ΕΛΛΑΔΑ

Γώγος: Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού πρέπει να χορηγηθεί σε νεφροπαθείς και διαβητικούς

Γώγος εμβόλιο νεφροπαθείς διαβητικοί
Ο κ. Γώγος εξήγησε τι ισχύει για τον εμβολιασμό των νεφροπαθών
INTIME/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ο Χαράλαμπος Γώγος ξεκαθάρισε ότι το εμβόλιο ενδείκνυται για νεφροπαθείς και διαβητικούς.

Ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, διευκρίνισε πως το εμβόλιο κατά του κορονοϊού πρέπει να χορηγείται και σε νεφροπαθείς και σε διαβητικούς.

Ο κ. Γώγος, μιλώντας στην ΕΡΤ και με αφορμή και την κατάσταση της υγείας του Βασίλη Λεβέντη που διασωληνώθηκε λόγω κορονοϊού και πάσχει από υποκείμενο νόσημα, ξεκαθαρίζει ότι το εμβόλιο ενδείκνυται για νεφροπαθείς και διαβητικούς που θα πρέπει, όπως τόνισε, να είναι από τους πρώτους που θα προσέλθουν για την τρίτη δόση «καθώς σε αυτούς απευθύνεται χωρίς να υπάρχει αντένδειξη».

Και πρόσθεσε ότι «Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις τα εμβόλια χρειάζονται στις κατηγορίες ανοσοκατασταλμένων και νεφροπαθών».

«Βρισκόμαστε σε πλεονεκτική θέση στην πρόληψη καθώς το βασικό εργαλείο είναι ο γενικός εμβολιασμός. Για το πρώιμο στάδιο της μόλυνσης έχουμε όπλο τα αντιικά που λαμβάνονται από το στόμα και όχι ενδοφλέβια και μεταξύ αυτών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν προληπτικά σε ασθενείς υψηλού κινδύνου είναι τα μονοκλωνικά, με τρια κοκτέιλ, άλλα ενδομυικά και άλλα υποδόρια.

Και τα αντιικά που θα βγουν σε λίγο καιρό και θα χορηγούνται από το στόμα, δίνονται στο πρώιμο στάδιο της μόλυνσης ενώ για τις ΜΕΘ το οπλοστάσιο ενισχύθηκε με τα ανοσοτροποποιητικά που ακούσατε χθες από την ομάδα Γιαμαρέλλου και για την οποία είμαστε υπερήφανοι», είπε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος.

Ακόμη, ο κ. Γώγος σημείωσε ότι αναμένεται η έγκριση του φαρμάκου και εξήγησε ότι μπλοκάρει τις κυτταροκίνες, «μια καταιγίδα έντονης φλεγμονής που πολλές φορές είναι και το αίτιο της κακής έκβασης σε ασθενείς».

Και συμπλήρωσε ότι παρόμοια φάρμακα που χρησιμοποιούνται στις ΜΕΘ, «για να ξέρει ο κόσμος ότι έχουμε οπλοστάσιο, είναι η κορτιζόνη και η δεξαμεθαζόνη, που είναι πολύ ισχυρός σύμμαχος».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 2.978 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, 22 θάνατοι και 322 διασωληνωμένοι

Συγκλονιστικό βίντεο: Κατέγραψε τη στιγμή που η θάλασσα «κατάπιε» και σκότωσε τον σύζυγό της

Στρατηγός Φλώρος: Επικό «κάζο» στους Τούρκους – «Μην ψάχνετε το ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, στο Καστελλόριζο είναι»