ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη για βιτριόλι: Σήμερα οι κρίσιμες καταθέσεις των γιατρών - Τι θα υποστηρίξουν

Δίκη για βιτριόλι: Σήμερα οι κρίσιμες καταθέσεις των γιατρών - Τι θα υποστηρίξουν
Intime News

Δίκη για βιτριόλι:Τη σκυτάλη στο βήμα των μαρτύρων θα πάρουν σήμερα γιατροί που ασχολήθηκαν με την περίπτωση της Ιωάννας Παλιοσπύρου, με τις καταθέσεις τους να κρίνονται ιδιαιτέρως σημαντικές καθώς είναι εκείνοι που μέσω της ιδιότητας του θα μπορούν να διατυπώσουν άποψη σχετικά με το έαν η επίθεση που δέχτηκε η νεαρή κοπέλα, θα μπορούσε να τη σκοτώσει. 

Υπενθυμίζεται, ότι ο εισαγγελέας Γιώργος Νούλης στην πρόταση του προς το δικαστικό συμβούλιο είχε εκφράσει τη βεβαιότητά του σχετικά το θανατηφόρο αποτέλεσμα που θα μπορούσε να επιφέρει η επίθεση αυτή στην Ιωάννα, σημειώνοντας ότι «από την πλήξη της με το εξαιρετικά επικίνδυνο ως άνω καυστικό υγρό, ενόψει της ποσότητας που δέχθηκε και της πυκνότητας της σύστασης του η παθούσα θα μπορούσε να έχει καταλήξει συνεπεία της σοβαρής έκθεσής της στη διαβρωτική των ιστών δράση του.(…) Τα εγκαύματα που υπέστη το θύμα ήταν βαρύτατα, ενώ λόγω της έκλυσης ατμών κατά την επαφή του θειικού οξέος με το δέρμα [εξωθερμική αντίδραση] υπήρξε σοβαρότατη πιθανότητα η παθούσα να εισπνεύσει τους παραχθέντες ατμούς από τη μύτη ή το στόμα, με άμεσο κίνδυνο ζωής της λόγω καταστροφής των πνευμόνων. Το αυτό επίσης και στην περίπτωση κατάποσης του, λόγω θανατηφόρας διάβρωσης του οισοφάγου ή των μεγάλων αγγείων του τραχήλου, εξαιτίας της εις βάθος δράσης του οξέος και της εσωτερικής αιμορραγίας που προκαλεί».

Επί αυτού του ζητήματος θα κληθούν να καταθέσουν οι γιατροί που βρίσκονται στη λίστα των μαρτύρων, μεταξύ των οποίων και η Μαρία Καλοφώνου, Διευθύντρια Πλαστικής Χειρουργικής Κλινικής στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Η μάρτυρας αναμένεται να περιγράψει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζει σήμερα η Ιωάννα, τα χειρουργία που έχει ήδη υποβληθεί, αλλά και όσα έπονται. «Το πρώτο τρίμηνο είχε χειρουργεία σχεδόν κάθε εβδομάδα γιατί υπήρχε θέμα ζωής ή θανάτου. Ήταν αναγκαία. Στη συνέχεια έγιναν πιο αραιά. Τώρα θα κάνουμε νέα χειρουργεία αλλά χωρίς τη διαδικασία του κατεπείγοντος για λειτουργικούς και αισθητικούς λόγους. Για αποκατάσταση θέσης όπως στον τράχηλο, στα χέρια, γύρω από το στόμα, στη μύτη» είχε αναφέρει σε συνέντευξη της η κα. Καλοφώνου, αναφερόμενη στο Γολγοθά που ανεβαίνει η Ιωάννα Παλιοσπύρου.

Την ίδια στιγμή, αναμένεται να ερωτηθεί και για την μάσκα που φοράει η Ιωάννα, αλλά και για τα όσα έπονται σε επίπεδο αποκατάστασης. «Η μάσκα είναι διπλή. Υπάρχει ένα φύλλο λεπτό σιλικόνης, το οποίο ακουμπά πάνω στο τραύμα και στη συνέχεια μια σκληρή πλαστική κατασκευή. Και τα δύο έχουν σκοπό να πιέζουν τις ουλές, γιατί οι μετεγκαυματικές ουλές έχουν την τάση να υπερτρέφονται, να φουσκώνουν, γι’ αυτό πρέπει να πιέζουμε τις ουλές. Η Ιωάννα φοράει αυτή τη διπλή μάσκα πολλές ώρες κάθε μέρα, παρά τη δυσκολία στην κίνηση που προκαλεί. Δεν είναι μια μάσκα που φόρεσε για να έρθει, είναι η θεραπεία της. Έχει καεί πέρα από το πρόσωπο, στον κορμό και τα χέρια. Τα σημεία χωρίς τραύματα είναι από τα γόνατα και κάτω» έχει εξηγήσει στο παρελθόν.

