ΕΛΛΑΔΑ

Υποχρεωτικός εμβολιασμός – Εστίαση μόνο για εμβολιασμένους: Αυτά τα μέτρα ανακοινώθηκαν

Εμβολιασμός ανακοινώσεις

Σε διευκρινίσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και τις κυρώσεις όσων αρνούνται αλλά και για τη λειτουργία των κλειστών χώρων εστίασης και διασκέδασης μόνο για εμβολιασμένους προχώρησαν Γεωργιάδης, Κικίλιας και Πιερρακάκης

Διευκρινίσεις για τις ανακοινώσεις που έκανε χθες, Δευτέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και τη λειτουργία των κλειστών χώρων για εστίαση και διασκέδαση έδωσαν οι υπουργοί Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε τις δομές οι εργαζόμενοι των οποίων θα πρέπει να προχωρήσουν σε υποχρεωτικό εμβολιασμό αλλά και το πλαίσιο των ποινών και τις κινήσεις που θα μπορούν να κάνουν οι διοικήσεις των νοσοκομείων.

Οι ανακοινώσεις του Βασίλη Κικίλια

Ο υπουργός Ανάπτυξης εξήγησε πώς θα λειτουργούν οι κλειστοί χώροι της εστίασης, τα πρόστιμα που επιβάλονται στους παραβάτες αλλά και τη λειτουργία των γηπέδων (ανοιχτών και κλειστών).

Οι ανακοινώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρουσίασε την εφαρμογή covidfree.gr για την επαλήθευση των πιστοποιητικών εμβολιασμού/νόσησης ή των rapid/μοριακών τεστ για είσοδο σε χώρους εστίασης και διασκέδασης.

Δείτε τις ανακοινώσεις

Ο Βασίλης Κικίλιας αρχικά παρουσίασε το σύνολο των δομών φροντίδας ηλικιωμένων (στέγες αυτόνομης διαβίωσης ατόμων με ειδικές ανάγκες, κλειστές δομές κέντρων πρόνοιας, οικοτροφείων, κέντρων ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων κ.α.) και είπε ότι οι εργαζόμενοι σε αυτές θα πρέπει να έχουν κάνει την πρώτη δόση εμβολιασμού μέχρι τις 16 Αυγούστου.

Όπως είπε η ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου θα πρέπει να γίνει με τις προβλεπόμενες διαδικασίες

Όποιος αρνείται θα τίθεται σε άδεια άνευ αποδοχών ενώ στο εξής κάθε νεοεισερχόμενος στις μονάδες αυτές θα πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένος.

Παράλληλα ανακοινώθηκαν πρόστιμα 50.000 ευρώ στη δομή σε περίπτωση παράβασης και σε περίπτωση υποτροπής πρόστιμο 200.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένων τυχόν ποινικών κυρώσεων

Όσον αφορά τα ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία ο Βασίλης Κικίλιας είπε ότι όλο το υγειονομικό προσωπικό θα πρέπει έως την 1η Σεπτεμβρίου να έχει ολοκληρώσει την πρώτη δόση.

Θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία ώστε οι δημόσιες δομές (μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία) να προχωρούν σε προσλήψεις με ταχείες διαδικασίες προσωπικού ορισμένου χρόνου για αντικατάσταση όσων δεν εμβολιάζονται, εξήγησε ο Βασίλης Κικίλιας.

Προανήγγειλε, δε, ότι δημιουργούνται τριμελείς επιτροπές από ιατρούς του ΕΣΥ και πανεπιστημιακούς, ανά υγειονομική περιφέρεια, που θα αξιολογούν αιτήματα εκ μέρους των υπόχρεων για απαλλαγή από τον εμβολιασμό για αποδεδειγμένους λόγους υγείας, κατόπιν ειδικής λίστας εξαιρέσεων που θα προσδιορίσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ ΚΙΚΙΛΙΑΣ, ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ, ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ

Ανακοινώσεις Γεωργιάδη

Το φετινό καλοκαίρι θα είναι καλοκαίρι καθήμενων ανακοίνωσε από την πλευρά του ο Άδωνις Γεωργιάδης

Από 16 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου οι κλειστοί χώροι διασκέδασης και εστίασης θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και με πληρότητα 85% και με τις αποστάσεις που λειτουργούν στην εστίαση.

