ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Οι αυξήσεις φέρνουν προβληματισμό ενόψει Σεπτεμβρίου – Δωρέαν self-test στους αδειούχους

Κορονοϊός Φθινόπωρο
Η επιστροφή των αδειούχων και τα επιβαρυμένα δεδομένα έχουν σημάνει συναγερμό
Φωτογραφία αρχείου / InTime

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Η επιστροφή των τελευταίων αδειούχων του καλοκαιριού, σε συνδυασμό με τις αυξητικές τάσεις που παρουσιάζουν καθημερινά τα επιδημιολογικά δεδομένα, προκαλούν έντονη ανησυχία στους ειδικούς. Απόφαση του υπουργείου Υγείας για δυο δωρεάν self-test σε όσους γυρίζουν από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Ο κορονοϊός συνεχίζει να επελαύνει, με κύριο όπλο τη μετάλλαξη Δέλτα που ευνοεί τη διασπορά, την ώρα που το δύσκολο φθινόπωρο πλησιάζει. Τα κρούσματα καθημερινά παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, άνω των 3.000, ενώ το ανησυχητικό στοιχείο αφορά τη μεγάλη αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία αλλά και του αριθμού των διασωληνωμένων.

Είναι χαρακτηριστικό πως την Παρασκευή (27.08) επιβεβαιώθηκαν 3.076 κρούσματα στη χώρα, ενώ στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 337 συμπολίτες μας. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν δυστυχώς 22 ακόμα θάνατοι, ανεβάζοντας το σύνολο του τραγικού υπολογισμού στα 13.561 θύματα. Με αυτή την επιβαρυμένη εικόνα, όπου πάνω από 50 Περιφερειακές Ενότητες είχαν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων την ίδια ημέρα, οι ειδικοί ανησυχούν έντονα για το τι θα γίνει με την επιστροφή και των τελευταίων αδειούχων στα αστικά κέντρα.

Η αρχή μιας κρίσιμης περιόδου

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί κατά 25% στα νοσοκομεία γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό τόσο στην επιστημονικό κοινότητα, όσο και στην κυβέρνηση.

«Είμαστε στην αρχή μιας κρίσιμης περιόδου. Πρέπει να μας ακούσετε. Να χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα. Με τον εμβολιασμό να σταματήσουμε τη διασπορά του ιού. Αν δεν το κάνουμε, θα ζήσουμε μια τέταρτη τραγωδία, με απώλειες πολλών ανθρώπων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της Β΄ ΜΕΘ και συντονιστής των ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος.

Επιστρατεύτηκαν ξανά τα self – test

Με αυτή την κατάσταση να έχει διαμορφωθεί, και με την επιστροφή των αδειούχων να είναι το «κλειδί» για όλους τους ειδικούς, αποφασίστηκε από το υπουργείο Υγείας να επιστρέψουν – έστω και πρόσκαιρα – τα self-test. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε, θα δοθούν δυο δωρεάν τεστ από τα φαρμακεία όλης της χώρας από τις 30 Αυγούστου ως τις 6 Σεπτεμβρίου.

Η δωρεάν διάθεση των self-test αφορά τρεις κατηγορίες πολιτών:

  • Μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
  • Μη εμβολιασμένα άτομα, ηλικίας 5-17 ετών (η παραλαβή θα γίνεται από τον γονέα ή κηδεμόνα με τον ΑΜΚΑ του δικαιούχου παιδιού)
  • Μη εμβολιασμένα άτομα 18-30 ετών, εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ

Το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου θα πρέπει να δηλώνεται σε όλες τις περιπτώσεις, μέσα από την πλατφόρμα self-testing.gov.gr από την οποία θα εκδίδονται και οι σχετικές βεβαιώσεις. Στόχος, προφανώς να εντοπιστούν έγκαιρα τυχόν θετικοί πολίτες και να μπουν εμπόδια στη διασπορά του ιού με την επιστροφή πολιτών από τουριστικούς προορισμούς που «βράζουν» από κορονοϊό…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κωνσταντίνος Φίλης στο Newsbomb.gr: Ποιο είναι το τρίπολο που δημιουργείται στο Αφγανιστάν