ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός - Σαρηγιάννης: Ανατροπή επιδημιολογικής πορείας - 2.600 τα κρούσματα στο τέλος Ιουλίου

Κορονοϊός - Σαρηγιάννης: Ανατροπή επιδημιολογικής πορείας - 2.600 τα κρούσματα στο τέλος Ιουλίου

Για να γίνει ανάσχεση της δυσάρεστης πορείας της νόσου, ο καθηγητής επεσήμανε πως, «δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά ο πολύ γρήγορος και σε μεγάλο εύρος εμβολιασμός»

Στην εκτίμηση ότι στο τέλος Ιουλίου τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού θα ανέρχονται σε 2.600, ως εβδομαδιαίος μέσος όρος, κατέληξε βάση των μοντέλων που επεξεργάζεται ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ. Προσδιόρισε ως πρώτη μέρα του «4ου κύματος της πανδημίας», την 28η Ιουνίου, οπότε και σημειώθηκε η αναστροφή της επιδημιολογικής πορείας.

Όπως εξήγησε, για να καταλήξει στα συμπεράσματά του, έχει υπολογίσει τον εμβολιαστικό ρυθμό έως σήμερα με ανάλυση των ηλικιακών ομάδων των εμβολιασμένων και της πιθανότητας επιμόλυνσης λόγω κινητικότητας, αλλά και σοβαρότητας της νόσου λόγω ηλικίας. Όπως επισήμανε και οι νέοι δεν εξαιρούνται από τη νοσηρότητα της νόσου, καθώς μπορεί να τους αφήσει μακροχρόνια προβλήματα.

Για να γίνει ανάσχεση της δυσάρεστης πορείας της νόσου επισήμανε πως «δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά ο πολύ γρήγορος και σε μεγάλο εύρος εμβολιασμός». Μέχρι να φτάσουμε εκεί «για να επιβραδύνουμε αυτή την αύξηση των κρουσμάτων με γεωμετρική πρόοδο που παρατηρείται», ο καθηγητής συνιστά «να φοράμε μάσκες, να κρατάμε αποστάσεις και να συνεχιστεί η μαζική και συχνή χρήση των self test στους εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα».

Όσον αφορά στην εισροή των τουριστών, θεωρεί καθοριστικό να δηλώνουν τον προορισμό τους, ώστε να υπάρχει σαφής επιδημιολογική εικόνα κάθε περιοχής και έλεγχος της διασποράς της μετάλλαξης «Δέλτα», με «ενδεχόμενα τοπικά lockdown των 15 ημερών, όταν διαπιστώνουμε ότι η δυναμική είναι προς τα πάνω».

Πηγή: ΕΡΤ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: «Έκρηξη» με 1.797 νέα - 8 θάνατοι και 168 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