ΕΛΛΑΔΑ

Νέα μέτρα: «Κληρώνει» την Τετάρτη - Οι σκέψεις για τα rapid test και την είσοδο στα σούπερ μάρκετ

Νέα μέτρα
Αντίστροφα φαίνεται ότι μετράει ο χρόνος για τις αποφάσεις σχετικά με τα νέα μέτρα καθώς η πανδημία του κορονοϊού επελαύνει και η πίεση στο ΕΣΥ αυξάνεται
ΙΝΤΙΜΕ/Φωτογραφία αρχείου

Αντίστροφα φαίνεται ότι μετράει ο χρόνος για τις αποφάσεις σχετικά με τα νέα μέτρα καθώς η πανδημία του κορονοϊού επελαύνει και η πίεση στο ΕΣΥ αυξάνεται

Συνεχείς είναι οι διεργασίες σε κυβέρνηση και ειδικούς προκειμένου να καταλήξουν αν θα χρειαστούν νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού με την κρίσιμη ημέρα, όπως πληροφορείται το Newsbomb.gr να είναι η ερχόμενη Τετάρτη καθώς αυξάνεται η ανησυχία για την κατάσταση του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσα στις σκέψεις που υπάρχουν είναι οι μη εμβολιασμένοι αφενός να κάνουν τρία rapid test την εβδομάδα και αφετέρου να κάνουν αυτού του τύπου τα τεστ για να μπαίνουν στα σούπερ μάρκετ καθώς από την κυβέρνηση διαμηνύουν ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για lockdown στους εμβολιασμένους.

Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες καθώς θα διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από το προηγούμενο διάστημα με την κυβέρνηση να επιμένει ότι αποκλείεται το ενδεχόμενο να ξανακλείσουν η οικονομία και η κοινωνία, ενώ το βάρος πέφτει στη στήριξη των νοσοκομείων

Χαρακτηριστική η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου ο οποίος σε συνέντευξη του στον Alpha σημείωσε ότι τη Δευτέρα, αν το Σαββατοκύριακο δεν έχουν καλυφθεί οι ανάγκες που έχουν καταγραφεί στο ΕΣΥ από γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην επίταξη των υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών, γιατί, όπως είπε, αυτή την ώρα υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης από πνευμονολόγους, από παθολόγους, από γενικούς ιατρούς. «Ό,τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε το ΕΣΥ, γιατί αυτήν την ώρα γίνεται μεγάλη μάχη, σε κάθε επίπεδο θα το κάνουμε χωρίς να υπολογίσουμε το οποιοδήποτε κόστος. Είναι μία προσπάθεια σύνθετη για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η πρώτη προτεραιότητα είναι στο να περιορίσουμε, όσο το δυνατόν περισσότερο μπορούμε, τις ανθρώπινες απώλειες» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις γιορτές ο κ. Οικονόμου δεν απέκλεισε νέα μέτρα για τους μη εμβολιασμένους λέγοντας ότι αν απαιτηθεί να σφίξει κι άλλο ο κλοιός και να ενταθούν τα μέτρα γι’ αυτή την κατηγορία τότε αυτό μπορεί και να συμβεί. Ζήτησε επίσης να βγάλουν κάποιοι από το μυαλό τους ότι επειδή έρχονται Χριστούγεννα θα υπάρξει χαλάρωση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα – όπως και σε ολόκληρη την Ευρώπη - παραμένει επιβαρυμένη και το ΕΣΥ δέχεται αυξημένη πίεση καθώς ο επιδημιολογικός χάρτης δείχνει ότι 24 από τις 75 περιφερειακές ενότητες είναι στο βαθύ κόκκινο.

Ταυτόχρονα επιβεβαιώνεται και από πρόσθετα στοιχεία η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες υπάρχει απόλυτη συσχέτιση της εμβολιαστικής κάλυψης κάθε περιοχής, όχι μόνο με την αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και με τη συσχετιζόμενη με τον κορονοϊό νοσηρότητα και θνητότητα. Προκύπτει, επίσης, ότι το πιο κρίσιμο στοιχείο για την πορεία της πανδημίας είναι η εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων άνω των 60 ετών.

Όπως ήδη επισημαίνεται τόσο από έρευνες που έγιναν στη χώρα μας και στο εξωτερικό, αλλά και από τα στοιχεία που δίνουν καθημερινά τα νοσοκομεια μας οι 9 στους 10 που νοσηλεύονται σε Μ.Ε.Θ. είναι μη εμβολιασμένοι. Από τους ελάχιστους πλήρως εμβολιασμένους (ένα στους δέκα) που χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ το 94% είχαν ένα σοβαρό υποκείμενο νόσημα, όπως και το 98% που έχασαν τη ζωή τους. Η θνητότητα στους πλήρως εμβολιασμένους ηλικίας κάτω των 80 ετών είναι μόλις 0,4%. Είναι ταυτόχρονα χαρακτηριστικό το γεγονός ότι με 6.800 και 7000 περιστατικά, έχουμε φέτος λιγότερες νοσηλείες από ό,τι πέρσι που είχαμε πολύ λιγότερα κρούσματα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χαλάνδρι: Οι παρακολουθήσεις της εικαστικού και οι εμμονές – Ο γιατρός δίνει μάχη στη ΜΕΘ

Αποκλειστικό Newsbomb.gr: Αυτός είναι ο σκληρός κακοποιός που απέδρασε από τις φυλακές Κορίνθου

Χαλάνδρι: Το παρασκήνιο της δολοφονικής επίθεσης στον οφθαλμίατρο - Του έστηνε καρτέρι για μέρες