Τι είχε καταθέσει ο επικεφαλής του τμήματος πλαστικής χειρουργικής του Metropolitan

Κατάθεση αναμένεται να δώσει και ο επικεφαλής του τμήματος πλαστικής χειρουργικής και εγκαυμάτων του νοσοκομείου Metropolitan, στο οποίο είχε αρχικά μεταφερθεί η Ιωάννα Παλιοσπύρου. Κατά την κατάθεσή του στην αστυνομία στις 24 Μαϊου είχε αναφέρει: «Στις 20 Μαΐου 2020 μεταφέρθηκε στα επείγοντα νεαρή γυναίκα με χημικό έγκαυμα και στο νοσοκομείο λόγω της σοβαρότητας του περιστατικού σήμανε συναγερμός. Το πρώτο μέλημα μας ήταν να κοιτάξουμε να ανατάξουμε το εγκαυματικό σοκ. Έπρεπε να πετύχουμε σταθεροποίηση της ασθενούς – αναλγησία με χρήση οπιούχων σκευασμάτων καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσαν να προκληθούν απώτερες επιπλοκές από το εγκληματικό σοκ».

Εκτός από τις καταθέσεις των μαρτύρων, που φαίνεται πως θα καλύψουν ολόκληρη την αυριανή συνεδρίαση, αφού μετά τους γιατρούς θα αρχίσουν να εξετάζονται σταδιακά όσοι είναι στη λίστα, η πλευρά της Ιωάννας, όπως έχει ήδη αναφέρει προφορικά στο δικαστήριο ο δικηγόρος Απόστολος Λύτρας, αναμένεται να καταθέσει και εγγράφως αίτημα να κληθούν δύο νέοι μάρτυρες.

Πρόκειται για έναν άνδρα και μια γυναίκα, που φέρονται να συνομιλούσαν με την 36χρονη Έφη Καρακαντζούλα πριν και μετά την επίθεση. Όπως ανέφερε στην προηγούμενη συνεδρίαση ο κ. Λύτρας «ο άνδρας αυτός μέσω δικηγόρου του κάπου έχει αναφέρει ότι η κατηγορούμενη του είχε ζητήσει να παρακολουθεί το θύμα και να την προμηθεύσει με βιτριόλι. Αυτά τα γνωρίζουμε από πληροφορίες και από τη δικογραφία. Ζητάμε από το δικαστήριο να κληθεί αυτός και μία φίλη της κατηγορούμενης για να δούμε αν υπήρχε βοήθεια προς την κατηγορούμενη χωρίς να υπονοούμε ότι υπάρχει θέμα συνέργειας».

Σημειώνεται, πως για το συγκεκριμένο πρόσωπο, υπάρχουν πληροφορίες, για μηνύματα που αντάλλασσε μαζί του η κατηγορούμενη από τον Απρίλιο του 2019. Μάλιστα, από αυτά μηνύματα προκύπτει πως η 36χρονη του ζητούσε να παρακολουθήσει το σπίτι της Ιωάννας, ενώ φέρεται να τον ρωτούσε σχετικά με την προμήθεια κάποιου προϊόντος που η ίδια δεν μπορούσε να πάρει. «Έλα ρε … Έφη εδώ! Θέλω να βρεθούμε νωρίτερα καθότι θέλω να μου βρεις κάτι που δεν μπορώ να πάω εγώ να το πάρω», φέρεται να έγραφε σε μήνυμά της προς εκείνον η κατηγορουμένη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Έπεσε» το Facebook: Αυτή ήταν η αιτία για το παγκόσμιο blackout

«Εunomia 2021»: Η άσκηση που ταπείνωσε τους Τούρκους – Τετραμερής ασπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο

Αποκαλύψεις για τον 58χρονο που «μπούκαρε» στη Βουλή - Τι λένε στο Newsbomb.gr συγχωριανοί του