ΕΛΛΑΔΑ

Επίταξη γιατρών: Έτσι θα γίνει η διαδικασία – Τι προβλέπει το νομικό πλαίσιο

Επίταξη γιατρών
Αποφασισμένη να προχωρήσει στο μέτρο της επίταξης των ιδιωτών γιατρών είναι η κυβέρνηση σε περίπτωση κατά την οποία δεν θα υπάρξει ανταπόκριση για την στήριξη του ΕΣΥ
ΙΝΤΙΜΕ/Φωτογραφία αρχείου

Αποφασισμένη να προχωρήσει στο μέτρο της επίταξης των ιδιωτών γιατρών είναι η κυβέρνηση σε περίπτωση κατά την οποία δεν θα υπάρξει ανταπόκριση για την στήριξη του ΕΣΥ

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την ενεργοποίηση για δεύτερη φορά μέσα στην πανδημία του κορονοϊού του μέτρου της επίταξης των ιδιωτών γιατρών προκειμένου να στηρίξουν το ΕΣΥ που δοκιμάζεται από τις νοσηλείες λόγω covid-19.

Όπως διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε περίπτωση που δεν βρεθεί ο επιθυμητός αριθμός των ιδιωτών γιατρών τότε από τη Δευτέρα θα ενεργοποιηθεί το μέτρο όπως είχε συμβεί και τον Μάρτιο, τότε για 206 ιδιώτες γιατρούς.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει και κίνητρα για τους ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να υπάρξει εθελοντική προσέλευση με τους όρους της σύμβασης των 2000 ευρώ τον μήνα ή των 250 ευρώ ανά 24ωρη εφημερία ενώ υπάρχει και η δυνατότητα part-time απασχόλησης με 1000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία το φύλλο της επίταξης θα παραδίδεται από αστυνομικούς στις διευθύνσεις που έχουν δηλώσει οι γιατροί στους ιατρικούς συλλόγους που ανήκουν ενώ στο έγγραφο θα αναγράφεται το νοσοκομείο, η ώρα και η ημερομηνία που θα πρέπει να παρουσιαστούν. Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος, με ποινή φυλάκισης έως 3 μήνες

Επίταξη γιατρών: Πότε προβλέπεται - Τι ποινές επισύρει η άρνησή της

Η έννοια της επίταξης προβλέπεται από το άρθρο 18 του Συντάγματος, όπου στην 3η του παράγραφο ορίζεται ότι ειδικοί νόμοι ρυθμίζουν τα σχετικά με τις επιτάξεις για τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων σε περίπτωση πολέμου ή επιστράτευσης, ή για τη θεραπεία άμεσης κοινωνικής ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή υγεία.

Από το Σύνταγμα προβλέπονται δύο είδη επίταξης. Πρόκειται για την επίταξη σε καιρό ειρήνης και την επίταξη σε περίπτωση πολέμου ή επιστράτευσης. Η επίταξη προσωπικών υπηρεσιών μπορεί να επιβληθεί, μεταξύ άλλων, για την αντιμετώπιση αναγκών που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, με απόφαση του Πρωθυπουργού, κατόπιν αιτιολογημένης εισήγησης του αρμόδιου Υπουργού. Το συνταγματικό πλαίσιο της επίταξης συμπληρώνεται στο άρθρο 41 του Ν. 3536/2007 περί «ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών σε περίοδο ειρήνης», αλλά και στο άρθρο 1 του Ν. 4325/2015 «Επίταξη προσωπικών υπηρεσιών - Απαγόρευση πολιτικής επιστράτευσης απεργών».

Διαβάστε ΕΔΩ το αναλυτικό ρεπορτάζ του Newsbomb.gr

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μέτρα: «Κληρώνει» την Τετάρτη - Οι σκέψεις για τα rapid test και την είσοδο στα σούπερ μάρκετ

Χαλάνδρι: Η εικαστικός είχε ένα... μίνι οπλοστάσιο και κάρτες ταρώ - Κρίσιμα 24ωρα για τον γιατρό

Χαλάνδρι: Το παρασκήνιο της δολοφονικής επίθεσης στον οφθαλμίατρο - Του έστηνε καρτέρι για μέρες