ΕΛΛΑΔΑ

Καπραβέλος στο Newsbomb.gr: Αν αγνοήσουμε κι άλλο τον κορονοϊό θα μας τιμωρήσει - Έκρηξη κρουσμάτων

Καπραβέλος στο Newsbomb.gr: Αν αγνοήσουμε κι άλλο τον κορονοϊό θα μας τιμωρήσει - Έκρηξη κρουσμάτων

«Βλέπουμε κρούσματα μικρής ηλικίας γιατί υπάρχουν τα γλέντια η ανεμελιά και ο φοβερός συνωστισμός που γίνεται στα μπαρ σε όλη την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος

Για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, και ένα ενδεχόμενο τέταρτο κύμα μέσα στο καλοκαίρι, αλλά και για τις επιπτώσεις θα έχει η μετάλλαξη «Δέλτα» σε βάθος χρόνου μίλησε στο Newsbomb.gr, ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.

Ο κ. Καπραβέλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι «το καλοκαίρι των μεταλλάξεων» και όχι του τουρισμού, αναφέροντας συγκεκριμένα, «απ' όλες τις πληροφορίες που έχουμε από την Ευρώπη, τα κρούσματα θα παρουσιάσουν μια επιθετική και μεγάλη αύξηση γιατί η χαλάρωση που έχει υπάρξει είναι τρομακτική. Κανένας από εμάς δεν είπε για τέτοια χαλάρωση. Το καλοκαίρι αυτό δεν είναι καλοκαίρι τουρισμού. Είναι καλοκαίρι των μεταλλάξεων, είναι καλοκαίρι που ο κορονοϊός δεν έχει μπει σε μια σειρά. Αν τον αγνοήσεις θα σε τιμωρήσει».

Στη συνέχεια ο καθηγητής υπογράμμισε ότι η αύξηση των τελευταίων ημερών δεν είναι αποτέλεσμα της μετάλλαξης «Δέλτα» αλλά λόγω της χαλάρωσης των μέτρων τονίζοντας ότι ίσως αργότερα δούμε και πάνω από 2.000 κρούσματα. «Είναι τρομακτική η χαλάρωση των μέτρων που βλέπουμε. Θα έχουμε σίγουρα αύξηση κρουσμάτων».

«Αυτή η αύξηση ευτυχώς δεν μεταφράζεται σε πίεση, προς τα νοσοκομεία», εξήγησε ο κ. Καπραβέλος αναλύοντας τους λόγους που έχουν συμβάλει. «Αυτό συμβαίνει πρώτον λόγω εμβολίων. Έχει χτιστεί ένα τοίχος ανοσίας αυτή τη στιγμή και δεύτερων είναι λόγω εποχής. Ο κορονοϊός δεν έχει συνθήκες πολλαπλασιασμού γιατί πέρα από την διασπορά τους χρειάζεται και κατάλληλες συνθήκες επώασης», ανέφερε ο καθηγητής, ο οποίος δεν απέκλεισε να έχουμε ένα μικρό τέταρτο κύμα μέσα στο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο συνδυασμός δυο πραγμάτων ίσως επιφέρει ένα σφοδρό τέταρτο κύμα το φθινόπωρο. «Εάν συνεχίσουμε να μην εμβολιασζόμαστε και αν επικρατήσει η ινδική μετάλλαξη το κύμα από το φθινόπωρο και μετά θα είναι σφοδρότατο. Είμαστε πολύ μακριά από τον έλεγχο της πανδημίας».

Ο κ. Καπραβέλος χαρακτήρισε λάθος την κατάργηση των μασκών στους εξωτερικούς χώρους λέγοντας «όπου και να πας πλέον κανένας δεν φοράει μάσκα, πέρα από μερικούς που φοβούνται, ενώ κατέληξε για τις τοπικές εξάρσεις λέγοντας «βλέπουμε κρούσματα μικρής ηλικίας γιατί υπάρχουν τα γλέντια η ανεμελιά και ο φοβερός συνωστισμός που γίνεται στα μπαρ σε όλη την Ελλάδα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός στην κυβέρνηση - Το παρασκήνιο της απόφασης για στοχευμένα μέτρα