ΕΛΛΑΔΑ

Θωμαΐδης: Ποιες περιοχές προκαλούν προβληματισμό για την επιδημιολογική τους εικόνα

κορονοϊός Ελλάδα Θωμαΐδης
INTIME

Ο κ. Θωμαΐδης ανέφερε ότι από την ανάλυση των λυμάτων παρατηρείται μικτή εικόνα στην επικράτεια ως προς τη διασπορά του ιού

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, σημείωσε ότι ο κορονοϊός φαίνεται πως μεταφέρεται στις επαρχιακές πόλεις, αναφέροντας, παράλληλα, ποιες περιοχές προκαλούν προβληματισμό για την επιδημιολογική τους εικόνα.

Ο κ. Θωμαΐδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι από την ανάλυση των λυμάτων παρατηρείται μικτή εικόνα στην επικράτεια ως προς τη διασπορά του ιού.

«Υπάρχουν περιοχές, οι οποίες έχουν μια σταθεροποιητική τάση στην αύξηση του ιικού φορτίου, όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα, που σημαίνει ότι η διασπορά είναι σταθερή στην κοινότητα, αλλά και περιοχές, στις οποίες έχουμε μια σημαντική αύξηση. Μάλιστα, στην Αλεξανδρούπολη και στα Χανιά έχουμε για 2η συνεχή εβδομάδα μεγάλη αύξηση, δηλαδή υπάρχει αυξημένη διασπορά», επισήμανε ο κ. Θωμαΐδης.

Όπως εξήγησε, η μικτή εικόνα σχετίζεται με τις μετακινήσεις και με τη μη χρήση μάσκας, αλλά και τη μεγάλη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα.

Και πρόσθεσε ότι «το στέλεχος Δέλτα μας εκπλήσσει κάθε εβδομάδα για το πόσο γρήγορα μεταδίδεται. Σύμφωνα με έρευνες, μεταδίδεται 70 φορές πιο γρήγορα από το αρχικό στέλεχος. Γι’ αυτό ενώ περιμέναμε να επικρατήσει τον Σεπτέμβριο, ήδη έχει επικρατήσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας».

Επιπλέον, ο κ. Θωμαΐδης σημείωσε ότι από την ανάλυση των λυμάτων προκύπτει ενδεχόμενη διάδοση του ιού στις επαρχιακές πόλεις, λόγω των μετακινήσεων του κόσμου από τα αστικά κέντρα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο καθηγητής ανέφερε ότι με βάση αυτή την εικόνα, ο αριθμός των κρουσμάτων θα κινηθεί και το επόμενο διάστημα στο επίπεδο των 3.500, ενώ υπάρχει πιθανότητα να φτάσουν το Αύγουστο ακόμα και τα 4.500 με την προϋπόθεση ότι ο εμβολιασμός διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέτρος Φιλιππίδης: Το χρονικό της προφυλάκισης - Τι είπε μόλις άκουσε την απόφαση