ΕΛΛΑΔΑ

Ροδόπη: Η νέα «κερκόπορτα» για είσοδο παράνομων μεταναστών στη χώρα

Καραβάνι μεταναστών
Καραβάνι μεταναστών
inkomotini.news

Η αυξημένη ασφάλεια στον Έβρο έχει κάνει τα κυκλώματα διακινητών να αναζητούν νέες πύλες εισόδου στη χώρα όπως η Ροδόπη

Αν κάποιος ανατρέξει στα δημοσιεύματα των τελευταίων μηνών τα οποία αφορούν σε είσοδο παράνομων μεταναστών στη χώρα μας θα παρατηρήσει πως, πλέον, επιλέγεται τις περισσότερες φορές ως πύλη εισόδου, η περιοχή της Ροδόπης.

Τόσο η αυξημένη φύλαξη από Έλληνες αστυνομικούς και συνοριοφύλακες αλλά και δυνάμεις της Frontex στον Έβρο, όσο και η δημιουργία του φράκτη έχουν συντελέσει στο να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές στα ελληνοτουρκικά σύνορα με αποτέλεσμα διακινητές και μετανάστες να αναζητούν νέες πύλες εισόδου προς την ενδοχώρα.

Η Ροδόπη λοιπόν και συγκεκριμένα το ορεινό μέρος της στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα φαίνεται πως έχει επιλεγεί από τα εν λόγω κυκλώματα καθώς πρόκειται για σημείο που ενώ κανονικά θα έπρεπε να φυλάσσεται αυστηρά από την Βουλγαρία, εντούτοις κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει. Για την ακρίβεια φαίνεται να ισχύει μάλλον το αντίθετο -γεγονός θλιβερό για μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα έπρεπε κανονικά να είναι δύο φορές πιο προσεκτική με τη φύλαξη των συνόρων της.

Βίντεο του InKomotini με παράνομους μετανάστες στην ορεινή Ροδόπη

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον κύριο Λευτέρη Γλερίδη, δημοσιογράφο της ηλεκτρονικής εφημερίδας «Φωνή της Ροδόπης», ο οποίος αναφέρθηκε στις αυξημένες μεταναστευτικές ροές που παρατηρούνται στην περιοχή.

«Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται έξαρση του μεταναστευτικού στην περιοχή μας, καθώς είναι καθημερινά πλέον τα φαινόμενα και οι μαρτυρίες κατοίκων, σύμφωνα με τις οποίες μετανάστες διαβαίνουν κατά δεκάδες μέσα από την πόλη της Κομοτηνής και τους οικισμούς της Ροδόπης.

Τα μέτρα της κυβέρνησης στον Έβρο, όπως η δημιουργία του φράχτη, φαίνεται πως μέχρι στιγμής δεν λειτουργούν αποτρεπτικά καθώς τα κυκλώματα διακινητών τα παρακάμπτουν, κατευθύνοντας πλέον τους μετανάστες από διαφορετικά περάσματα προς τη χώρα μας, κυρίως μέσω της Βουλγαρίας. Ήδη κάτοικοι οικισμών της ορεινής Ροδόπης έχουν εκφράσει τα παράπονα και τις φοβίες τους για την διέλευση των μεταναστών σε τοπικούς βουλευτές, οι οποίοι ζητούν από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την ενίσχυση της Α.Δ. Ροδόπης με επιπλέον 100 Συνοριοφύλακες.

Την κατάσταση που επικρατεί αποτυπώνει -ως ένα βαθμό- και η Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση ΑΜΘ, μέσω του επίσημου αστυνομικού δελτίου Τύπου, το οποίο συχνά αποτελείται από περιστατικά διακίνησης μεταναστών και συλλήψεων διακινητών» ανέφερε ο κ. Γλερίδης.

