ΕΛΛΑΔΑ

Χωρίς διακοπές ρεύματος η Αττική - Πάνω από 1.000 στύλοι καταστράφηκαν - Ποιοι δεν έχουν ρεύμα

Πυρκαγιά - ΔΕΗ
InTime

Σύμφωνα με πηγές του ΑΔΜΗΕ δεν θα πραγματοποιηθούν περικοπές ρεύματος στην Αττική το Σάββατο (07.08). Συνεχίζονται τα προβλήματα σε Εύβοια και Πελοπόννησο. Πάνω από 15 ημέρες θα χρειαστούν για την πλήρη αποκατάσταση των προβλημάτων στο δίκτυο. Τι δηλώνουν για τις καταστροφές στο δίκτυο ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΔΕΗ.

Δεν υλοποιούνται προς το παρόν προγραμματισμένες περικοπές ρεύματος, ανέφεραν σήμερα πηγές του ΑΔΜΗΕ, καθώς ήδη από χθες το απόγευμα όλα τα φορτία του Συστήματος είναι διαθέσιμα από την πλευρά του Διαχειριστή. Ωστόσο για όσο διάστημα παραμένει ο κίνδυνος από την πυρκαγιά, υπάρχει ετοιμότητα για περικοπές φορτίου προκειμένου να αποφευχθεί μεγαλύτερο πρόβλημα.

Οι διακοπές ρεύματος συνεχίζονται σε Αττική, Πελοπόννησο, Εύβοια, από βλάβες που οφείλονται κατά κύριο λόγο στην πυρκαγιά και τις ζημιές που έχει προκαλέσει στο δίκτυο.

Τεράστιο το μέγεθος της καταστροφής

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, ανέφερε πως «έχει ομαλοποιηθεί κάπως η κατάσταση στο Κρυονέρι και τον Άγιο Στέφανο, όπου είναι οι γραμμές υπερυψηλής τάσης». Ο κ. Αδαμίδης πρόσθεσε πως «τα πράγματα την Παρασκευή ήταν οριακά, τέθηκε σε εφαρμογή ένα από τα σχέδια που έχουν εκπονηθεί για να μην βυθιστεί η Αθήνα στο σκοτάδι».

Επιβεβαίωσε, ωστόσο, πως οι περιοχές που έχουν πληγεί από τη φωτιά παραμένουν χωρίς ρεύμα. «Το μέγεθος της καταστροφής είναι τεράστιο. Είναι πάρα πολλοί στύλοι καμένοι. Γίνεται διαρκώς καταγραφή, όταν μας δοθεί η άδεια θα μπούμε να επιχειρήσουμε».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη Βαρυμπόμπη χρειάζονται αντικατάσταση 230 στύλοι, ενώ για την Αττική συνολικά εκτίμησε πως ο αριθμός θα ξεπεράσει τους 1.000. «Είναι περιοχές που ακόμα δεν έχουμε δει το μέγεθος της καταστροφής, στην Εύβοια και σε άλλες περιοχές. Σίγουρα θα χρειαστεί μια εβδομάδα για τις αντικαταστάσεις», σχολίασε.

«Αντικαταστήσαμε κολώνες, γύρισε η φωτιά και τις έκαψε»

Στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ μίλησε και ο πρόεδρος των τεχνικών της ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης. «Εκτός των καμένων, δεν θα έχουμε διακοπές στο υπόλοιπο κομμάτι. Μόνο αν γυρίσει η φωτιά και πάει στον Άγιο Στέφανο όπου είναι η γραμμή της υπερηψηλής τάσης και δημιουργήσει πρόβλημα που θα οδηγήσει σε διακοπές. Εκεί είναι τρεις γραμμές», σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Δεν μπορούμε να υποσχεθούμε ότι θα έχουμε άμεσα ρεύμα. Εκεί που είχαμε αντικαταστήσει κολώνες, επέστρεψε η φωτιά και έκαψε κι αυτές. Τη μια ημέρα χτίζουμε, και την άλλη τα γκρεμίζει η φωτιά. Σε λίγο θα βγάλουμε drone για να δούμε τις πληγές. Θεωρώ ότι θα ξεπεράσουμε τις 1.500 κολώνες στην Αττική. Χρειάζονται μέρες για ένα τέτοιο δίκτυο. Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε ρεύμα στον κόσμο το ταχύτερο δυνατό», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, υπογράμμισε πως «δεν είναι, όμως, μόνο η Αττική. Είναι η Ηλεία, η Μεσσηνία, η Εύβοια. Η εικόνα είναι πολύ άσχημη. Κυρίως στη Βόρεια Εύβοια. Για να αντικατασταθεί το δίκτυο, δεν είναι εύκολο. Θα δώσουμε στοίχημα ζωής μεταξύ μας για να τελειώσουμε πιο γρήγορα».

«Υπολογίζουμε ότι θα χρειαστεί περίπου 15 ημέρες στην Αττική και στη συνέχεια θα συνεχίσουμε να «χτίζουμε» κομμάτι – κομμάτι. Θα πρέπει να δώσουμε πρώτα τη μέση τάση, μετά τη χαμηλή, να χτίσουμε υποσταθμούς που έχουν καεί. Θεωρώ ότι σε 10-15 ημέρες θα δώσουμε ρεύμα και στις περιοχές που έχουν καεί», τόνισε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

LIVE BLOG: Νύχτα κόλασης - Όλες οι εξελίξεις για τις φωτιές λεπτό προς λεπτό