώ αλλαγές θα ισχύσουν και για τις μετακινήσεις και τα ταξίδια προς τα νησιά.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η απόφαση για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να ταξιδεύουν στα νησιά, μόνο με την επίδειξη αρνητικού τεστ PCR ή rapid test ή πιστοποιητικού νόσησης η του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού μέσω του οποίου θα αποδεικνύεται και η γνησιότητα του εγγράφου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως το παραπάνω μέτρο όχι μόνο δεν διχάζει την κοινωνία, αλλά αντιθέτως συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή και τη δημόσια υγεία, αφού η αντιμετώπιση της πανδημίας αφορά στο σύνολο της κοινωνίας. Όπως τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι «γίνεται το αυτονόητο τόσο για ένα κράτος δικαίου, όσο και υγειονομικά: οι εμβολιασμένοι πολίτες επανέρχονται σταδιακά στην κανονικότητα, απολαμβάνοντας τα δικαιώματα που έχουν στερηθεί επί 16 μήνες. Διατηρούνται παράλληλα οι κανόνες δημόσιας υγείας για τους ανεμβολίαστους. Είναι χρέος της Πολιτείας να μεριμνά, έτσι ώστε το κοινωνικό αγαθό της υγείας να ισχύει έναντι πάντων».

Αλλαγές στις μετακινήσεις - Πώς θα ταξιδεύουμε στα νησιά από τις 5 Ιουλίου

Με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, αρνητικό αποτέλεσμα PCR 72 ωρών και αρνητικό αποτέλεσμα rapid test 48 ωρών θα μπορούν από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου να μετακινούνται στα νησιά όσοι πολίτες θέλουν να ταξιδέψουν, όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της λοίμωξης Covid-19.

Συγκεκριμένα από 5 Ιουλίου ισχύουν τα εξής:

Για τις μετακινήσεις προς τα νησιά θα απαιτούνται:

- Για τους ενήλικες:

α) πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης,

β) αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες,

γ) αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

- Για ανήλικους 12 έως 17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test

- Ενώ οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

Στην επιστροφή από τα νησιά συνίσταται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Από το μέτρο εξαιρούνται η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα, και επίσης εξαιρούνται:

α) όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση. Αυτοί θα μετακινούνται με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) όπως ήδη ισχύει.

β) όσοι μετακινούνται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης. Θα μετακινούνται με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) αν πρόκειται για εργαζόμενους όπως ήδη ισχύει και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) πριν την μετακίνηση για τους υπολοίπους.

Όσον αφορά τις χερσαίες μετακινήσεις ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι αξιολογούνται από την κυβέρνηση τα επιδημιολογικά δεδομένα στην ηπειρωτική χώρα και η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χρήστος Παππάς: «Εντάξει παιδιά, τελείωσε έρχομαι» - Τα πρώτα λόγια κατά την σύλληψή του