  • Για τα υπαίθρια θεάματα μπορεί να λειτουργήσουν ως μεικτό με απόφαση του επιχειρηματία.
  • Για τα πανηγύρια καταργείται ο όρος συμπλήρωσης κατά τόπον εμβολιαστικής κάλυψης. Στο εξής επιτρέπονται με τους γενικούς όρους που αφορούν τα προστατευτικά μέτρα κατά του ιού, ιδίως σε σχέση με την λειτουργία υπαίθριων αγορών και την καθήμενη μόνο διασκέδαση.
  • Αθλητικοί αγώνες θα διεξάγονται με θεατές μόνο σε αμιγείς χώρους για εμβολιασμένους κλειστούς ή ανοιχτούς με χωρητικότητα 80% και με όριο 25.000 θεατές για τα ανοιχτά και 8.000 θεατές για τα κλειστά. Το 5% εξ αυτών μπορεί να είναι ανήλικοι που θα μπαίνουν με self test και με την απόδειξη από τον γονέα ότι έχει διεξαχθεί το τεστ.
  • Οι στρατεύσιμοι και οι μόνιμοι υπηρετούντες στις ένοπλες δυνάμεις θα λαμβάνουν πέντε ημέρες άδεια αν έχουν εμβολιαστεί ή αν θα εμβολιαστούν το διάστημα της θητείας τους.

Τα πρόστιμα στην εστίαση

  • Στην πρώτη παράβαση για επιχειρήσεις εστίασης κάτω από 200 τμ το πρόστιμο ορίζεται σε 2.000 ευρώ και προβλέπεται αναστολή λειτουργίας για 7 ημέρες, στα καταστήματα άνω των 200 τμ. το πρόστιμο ορίζεται 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη για 7 ημερολογιακές ημέρες
  • Στην πρώτη υποτροπή και ανεξαρτήτως εμβαδού πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή για 15 ημερολογιακές ημέρες
  • Στην τρίτη παράβαση αφαίρεση άδειας λειτουργίας για 60 ημέρες.
  • Η επιβολή κυρώσεων θα μπορεί να επιβάλλεται και με αποδεικτικό υλικό μετά την παράβαση.

Ανακοινώσεις Πιερρακάκη

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε την εφαρμογή Covid Free GR για την επαλήθευση των πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Όπως εξήγησε η εφαρμογή αυτή μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό iOS ή Android και να χρησιμοποιηθεί για την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID καθώς και των ελληνικών βεβαιώσεων του gov.gr.

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού, ενώ δεν κρατάει και δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων.

Διευκρίνισε, δε, ότι για τον έλεγχο και την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID δεν απαιτείται σύνδεση στο internet, ενώ για των ελληνικών βεβαιώσεων απαιτείται.

Η εφαρμογή έχει τρία επίπεδα επαλήθευσης:

  • Πράσινο για κάτοχο του πιστοποιητικού που έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID
  • Κίτρινο για κάτοχο του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR)
  • Κόκκινο για κάτοχο που έχει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό

Όσον αφορά την ισχύ των πιστοποιητικών διευκρινίστηκε ότι:

  • Για αυτό του εμβολιασμού ξεκινά να ισχύει 14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης
  • Για αυτό της νόσησης ότι ισχύει έως και 6 μήνες μετά
  • Για τα rapid test ισχύουν 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)
  • Για τα PCR test ισχύουν 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αρκουμανέας: Κοντά στα 3.000 τα κρούσματα σήμερα