ΕΘΝΙΚΑ

«Εunomia 2021»: Η άσκηση που ταπείνωσε τους Τούρκους – Τετραμερής ασπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο

«Εunomia 2021»: Η άσκηση που ταπείνωσε τους Τούρκους – Τετραμερής ασπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο

Επέστρεψε ο «εφιάλτης» της τουρκικής αεράμυνας - Πλωτό τείχος από Κύπρο μέχρι Κρήτη - Μήνυμα συνεργασίας, αποτροπής και ειρήνης από Ελλάδα, Κύπρο, Γαλλία και Ιταλία, την ώρα που το τουρκικό καθεστώς επιχειρεί να κλιμακώσει την ένταση. 

Η μεγαλύτερη πολυεθνική άσκηση της Κύπρου, η «Eunomia 2/2021», με τη συμμετοχή της Κύπρου, της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Ιταλίας βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την εβδομάδα, τη στιγμή μάλιστα που το τουρκικό καθεστώς, τόσο με εμπρηστική ρητορική, όσο και με προκλήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο απειλεί την ειρήνη στην περιοχή.

Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο τις τελευταίες ώρες μυρίζει... μπαρούτι, όσο κι αν αυτό ακούγεται κοινότυπο, με συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων από πέντε τουλάχιστον χώρες στο «τρίγωνο» Κρήτη - Καστελλόριζο - Κύπρος. Οι «ακάλεστοι» Τούρκοι επιχειρούν να χαλάσουν την άσκηση «Eunomia 2/2021» και παράλληλα να προκαλέσουν εκνευρισμό σε Ελλάδα και Γαλλία παρενοχλώντας συνεχώς με εκκλήσεις διά ασυρμάτου το γαλλικό ερευνητικό σκάφος Nautical Geo το οποίο πλέει στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Άγκυρα είναι προφανές πως επιχειρεί κλιμάκωση της έντασης σε τρία μέτωπα: Ένα στην κυπριακή ΑΟΖ, το οποίο θεωρεί πως είναι και ο εύκολος στόχος, κάνοντας επίδειξη ισχύος και παρενοχλώντας οποιοδήποτε σκάφος πλέει εντός της. Δεύτερο, μεταξύ Κρήτης και Καστελλόριζου, όπου έχει το προνόμιο σε περίπτωση έντασης με την Ελλάδα να έχει κοντά το ναύσταθμο του Ακσάζ, αλλά και τις αεροπορικές βάσεις στα παράλια. Τρίτον, το ανατολικό Αιγαίο, με συνεχείς παραβιάσεις του FIR Αθηνών από οπλισμένα τουρκικά μαχητικά, τα οποία παρά τις συνεχείς ήττες από τα ελληνικά μαχητικά συνεχίζουν να πραγματοποιούν επικίνδυνους ελιγμούς, στο όριο του... ατυχήματος!

Η απάντηση Αθήνας και Λευκωσίας έρχεται με την διεξαγωγή μιας σπουδαίας πολυεθνικής άσκησης στην Ανατολική Μεσόγειο, από την οποία οι Τούρκοι δεν έχουν και τις... καλύτερες αναμνήσεις από την περσινή χρονιά. Η άσκηση «Eunomia 2/2021», στην οποία συμμετέχουν η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ιταλία, κυρίως με ναυτικές δυνάμεις αλλά και με αεροπορικές, διεξάγεται εντός κυπριακής ΑΟΖ, από τις 4 έως τις 7 Οκτωβρίου, με την τουρκική αεράμυνα να έχει τεθεί σε ύψιστο συναγερμό προκειμένου να αποφύγει το περσινό ρεζιλίκι από τους Έλληνες πιλότους, που χάρη στο σχέδιο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου οδήγησαν τους γείτονες σε μια εναέρια πανωλεθρία, που δεν πρόκειται να ξεχαστεί.

Η «EUNOMIA» ξεκίνησε το 2020 ως τετραμερής πρωτοβουλία της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ελλάδας και της Ιταλίας για την αντιμετώπιση της ασταθούς κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και αναφέρεται στη συλλογική πρόθεση και δέσμευση των τεσσάρων Χωρών ως προς την εφαρμογή και το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS), την προαγωγή και διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή, καθώς και στη συνεισφορά τους στη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ανατολική Μεσόγειο. (πατήστε εδώ)

Στην «EUNOMIA 2/2021» από τη χώρα μας συμμετέχει η Φρεγάτα ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ με το οργανικό της Ελικόπτερο, 1 Υποβρύχιο, Ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων, 6 Αεροσκάφη F-16 BLK 52+, 1 Αεροσκάφος Αεροφερόμενου Συστήματος Εγκαίρου Προειδοποίησης και Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) και 1 Αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων (ΑΦΝΕ).

Το κάζο και η πανωλεθρία - Πώς ο Στρατηγός Φλώρος «έδεσε χειροπόδαρα» τους Τούρκους

Ήταν περίπου 20 Αυγούστου του 2020, όταν η χώρα μας, εν μέσω σοβαρότατης κρίσης με την Τουρκία και με το Oruc Reis να πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, γνωστοποιούσε τη συμμετοχή της στην μεγάλη αεροναυτική άσκηση «Eunomia» που θα πραγματοποιούνταν στην θαλάσσια περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ με τη συμμετοχή της Χώρας μας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Η Ελλάδα είχε δεσμευτεί ότι θα στείλει για τη διεξαγωγή της άσκησης μία φρεγάτα και το οργανικό της ελικόπτερο, καθώς και αριθμό μαχητικών αεροσκαφών τα οποία θα εκτελούσαν διάφορα επιχειρησιακά σενάρια στον ουρανό της μαρτυρικής Μεγαλονήσου.

