ΕΛΛΑΔΑ

Εξαδάκτυλος στο Newsbomb.gr: Μεγάλος ο κίνδυνος για τους μη εμβολιασμένους άνω των 50 με την Όμικρον

Εξαδάκτυλος στο Newsbomb.gr: Μεγάλος ο κίνδυνος για τους μη εμβολιασμένους άνω των 50 με την Όμικρον
Ποδαρικό στο 2022 με 30.010 κρούσματα από τον ΕΟΔΥ.
INTIME

Για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, αλλά και τον ρόλο του εμβολιασμού για τον περιορισμό της διασποράς του ιού στην κοινότητα, μίλησε στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος - Τι είπε για την τρίτη δόση του εμβολίου - Ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους μη εμβολιασμένους με την μετάλλαξη Όμικρον

Στην μετάλλαξη Όμικρον οφείλονται σύμφωνα με τον κ. Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, Πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «η μετάλλαξη αυτή διασπείρεται πολύ εύκολα γι’ αυτό και βλέπουμε τόσα πολλά κρούσματα. Για όσους έχουν κάνει και την τρίτη δόση του εμβολίου δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας. Πρέπει όμως να προσέχουμε. Σε ότι αφορά τους μη εμβολιασμένους άνω των 50 που τους παρακαλούμε από τον Μάιο νομίζω ότι ήρθε ώρα να μην καθυστερήσουν άλλο. Από αυτούς που θα νοσήσουν θα προκύψουν τα βαριά περιστατικά».

Και προσθέτει: «Το πότε θα συμβεί αυτό δεν το ξέρουμε γιατί η Όμικρον έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από την Δέλτα. Μέχρι τώρα είχαμε να κάνουμε με μια μετάλλαξη που ήθελε 15 μέρες να εκδηλωθεί τώρα θέλει 5».

Όσον αφορά την άποψη ότι η μετάλλαξη Όμικρον και η μεγάλη διασπορά της θα οδηγήσουν στην αρχή του τέλους της πανδημίας ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε στο Newsbomb.gr: «αυτό είναι το καλό σενάριο να πάμε με την Όμικρον στο τέλος της πανδημίας. Το κακό σενάριο είναι να προκύψει κάτι καινούριο στο μέλλον που θα αλλάξει πάλι τα δεδομένα».

Η κατάσταση στη χώρα

Ποδαρικό στο 2022 με 30.010 κρούσματα από τον ΕΟΔΥ. Ο κορονοϊός και τη νέα χρονιά επιμένει και επελαύνει στην Ελλάδα, με τη μετάλλαξη Όμικρον να έχει σαρώσει όλη τη χώρα.

Η Πρωτοχρονιά ξεκίνησε με αρκετά υψηλές μολύνσεις, με τους ειδικούς να προειδοποιούν πως το επόμενο 10ήμερο θα φανεί το «αποτύπωμα» των γιορτών και το κατά πόσο συνεχίζεται η αθρόα διασπορά της νόσου στην κοινότητα. Παράλληλα, ανακοινώθηκαν δυστυχώς και 59 νέοι θάνατοι σε ένα 24ωρο, ενώ στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 620 συμπολίτες μας.

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 1 Ιανουαρίου 2022 (ώρα 15:00).

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 30.010 , εκ των οποίων 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.240.862 (ημερήσια μεταβολή +2.5%), εκ των οποίων 50.3% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 226 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.278 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 59, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 20.849 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 620 (60.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 έτη. To 80.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Διαρρήκτες των… vip: Οι επώνυμοι που έπεσαν θύματα «ποντικών» το 2021

Τραγωδία με την έλευση του 2022: Νεκρός 19χρονος σε τροχαίο στο Ρέθυμνο

Η Ελλάδα «ξόρκισε» με πυροτεχνήματα τον κορονοϊό και υποδέχτηκε το 2022 (pics+vids)