Βίντεο που δημοσίευσε χρήστης του διαδικτύου στο οποίο φαίνονται δεκάδες μετανάστες να περνούν στα ορεινά της Ροδόπης

Ενδεικτικό του προβλήματος που υπάρχει στη Ροδόπη είναι το αίτημα που είχε καταθέσει τον περασμένο Αύγουστο ο Ευριπίδης Στυλιανίδης προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ζητώντας να υλοποιήσει άμεσα τη δέσμευση του για πρόσληψη 100 συνοριοφυλάκων στη περιοχή.

Ο Βουλευτής Ροδόπης μιλώντας τότε στο OPEN μετέφερε την ανησυχία των Πομάκων για τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές στην ορεινή Ροδόπη.

«Προχθές επισκέφτηκα τα πομακικά χωριά και εισέπραξα την ανησυχία των ντόπιων μουσουλμάνων από κάποιους μετανάστες που προέρχονται από το Αφγανιστάν και άρχισαν να εμφανίζονται στα βόρεια σύνορα της χώρας μας και να διέρχονται μέσα μέσω Βουλγαρίας. Θα ήθελα να κάνω εκ νέου έκκληση στην ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να υλοποιήσει τη δέσμευση που είχε κάνει ο κ. Χρυσοχοΐδης για την πρόσληψη 100 συνοριοφυλάκων στη Ροδόπη που είναι η δεύτερη γραμμή της άμυνας. Αυτό θα ενισχύσει και το αίσθημα ασφαλείας των κατοίκων του ορεινού όγκου», είχε τονίσει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Παράλληλα, τον κώδωνα του κινδύνου είχε κρούσει ήδη από το 2019 και ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης, κύριος Νίκος Μαχαιρίδης μιλώντας στο OPEN: «Έχουμε μεγάλο πρόβλημα στη Ροδόπη, δεν μπορούμε να ελέγξουμε τους μετανάστες».

«Μερικές χώρες δεν δέχονται πίσω τους μετανάστες»

Δεν είναι όμως μόνο η Ροδόπη που τραβά πια το ενδιαφέρον των διακινητών. Καραβάνια μεταναστών καταγράφονται και στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Κακαβιάς.

Τις περισσότερες φορές ωστόσο οι παράνομοι μετανάστες σταματούν στην Κακαβιά καθώς δεν τους επιτρέπεται η είσοδος από ή στην Αλβανία αφού τα σύνορα φυλάσσονται από δυνάμεις της Frontex.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Αλέξανδρο Ζαβό, ο οποίος σημείωσε πως πράγματι καταγράφεται παράνομη είσοδος μεταναστών στη χώρα μας μέσω Ροδόπης προσθέτοντας πως όσοι μετανάστες περνούν μέσω αυτής της περιοχής δεν εμπίπτουν στη κοινή δήλωση που έχει γίνει μεταξύ Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης περί θαλασσίων συνόρων, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η επαναπροώθησή τους.

«Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι χώρες από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες. Αν έρχονται από χώρες όπως η Σομαλία ή από περιοχές της υποσαχάριας Αφρικής δεν τους δέχονται πίσω γιατί πολλές φορές οι ίδιες οι χώρες καταγωγής τους λένε πως δεν διαθέτουν έγγραφα για να κάνουν ταυτοποίηση και αρνούνται να τους δεχθούν. Αν μπουν από την Κακαβιά μέσω Αλβανίας ή το αντίστροφο τότε υπάρχει συμφωνία και γυρίζουν πίσω αφού στην περιοχή υπάρχουν δυνάμεις της Frontex» πρόσθεσε ο κ. Ζαβός.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αποκλειστικό Newsbomb.gr: Φωτογραφίες - ντοκουμέντο από το όχημα ληστών που έσυραν γυναίκα στο καπό

Σάλος με τον Τάσο Ξιαρχό: Έκανε bullying σε κοπέλα για το πάχος της – «Βράζει» μαζί του το Twitter

The Voice: Η σύλληψη της Παπαρίζου, ο συνεργάτης του Αργυρού, τα ποντιακά και ο δάσκαλος Μουζουράκης