ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Έντονη ανησυχία για τη μετάλλαξη M – Κυριάρχησε στην Κολομβία, έφτασε και στην Ελλάδα

Μετάλλαξη Μι
Η νέα παραλλαγή ενδιαφέροντος του ΠΟΥ εμφανίζεται πλέον κυρίαρχη στην Κολομβία.
AP

Σε Αττική, Αχαϊα και Αργολίδα βρέθηκε η νέα μετάλλαξη «M» του κορονοϊού – κυριαρχεί πλέον στην Κολομβία.

Αυξάνεται η ανησυχία για τη νέα παραλλαγή/ μετάλλαξη του κορονοϊού (M - Mu) που προκαλεί Covid-19, η οποία εντάχθηκε στη λίστα των παραλλαγών ενδιαφέροντος (variants of interest) του ΠΟΥ: Η νέα μετάλλαξη έχει φτάσει και στην Ελλάδα, ενώ πλέον, όπως ανακοινώθηκε, κυριαρχεί στην Κολομβία.

Στη χώρα μας, όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη, έχουν εντοπιστεί έξι κρούσματα, ωστόσο μέχρι σήμερα κυρίαρχη παραμένει η μετάλλαξη Δέλτα. Η Mu (Μι) φαίνεται να εξαπλώνεται στη Νότια Αμερική, και είχε ταυτοποιηθεί για πρώτη φορά στην Κολομβία τον Ιανουάριο. Πλέον είναι η κυρίαρχη στη χώρα αυτή και προκάλεσε το φονικότερο κύμα της πανδημίας από την άνοιξη και μετά, δήλωσε την Πέμπτη αξιωματούχος των υγειονομικών αρχών στην Μπογκοτά.

«Πράγματι, η Mu είναι η κυρίαρχη παραλλαγή στην Κολομβία και σε αυτήν οφειλόταν το τρίτο κύμα» των μολύνσεων, από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο, δήλωσε σε κολομβιανό ραδιοφωνικό σταθμό η Μαρσέλα Μερκάδο του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας.

Η κυρία Μερκάδο πρόσθεσε ότι γύρω «στο 60%» των θανάτων μετά τους οποίους έγινε αλληλούχηση του γονιδιώματος διαπιστώθηκε πως οφείλονταν σε αυτή την παραλλαγή.

Τα κρούσματα του SARS-CoV-2 και οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 έφθασαν την περίοδο μεταξύ του Απριλίου και του Ιουνίου του 2021 σε επίπεδο ρεκόρ κι έφεραν τα νοσοκομεία στο χείλος της κατάρρευσης. Καταγράφονταν περίπου 700 θάνατοι την ημέρα την περίοδο αυτή.

Η παραλλαγή B.1.621, κατά την επιστημονική ονομασία της, χαρακτηρίστηκε στα τέλη του Αυγούστου «παραλλαγή ενδιαφέροντος» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της στην περιοχή των ακτών της Κολομβίας στον Ατλαντικό Ωκεανό (βόρεια) τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το παραλλαγμένο στέλεχος αυτό παρουσιάζει μεταλλάξεις που μπορεί να σημαίνουν ότι είναι ανθεκτικό στα εμβόλια και θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες για να κατανοηθούν πλήρως τα χαρακτηριστικά του. «Έχει πλέον εντοπιστεί σε πάνω από 43 χώρες και παρουσιάζει υψηλή μολυσματικότητα», τόνισε η κυρία Μερκάδο. Η Κολομβία πάντως, μοιάζει να έχει ξεπεράσει την πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας, ωστόσο συνεχίζει ακόμη να καταγράφει λίγους λιγότερους από εκατό θανάτους και κάπου 2.000 μολύνσεις την ημέρα. Η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας οφείλεται στην πρόοδο της εκστρατείας εμβολιασμού, σύμφωνα με την αξιωματούχο του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας. Περί το 29% των 50 εκατ. Κολομβιανών έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Στην Κολομβία κυκλοφορούν επίσης οι παραλλαγές Δέλτα, Άλφα και Γάμμα. Από τον Μάρτιο του 2020, η χώρα έχει καταγράψει σχεδόν 125.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 4,9 εκατ. μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.

Τι γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη Mu

Η Μι, ή αλλιώς Β.1.621, είχε πρωτοεντοπιστεί στην Κολομβία και έχουν καταγραφεί κρούσματα σε Νότια Αμερική και Ευρώπη. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, διαθέτει μεταλλάξεις πως υποδεικνύουν πως ίσως θα μπορούσε να είναι πιο ανθεκτική στα εμβόλια, ωστόσο απαιτούνται περαιτέρω μελέτες. Πέραν της Κολομβίας, η παρουσία της είχε φανεί να αυξάνεται και στο Εκουαδόρ. Πάντως, πέραν αυτών, μέχρι πρόσφατα, σε παγκόσμιο επίπεδο η παρουσία της μεταξύ των κρουσμάτων στα οποία είχε γίνει αλληλούχιση φαινόταν να έχει μειωθεί.

