ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Μετάλλαξη Δέλτα, κορονοπάρτι και ανεμβολίαστοι τριπλασίασαν τα κρούσματα σε μία εβδομάδα

κορονοϊός Ελλάδα μετάλλαξη Δέλτα συνωστισμοί εμβόλια
INTIME

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλούν στις αρχές οι συνωστισμοί σε beach bar και κλαμπ, όπως επίσης και ο χαμηλός ρυθμός εμβολιαστικής κάλυψης σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Συναγερμός έχει σημάνει σε κυβέρνηση και ειδικούς η έξαρση της πανδημίας κορονοϊού - κυρίως λόγω μετάλλαξης Δέλτα, αλλά και λόγω των συνωστισμών και της μη επαρκούς εμβολιαστικής κάλυψης σε αρκετές περιοχές της Ελλάδος.

Η νέα έκρηξη κρουσμάτων που σημειώθηκε τις τελευταίες 24 ώρες λειτούργησε ως καμπανάκι αφύπνισης και έφερε νέα μέτρα αλλά και σκέψεις για περαιτέρω αυστηροποίηση. Πολλώ δε μάλλον όταν οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το 4ο κύμα της πανδημίας δεν τιθασσεύεται και προβλέπουν ακόμη και 3.500 κρούσματα ημερησίως.

Τα κρούσματα παρουσίασαν αλματώδη άνοδο -σχεδόν τριπλασιάστηκαν -από την περασμένη Δευτέρα 28 Ιουνίου ενώ η μετάλλαξη Δέλτα είναι 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του ιού και 60% πιο μεταδοτική από το βρετανικό στέλεχος. Γεγονός που σημαίνει ότι όσοι είναι ανεμβολίαστοι διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν σοβαρά.

Τα κορονοπάρτι στην παραλιακή

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλούν οι συνωστισμοί σε beach bar και κλαμπ στην παραλιακή όπου εντοπίστηκαν clusters. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μολύνσεις στον Νότιο Τομέα Αττικής, εκτοξεύθηκαν και σήμερα, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 252 νέα κρούσματα. Ενώ όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ο δείκτης θετικότητας άγγιξε το 6,1% και 8,4% στους δήμους Αλίμου και Γλυφάδας, αντίστοιχα.

Ταυτόχρονα, το τελευταίο 10ήμερο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, παρατηρείται σημαντική πτώση του μέσου όρου ηλικίας των κρουσμάτων, ο οποίος πλέον αγγίζει τα 27 έτη. Αύξηση έχει παρατηρηθεί και στα κρούσματα που ανήκουν σε συρροές, ενώ το 32% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων αναφέρουν σαν πιθανή πηγή έκθεσης, συνάθροιση σε εξωτερικό χώρο. Όπως γνωστοποίησε ο Ν. Χαρδαλιάς, τα τελευταία 24ωρα καταγράφηκαν εκατοντάδες κρούσματα τα οποία κατόπιν διερεύνησης εστιάζονται σε χώρους διασκέδασης.

Μαγιορκίνης: Σίγουρα πάνω από 2.000 κρούσματα ημερησίως

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, εμφανίστηκε βέβαιος ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα φέρει αναπόφευκτα 4ο κύμα πανδημίας στην Ελλάδα και ότι τα κρούσματα θα ξεπεράσουν σίγουρα τα 2.000 ημερησίως.

Όπως είπε ο καθηγητής, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη, το θετικό είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί κάποια αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας.

Αναφερόμενος στη μετάλλαξη Δέλτα, επισήμανε ότι η συγκεκριμένη παραλλαγή του κορωνοϊού εξαπλώνεται κυρίως στους νέους, ενώ είναι «εξαιρετικά δύσκολο να ανακοπεί η έλευση του 4ου κύματος».

Μάλιστα, σημείωσε ότι πιθανόν θα δούμε παρόμοια εικόνα με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πορτογαλία και το Ισραήλ και εκτίμησε ότι «ο αριθμός των κρουσμάτων θα ξεπεράσει σίγουρα τις 2.000 (σ.σ. ημερησίως), δεν το συζητάμε αυτό». Πρόσθεσε δε ότι ότι είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν οι χερσαίες μετακινήσεις, ενώ οι διακρατικές, σύντομα, θα επιτρέπονται μόνο σε εμβολιασμένους. Οσον αφορά την επαναφορά της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, ανέφερε ότι δεν έχει τεθεί αυτό το θέμα προς συζήτηση αυτή τη στιγμή.

