ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Διαρρήκτες των… vip: Οι επώνυμοι που έπεσαν θύματα «ποντικών» το 2021

Διαρρήκτες των… vip: Οι επώνυμοι που έπεσαν θύματα «ποντικών» το 2021

«Επιδημία» διαρρήξεων σε σπίτια επωνύμων καταγράφηκε το 2021, με τους «ποντικούς» να «ανοίγουν» οικίες και να ψάχνουν για μετρητά και χρυσαφικά.

Μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγονται πασίγνωστοι αθλητές, τραγουδιστές, παρουσιαστές και μοντέλα. Από τα περιστατικά, πάντως, που είδαν το φως της δημοσιότητας οι περισσότεροι «famous» που έγιναν στόχος είναι ποδοσφαιριστές που πρωταγωνιστούν στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Οι αστυνομικές υπηρεσίες έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν στους «διαρρήκτες των vip». Πρόκειται κυρίως για συμμορίες που παρακολουθούν για ημέρες τους υποψήφιους στόχους και εισβάλουν σε πολυτελή σπίτια όταν οι ιδιοκτήτες απουσιάζουν. Μάλιστα, την ημέρα της επίθεσης παρακολουθούν για ώρες το στόχο τους για να είναι σίγουροι ότι δεν θα βρεθούν… προ εκπλήξεων.

Σχεδόν πάντα κρύβουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, καθώς γνωρίζουν ότι θα τους καταγράψουν κάμερες ασφαλείας. Οι περισσότερες από αυτές τις οργανωμένες συμμορίες «χτυπούν» στα νότια προάστια της Αθήνας και διαθέτουν εκπαιδευμένα μέλη. Στο μικροσκόπιο της Ασφάλειας έχουν μπει κυρίως Γεωργιανοί και Ρομά με πλούσιο ποινικό παρελθόν στις διαρρήξεις, ενώ η έρευνα επεκτείνεται και σε άτομα άλλων εθνικοτήτων. Αυτό πάντως που προκαλεί ανησυχία είναι το γεγονός ότι εγκληματικές οργανώσεις βρίσκουν τρόπο να «ανακυκλώνουν» τα μέλη τους, ακόμα και όταν κάποιοι συλλαμβάνονται και καταλήγουν στη φυλακή.

Ποιοι, όμως, είναι οι επώνυμοι που έπεσαν θύματα «ποντικών» το 2021;

«Ποντικοί» εισέβαλαν βραδινές ώρες τον περασμένο Μάιο στο σπίτι του γνωστού ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, Γιάν Εμβιλά, στην περιοχή της Γλυφάδας. Οι δράστες παραβίασαν τη μπαλκονόπορτα του σπιτιού του Γάλλου άσου της ομάδας των ερυθρολεύκων και αφαίρεσαν δυο ζευγάρια γυαλιά. Ο ποδοσφαιριστής δε βρισκόταν στο σπίτι, ωστόσο, από τον συναγερμό ενημερώθηκε άμεσα και έφτασε στο σημείο, όταν πια οι διαρρήκτες είχαν γίνει καπνός. Λίγες ημέρες νωρίτερα στόχος είχε γίνει το σπίτι άλλου ποδοσφαιριστή, λιγότερο δημοφιλούς, στην Κηφισιά. Οι δράστες εισέβαλαν στη μονοκατοικία από παράθυρο, αφαίρεσαν μετρητά και ακριβά ρολόγια και εξαφανίστηκαν.

Ο τρίτος ποδοσφαιριστής που μπήκε στο στόχαστρο κακοποιών ήταν ο Νορντίν Αμραμπάτ. Τον περασμένο Οκτώβριο «ποντικοί» εισέβαλαν στο σπίτι του αθλητή της ΑΕΚ στη Σαρωνίδα. Όπως έγινε γνωστό, έψαξαν τους χώρους αναζητώντας χρήματα και στη συνέχεια έγιναν καπνός. Και σε αυτή την περίπτωση ο ιδιοκτήτης της οικίας απουσίαζε και διαπίστωσε τι έχει συμβεί κατά την επιστροφή του. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι οι δράστες παρακολουθούσαν το σπίτι και γνώριζαν τις ώρες κατά της οποίες απουσιάζει ο ποδοσφαιριστής.