Η Μι είναι η πέμπτη παραλλαγή στην κατηγορία των παραλλαγών ενδιαφέροντος, μαζί με τις Ήτα, Γιώτα, Κάππα, Λάμδα. Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του ABC, δεν έχει φανεί να «εδραιώνεται» όπως η μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, ωστόσο εξετάζεται το κατά πόσον θα μπορούσε να «υπερνικά» τα επίπεδα προστασίας που έχουν αναπτυχθεί από εμβολιασμούς ή προηγούμενες μολύνσεις.

Ακολουθούν όσα είναι γνωστά για αυτή την παραλλαγή:

Τι είναι η μετάλλαξη/ παραλλαγή Μι;

Γνωστή ως παραλλαγή Β.1.621, πρωτοεντοπίστηκε στην Κολομβία τον Ιανουάριο και πλέον έχει καταχωρηθεί ως μία από τις παραλλαγές ενδιαφέροντος (Variants of Interest) από τον ΠΟΥ. Αυτό σημαίνει πως, ενώ ο ΠΟΥ τη θεωρεί ως άξια ειδικής παρατήρησης, θεωρείται μικρότερο πιθανό πρόβλημα από τα στελέχη Δέλτα ή Άλφα του ιού, που έχουν χαρακτηριστεί παραλλαγές ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern) λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητάς τους. Είναι η πρώτη που εισάγεται στη λίστα από τον Ιούνιο, όταν είχε μπει η Λάμδα.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική αναφορά του ΠΟΥ, η Μι έχει καταχωρηθεί ως παραλλαγή «ενδιαφέροντος» επειδή διαθέτει μια σειρά μεταλλάξεων που υποδεικνύουν «πιθανές ιδιότητες αποφυγής ανοσίας» που πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω.

Ο Πολ Γκρίφιν, ειδικός σε θέματα μολυσματικών ασθενειών στις Mater Health Services και στο Πανεπιστήμιο του Κουΐνσλαντ, είπε πως οι ειδικοί σε θέματα υγείας αναζητούν συνέχεια «escape variants» που θα μπορούσαν να μολύνουν ευκολότερα εμβολιασμένους μέσω μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη – ακίδα του ιού. «Αν αυτή η πρωτεΐνη – ακίδα άλλαζε σημαντικά, τότε θα υπήρχε σίγουρα ενδεχόμενο τα εμβόλιά μας να λειτουργούν λιγότερο καλά…νομίζουμε όντως πως θα έρθει κάποια στιγμή που αυτό θα γινόταν πιθανό, μα δεν το έχουμε δει ακόμα στα αλήθεια».

Επίσης, ο Γκρίφιν τόνισε πως δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία που να δείχνουν ότι η Μι είναι όντως «escape variant».

Τι θα μπορούσε να σημαίνει για τα εμβόλια;

Η επιδημιολογική αναφορά του ΠΟΥ λέει πως προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι η Μι θα μπορούσε να είναι ανθεκτικότερη στα αντισώματα. Ωστόσο ο Γκρίφιν τόνισε πως αυτά τα εργαστηριακά τεστ δεν παρέχουν πλήρη εικόνα ως προς το πώς η ανθρώπινη ανοσία λειτουργεί στον πραγματικό κόσμο.

«Αυτές οι εξουδετερωτικές μελέτες είναι πραγματικά χρήσιμες…επειδή είναι εύκολες και είναι γρήγορες, μα είναι μέρος της ιστορίας, όχι ολόκληρη η ιστορία» είπε σχετικά.

Ποιες άλλες παραλλαγές/ μεταλλάξεις είναι υπό παρακολούθηση από τον ΠΟΥ;

Όπως προαναφέρθηκε, είναι η πέμπτη παραλλαγή ενδιαφέροντος που καταγράφεται από τον ΠΟΥ, και υπάρχουν άλλες τέσσερις πιο σοβαρές παραλλαγές ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern).

Και οι εννιά έχουν λάβει γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου. Οι παραλλαγές ενδιαφέροντος είναι οι Ήτα, Γιώτα, Κάππα, Λάμδα, Μι. Οι τέσσερις παραλλαγές ειδικού ενδιαφέροντος, που θεωρείται πως όντως μπορούν να επιδεινώσουν την πανδημία, είναι οι Άλφα (βρετανική), η Βήτα (νοτιοαφρικανική), η Γάμμα (βραζιλιάνικη) και η Δέλτα (ινδική).

Όπως τόνισε ο Γκρίφιν, ο καλύτερος τρόπος περιορισμού των μεταλλάξεων του ιού ήταν ο περιορισμός της εξάπλωσής του: «Όσο περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται, τόσο λιγότεροι είναι οι επιρρεπείς ξενιστές στους οποίους ο ιός μπορεί να ζήσει και να εξελιχθεί, αποκτώντας τέτοιες ιδιότητες».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, ΠΟΥ, Guardian, ABC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης

Μίκης Θεοδωράκης: Οι σημαντικότεροι σταθμοί της ζωής του - Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr

Mad Clip: Οι κάμερες «μίλησαν»! Η τρελή πορεία προς το θάνατο - Τι κατέθεσε ο οδηγός του Audi R8

Μίκης Θεοδωράκης: Τι συμβαίνει όταν στη χώρα κηρύσσεται «εθνικό πένθος»