Σαρηγιάννης: Μπορεί να φτάσουμε και 3.500 κρούσματα τον Αύγουστο

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στο Mega εκτίμησε ότι «είμαστε στο 4ο κύμα της πανδημίας από την προηγούμενη Δευτέρα, στις 28 Ιουνίου. Απλώς τώρα το βλέπουμε πολύ πιο έντονα». Το απέδωσε στη χαλάρωση των μέτρων και στη συνέχεια στη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης «Δέλτα» και εκτίμησε ότι τα κρούσματα «στον εβδομαδιαίο μέσο όρο θα είναι στα 2.600, με μια περαιτέρω αύξηση στις αρχές του Αυγούστου στα περίπου 3.500 κρούσματα».

Χαρδαλιάς: Εστίαση και κέντρα διασκέδασης μόνο με καθήμενους - Βαριές ποινές στους παραβάτες

Με βάση την αύξηση των κρουσμάτων και την επιδημιολογική εικόνα που διαμορφώνεται, ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι αποφασίστηκαν νέα μέτρα από την κυβέρνηση, τα οποία θα ισχύουν από την Πέμπτη, 8 Ιουλίου σε ό,τι αφορά τον τομέα της διασκέδασης. Αναλυτικά:

  • Όλοι οι χώροι εστίασης θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και με κανόνες χωρητικότητας που έχουν οριστεί από το υπουργείο Ανάπτυξης.
  • Όσες επιχειρήσεις ελέγχονται και διαπιστώνονται παραβάσεις, θα αντιμετωπίζουν ποινή αναστολής λειτουργίας επτά ημερών από την επόμενη ημέρα της παράβασης.
  • Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο θα είναι 10.000 ευρώ και η αναστολή λειτουργίας 15ήμερη. Σε νέα παράβαση, θα γίνεται αφαίρεση της άδειας λειτουργίας

Οι 82 Δήμοι με ποσοστό εμβολιασμού κάτω από 35%

Κυβέρνηση και ειδικοί ανησυχούν σφόδρα για τη μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού, με συνέπεια τη νέα έξαρση κρουσμάτων που σημειώθηκε τις τελευταίες 24 ώρες (1.797 νέες μολύνσεις, 8 νεκρούς και 168 διασωληνωμένους) αλλά και τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη σε συγκεκριμένους δήμους.

Ειδικότερα, στην κυβέρνηση επικεντρώνονται σε 82 δήμους που έχουν ποσοστό εμβολιασμού κάτω από 30%, εκ των οποίων οι 50 έχουν εμβολιαστική κάλυψη κάτω από 25%.

Για παράδειγμα, κάτω από 25% έχουν δήμοι όπως:

  • Βόλβης
  • Θέρμης
  • Δέλτα
  • Κιλελέρ
  • Καρπενήσι

Μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται σε δήμους των Σερρών και της Ροδόπης, όπου κάποιοι είναι κάτω από 10%!

Ποιες περιοχές μπαίνουν στο μικροσκόπιο

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι περιοχές όπου καταγράφονται χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών, όπως είναι η Πελοπόννησος, η Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, η Στερεά Ελλάδα και ορισμένες περιοχές της Κρήτης.

Κάλυψη εμβολιασμών στην επικράτεια

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην περιφέρεια Ιονίων νήσων έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση το 55% των κατοίκων, ενώ έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό το 47%. Η ίδια περιφέρεια προηγείται και στα κλεισμένα ραντεβού για εμβολιασμούς, με το συγκεκριμένο ποσοστό να ανέρχεται στο 57%.

Δεύτερη στην σχετική λίστα είναι η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με το 52% των κατοίκων να έχει κάνει την μια – τουλάχιστον – δόση και το 44% να έχει εμβολιαστεί πλήρως. Τρίτη είναι η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με αντίστοιχα ποσοστά 45% και 39%.

Στον αντίποδα, τα χειρότερα ποσοστά είναι στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Εδώ έχει πραγματοποιήσει την πρώτη δόση μόνο το 39% ενώ πλήρως εμβολιασμένο είναι το 31%.

Ακολουθούν οι περιφέρειες Πελοποννήσου (41% και 32%), Δυτικής Ελλάδας (40% και 32%), Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (39% και 32%) και Βορείου Αιγαίου (39% και 32%).

Τέλος, σε ότι αφορά στα προγραμματισμένα ραντεβού εμβολιασμών, μετά την περιφέρεια Ιονίων Νήσων που προηγείται με 57%.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός στην κυβέρνηση - Το παρασκήνιο της απόφασης για στοχευμένα μέτρα