Το θέμα βεβαίως ήταν το πώς θα φτάσουν τα ελληνικά μαχητικά στην Κύπρο, με τους Τούρκους να τους περιμένουν στην Ανατολική Μεσόγειο για να δημιουργήσουν επικίνδυνες καταστάσεις. Η στρατιωτική ηγεσία, υπό τον Α/ΓΕΕΘΑ κ. Κωνσταντίνο Φλώρο διαμόρφωσε με μεγάλη προσοχή και μελετώντας κάθε λεπτομέρεια την αποστολή στην Κύπρο των δύο πρώτων F-16 Block 52+ Advanced.

Για να φτάσουν τα ελληνικά μαχητικά στην Πάφο απαιτούνταν «χειρουργικοί» χειρισμοί, μιας και οι Τούρκοι ήταν βέβαιο πως θα τους... περίμεναν στον αέρα για να τους εμποδίσουν να φτάσουν. Μάλιστα, είχαν απογειώσει από νωρίς το πρωί της 25ης Αυγούστου 2020 ιπτάμενο ραντάρ προκειμένου να εντοπίσει τα ελληνικά «φτερά», ενώ είχαν θέσει σε ετοιμότητα και τα μαχητικά τους αεροσκάφη, που θα απογειώνονταν υποτίθεται για να εμποδίσουν τα ελληνικά να φτάσουν στην Κύπρο.

Οι Έλληνες πιλότοι γνώριζαν τις προθέσεις των Τούρκων και ακολουθώντας το σχέδιο που είχε καταρτίσει ο Α/ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και οι Επιτελείς, κατάφεραν όχι απλά να τους ξεφύγουν, πιάνοντας στον ύπνο την τουρκική αεράμυνα, αλλά να γίνουν αντιληπτοί μόνο όταν τελικά είχαν προσγειωθεί στην Πάφο. Η τουρκική αεράμυνα είχε ήδη υποστεί το πρώτο... ρεζιλίκι προκαλώντας εκνευρισμό στην Άγκυρα.

Η Αθήνα όμως δεν σταμάτησε εκεί. Μετά την άφιξη των δυο ελληνικών F-16 στην Κύπρο το πρωί της Τρίτης (25/08), ακόμα 6 ελληνικά μαχητικά κατάφεραν το πρωί της Πέμπτης (27/08) να φτάσουν στην Κύπρο, χωρίς να γίνουν αντιληπτά από τους Τούρκους.

Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είχαν προετοιμαστεί για να εμποδίσουν τα ελληνικά μαχητικά να φτάσουν στην Μεγαλόνησο, εν τέλει τα εντόπισαν μόνο όταν τα είδαν να πετούν πάνω από τον ουρανό της Κύπρου.

Όσο για την επιστροφή, πραγματική... «κόλαση»! Οι Τούρκοι Δεν ήξεραν από πού τους ήρθε...

Μέσα σε διάστημα 48 ωρών οι Τούρκοι είχαν υποστεί δύο εντυπωσιακά ρεζιλίκια, με αποτέλεσμα οι Τούρκοι επιτελείς να δώσουν εντολή στην TuAF να εμποδίσει τα ελληνικά μαχητικά να φτάσουν στην Ελλάδα.

Αυτό ακριβώς έγινε το απόγευμα της Πέμπτης (27/08). Οι Τούρκοι την είχαν... στημένη στους Έλληνες χειριστές και επιχείρησαν να τους δημιουργήσουν πρόβλημα κατά την επιστροφή τους. Φτάνοντας τα ελληνικά μαχητικά κοντά στο Καστελόριζο βρήκαν μπροστά τους 6 τουρκικά F-16 που επιχείρησαν να τα παρεμποδίσουν. Ακολούθησε «κόλαση» αερομαχιών.

Το σχέδιο όμως του Στρατηγού Φλώρου είχε προβλέψει και αυτή την κίνηση των Τούρκων, ενώ είχε διαμορφωθεί και η επόμενη στρατηγική κίνηση της Πολεμικής Αεροπορίας. Οχτώ ελληνικά μαχητικά απογειώθηκαν και μέσα σε ελάχιστα λεπτά βρέθηκαν στο σημείο της... μάχης δίνοντας αριθμητική υπεροχή στους Έλληνες.

Οι Τούρκοι δεν ήξεραν από πού τους ήρθε! Είδαν ξαφνικά μπροστά τους τον ουρανό να γεμίζει με ελληνικά αεροσκάφη τα οποία, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά στρατιωτικές πηγές, έκαναν «σάντουιτς» τους Τούρκους, που προσπαθούσαν τρομοκρατημένοι να ξεφύγουν από τα ελληνικά μαχητικά.

Μία ακόμα ήττα για τους Τούρκους χειριστές είναι γεγονός, ενώ και σε επίπεδο στρατηγικής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και οι Επιτελείς καρπώνονται τον άριστο σχεδιασμό που είχε σαν αποτέλεσμα να επιστρέψουν τα έξι ελληνικά μαχητικά από την Κύπρο χωρίς κανένα πρόβλημα.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΤ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΕΘΑ ΠΟΥ ΤΑΠΕΙΝΩΣΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΕΡΑΜΥΝΑ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δίκη για βιτριόλι: Σήμερα οι κρίσιμες καταθέσεις των γιατρών - Τι θα υποστηρίξουν

«Έπεσε» το Facebook: Αυτή ήταν η αιτία για το παγκόσμιο blackout

Αποκαλύψεις για τον 58χρονο που «μπούκαρε» στη Βουλή - Τι λένε στο Newsbomb.gr συγχωριανοί του