ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Εύβοια: Οι φλόγες «καταπίνουν» τον Βουτά - Μπήκε στα Βασιλικά η πύρινη λαίλαπα

Φωτιά Εύβοια: Οι φλόγες «καταπίνουν» τον Βουτά - Μπήκε στα Βασιλικά η πύρινη λαίλαπα

Εύβοια: Τεράστιο το πύρινο μέτωπο στην Εύβοια που καίει ανεξέλεγκτο για πέμπτη ημέρα, το απόγευμα του Σαββάτου οι φλόγες «κατάπιαν» τον οικισμό Βουτά, ενώ η πυρκαγιά εισέβαλε και στα Βασιλικά.

Μόνο ως εφιαλτική μπορεί να χαρακτηριστεί η κατάσταση στη βορειοκεντρική Εύβοια, καθώς το πύρινο μέτωπο προέλασε για πέμπτη μέρα και έχει ήδη κατακάψει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα πρασίνου.

Από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου η φωτιά περικύκλωσε το χωριό Βουτά, με τους κατοίκους και τους Πυροσβέστες να προσπαθούν με ό,τι μέσο διέθεταν να προστατέψουν σπίτια και περιουσίες. Ωστόσο, δεν τα κατάφεραν, καθώς η πύρινη λαίλαπα εισέβαλε στο χωριό και έφτασε στα πρώτα σπίτια.

Την ίδια ώρα το άλλο μέτωπο της φωτιάς που μαίνεται στο νησί της Εύβοιας έφτασε στα Βασιλικά, με τις φλόγες να μπαίνουν στο χωριό.

Εικόνες από τη φωτιά όπως κατευθύνεται προς Ιστιαία:

Κινείται ανεξέλεγκτο και το μέτωπο ανάμεσα σε Μηλιά - Κρυονερίτη

Το μέτωπο πυρκαγιάς που δημιουργήθηκε από αναζωπύρωση στο ενδιάμεσο της απόστασης από τη Μηλιά έως τον Κρυονερίτη, απέκτησε δυναμική νωρίς το απόγευμα. Ξεπερνά τα δύο χιλιόμετρα και κινείται κυκλωτικά και προς το χωριό Μηλιά.

Ένα άλλο τμήμα από του μετώπου πηγαίνει κατευθείαν προς το χωριό Μονοκαρυά το οποίο έχει εκκενωθεί από χθες, αλλά και πάλι έχουν φτάσει εκεί οι αστυνομικοί για να απομακρύνουν και τους κατοίκους που δεν είχαν απομακρυνθεί. Παράλληλα ετοιμάζουν εκκενώσεις και για άλλα χωριά στην ευρύτερη περιοχή πριν την Ιστιαία.

Πυκνός καπνός στην Εύβοια

Βασικός στόχος πια είναι να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η εξάπλωση της πυρκαγιάς προς το Δήμο Διρφύων Μεσσαπίων, αλλά και να μην κινδυνεύσει η Ιστιαία και το υπόλοιπο του βόρειου τμήματος στο Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού.

Διαδοχικές εκκενώσεις οικισμών

Λίγο μετά τις 16:00 το απόγευμα ζητήθηκε από τους κατοίκους των χωριών Γαλατσάδες και Καματριάδες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κινηθούν προς την Ιστιαία, η οποία επίσης όμως απειλείται.

Στις 16:30, το νέο μήνυμα του 112 ειδοποίησε για την εκκένωση στην Μονοκαρυά, επίσης με κατεύθυνση προς Ιστιαία.

Λίγη ώρα νωρίτερα, αντίστοιχη ειδοποίηση από το 112 για να εκκενώσουν την περιοχή έιχαν λάβει και οι πολίτες στις Μηλιές, επίσης με οδηγία να κινηθούν προς την Ιστιαία.

«Αν δεν ανακοπεί το πύρινο μέτωπο, η φωτιά θα φτάσει στη Χαλκίδα». Αυτή είναι η ανατριχιαστική φράση του δημάρχου Μνατουδίου κ. Γιώργου Τσαπουρνιώτη, ο οποίος περιέγραψε με δραματικούς τόνους τα όσα συμβαίνουν στο Δήμο Μαντουδίου.

«Δεν υπάρχει χωριό που να μην έχει καεί στο δήμο μας. Πάνω από 400.000 στρέμματα δάσους έχουν γίνει στάχτη. Φωνάζω εδώ και πέντε μέρες, απευθύνω συνεχείς εκκλήσεις για βοήθεια και τα επίγεια μέσα που έχουν έρθει για βοήθεια δεν επαρκούν, ούτε φυσικά τα εναέρια», είπε στον Real fm ο κ. Τσαπουρνιώτης.

Οι τοπικοί φορείς απευθύνουν συνεχείς εκκλήσεις για βοήθεια, με τις Αρχές να στέλνουν ήδη επιπλέον δυνάμεις στην περιοχή.

Τιτάνια επιχείρηση απεγκλωβισμού εγκύου στις Μηλιές – Παγιδεύτηκε με τον σύζυγό της

Δραματική είναι η κατάσταση στις Μηλιές Ευβοίας.

Όπως ανέφερε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, η πυροσβεστική κλήθηκε για να απεγκλωβίσει μία ετοιμόγεννη γυναίκα και τον σύζυγό της.

Αυτή την ώρα μεταβαίνει στο σημείο ένα μικρό όχημα της πυροσβεστικής προκειμένου να ελέγξει την κατάσταση και να οργανωθεί η επιχείρηση απεγκλωβισμού του ζευγαριού.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

LIVE BLOG: Όλες οι εξελίξεις για τις φωτιές λεπτό προς λεπτό