ΕΛΛΑΔΑ

Νέα Μέτρα: Οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι τα βάζουν στο τραπέζι – Τι άλλαξε ήδη στα σούπερ μάρκετ

Νέα μέτρα στο τραπέζι
Σκέψεις για περαιτέρω μέτρα από την κυβέρνηση.
INTIME / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Νέα μέτρα: Στο τραπέζι η εφαρμογή περαιτέρω προληπτικών διατάξεων έτσι ώστε να μειωθεί η αθρόα διασπορά του κορονοϊού στη χώρα. Η αύξηση στους θανάτους και τους διασωληνωμένους ανησυχεί ειδικούς και κυβέρνηση, με το σύστημα υγείας να είναι στα όριά του. Ήδη σε ισχύ οι αλλαγές στα σούπερ μάρκετ.

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, με τους επιστήμονες και την κυβέρνηση να είναι σε αναζήτηση τρόπου αποσυμπίεσης του ΕΣΥ που έχει αρχίσει να δέχεται ξανά τεράστια πίεση. Ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, αποκάλυψε στο Newsbomb.gr ότι ήδη το Ιπποκράτειο στη συμπρωτεύουσα έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο αποκλειστικά για Covid-19 περιστατικά, ενώ είναι ανοικτή η συζήτηση για επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών.

Το μεγάλο πρόβλημα στην παρούσα φάση, πέρα από τον αριθμό των κρουσμάτων που έχει πάρει για τα καλά την ανιούσα, αφορά στον αριθμό των θανάτων και των διασωληνωμένων που ανακοινώνονται καθημερινά. Οι 80 θάνατοι της Κυριακής (14.11) αποτελούν αρνητικό ρεκόρ εξαμήνου για τη χώρα, ενώ οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν ξανά και έφτασαν στους 536. Η πίεση, ειδικότερα στη Βόρεια Ελλάδα, είναι ιδιαίτερα αυξημένη με την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και την κυβέρνηση να είναι σε ανοικτή γραμμή για τη λήψη νέων μέτρων.

Όπως αποκάλυψε στο Newsbomb.gr ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης, υπάρχει η σκέψη να γίνει υποχρεωτική η τρίτη δόση του εμβολίου στους άνω των 65 ετών, έτσι ώστε να είναι έγκυρο το πιστοποιητικό τους και να μπορούν να μπουν στους κλειστούς χώρους.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να απαιτείται και η τρίτη δόση του εμβολίου, γενικότερα για όλους, έτσι ώστε να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους. Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, διέψευσε ότι υπάρχουν θάνατοι λόγω ελλείψεων ΜΕΘ στη χώρα, ενώ άφησε ανοικτό «παράθυρο» για να γίνει υποχρεωτικό και το rapid test για την είσοδο των μη εμβολιασμένων ακόμα και στα σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ωστόσο, στο τραπέζι έχει μπει μια τετράδα μέτρων από πλευράς της κυβέρνησης, έτσι ώστε να αποσυμπιεστεί η κατάσταση και να μην φτάσουμε στο απροχώρητο, κυρίως σε ό,τι αφορά τις αντοχές του συστήματος υγείας. Τα μέτρα που είναι υπό σκέψη, σύμφωνα με όσα μεταδόθηκαν, είναι:

  1. Το μοντέλο της Γαλλίας με υποχρεωτική την τρίτη δόση για τους άνω των 65 ετών. Υπάρχει, μάλιστα, σκέψη για πανευρωπαϊκή οδηγία προς αυτή την κατεύθυνση.
  2. Γενικό «μπλόκο» σε μη εμβολιασμένους πολίτες αν επιδεινωθεί η κατάσταση. Να απαιτείται παντού «Green Pass» εμβολιασμού και να μπορούν να πάνε μόνο στην εργασία τους, σε καταστήματα τροφίμων και φαρμακεία.
  3. Διπλή μάσκα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι το μέτρο που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να εφαρμοστεί σε κάθε περίπτωση.
  4. Κλιμακωτό ωράριο προσέλευσης των εργαζόμενων στον Δημόσιο Τομέα, για να αποσυμπιεστούν έτσι και τα ΜΜΜ.

Σε κάθε περίπτωση, ήδη έχουν εφαρμοστεί από το Σαββατοκύριακο αλλαγές στα σούπερ μάρκετ. Τόσο σε ό,τι αφορά την πληρότητα πελατών όσο και στα είδη που μπορούν να πουλήσουν πλέον.

Νέα μέτρα: Τι απαγορεύεται να πωλούν τα σούπερ μάρκετ από το Σαββατοκύριακο

Επανήλθε το μέτρο περιορισμού των πελατών που μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα μέσα στα καταστήματα τροφίμων. Από το Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021 στις 06:00 ως την 22η Νοεμβρίου 2021 στις 06:00 η τήρηση αποστάσεων και παρουσίας ενός ατόμου ανά 9 τ.μ. στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, κάβες...), στο πλαίσιο των μέτρων κατά της διασποράς του νέου κορονοϊού.

Από τα σούπερ μάρκετ, το λιανεμπόριο και τα κομμωτήρια απαγορεύεται η πώληση προϊόντων κομμωτικής για επαγγελματική χρήση σε μη έχοντες άδεια ασκήσεως επαγγέλματος κομμωτή-κουρέα. Η πώληση των προϊόντων κομμωτικής για επαγγελματική χρήση επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση έκδοσης του προβλεπόμενου τιμολογίου και με την ταυτόχρονη επίδειξη επαγγελματικής ταυτότητας.

Τι ισχύει σε λιανεμπόριο και κομμωτήρια

Για το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια κ.λπ. συνεχίζει να ισχύει ότι οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο στο κατάστημα πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή πιστοποιητικού νόσησης, ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για τον νέο κορονοϊό (PCR ή rapid test). Οι ανήλικοι ηλικίας 4 ως 17 ετών μπορούν να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test). Ειδικά για τις υπηρεσίες μανικιούρ, πεντικιούρ, ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών, προβλέπεται η ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος από πλεξιγκλάς.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μέτρα: Τι απαγορεύεται να πωλούν τα σούπερ μάρκετ από το Σαββατοκύριακο

Τρίκαλα: Αποκαλύψεις για την ασέλγεια της 4χρονης από τον αστυνομικό - Η κατάθεση σοκ της μητέρας

e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ: Ποιοι πάνε ταμείο την επόμενη εβδομάδα - Όλες οι καταβολές