Μετά τους ποδοσφαιριστές σειρά είχε ένας γνωστός παρουσιαστής και μοντέλο. Πρόκειται για τον Δημήτρη Αλεξάνδρου, το σπίτι του οποίου έγινε στόχος διαρρηκτών τον περασμένο Νοέμβριο. Ο παρουσιαστής βρισκόταν σε τηλεοπτική εκπομπή όταν ξαφνικά χτύπησε στο κινητό του τηλέφωνο ο συναγερμός του σπιτιού του.

Οι δράστες επιχείρησαν να σπάσουν την πόρτα της οικίας του και τότε βγήκε έξω ο σκύλος και άρχισε να γαυγίζει. «Έσπασαν τη γκαραζόπορτα και βγήκε το σκυλί έξω. Είναι μονοκατοικία το σπίτι μου. Το σκυλί στη συνέχεια έφυγε και περιπλανιόταν στην περιοχή, μου έστειλαν μήνυμα οι γείτονες ότι το μάζεψαν γιατί είχε τσακωθεί με ένα άλλο σκυλάκι. Το βρήκαν με αίματα, ευτυχώς είναι και τα δύο σκυλάκια καλά. Ευτυχώς έχω καλούς γείτονες και γύρισαν και έκλεισαν την γκαραζόπορτα. Ο σκύλος προστάτευσε το σπίτι. Ευτυχώς δεν μου έκλεψαν κάτι. Το σκυλάκι μου είναι μια χαρά, θα γυρίσει στο σπίτι», δήλωσε ο παρουσιαστής για το περιστατικό.

Το ίδιο τυχερή δεν ήταν η πρώην Σταρ Ελλάς Διονυσία Κουκίου στη Γλυφάδα. Τρια άτομα ακινητοποίησαν το μοντέλο, καθώς έμπαινε στο όχημά της, έξω από το σπίτι της. Οι ληστές φορώντας κουκούλες την άρπαξαν με τη βία, την έβαλαν στο σπίτι και την ανάγκασαν να τους αποκαλύψει το μέρος που ήταν κρυμμένα χρυσαφικά και μετρητά. Αφού άρπαξαν 11.000 ευρώ και χρυσαφικά αξίας τράπηκαν σε φυγή.

Το επόμενο σπίτι που μπήκε στο στόχαστρο «ποντικών», στα τέλη Νοεμβρίου, ανήκει στον παγκόσμιο πρωταθλητή του του kick boxing και κάτοχο 18 παγκόσμιων τίτλων, Μιχάλη Ζαμπίδη.

Οι δράστες προσπάθησαν με ένα κατσαβίδι να μπουν στο σπίτι του στα νότια προάστια. Όμως, έπεσαν πάνω στον πρωταθλητή, που κατάφερε να τους ακινητοποιήσει χωρίς να χρειαστεί να… σηκώσει χέρι. Ο Μιχάλης Ζαμπίδης περιέγραψε το συμβάν ως εξής:

«Επέστρεφα στο σπίτι μου όταν είδα έναν να πηδάει τα κάγκελα. Σχεδόν προσγειώθηκε στο αυτοκίνητό μου. Τον βλέπω, σταματάω δίπλα του, δεν ήξερε ότι είναι το σπίτι μου και του λέω “Τι κάνεις εκεί;”. Με το που με βλέπει, ενθουσιάζεται κιόλας. “Μάικ εσύ;”. “Ναι”, του λέω, “εγώ”. “Εσύ τι κάνεις εδώ; Γιατί πηδάς τον τοίχο;”. Μου λέει “τίποτα, τίποτα. Φωτογραφίες έβγαζα”. Του λέω “φωτογραφίες για το instagram ή για να κλέψεις;” και τότε τραβιέται λίγο πίσω. Για να μη μου φύγει, του λέω ότι εγώ μένω απέναντι. Και τότε απαντά ότι “εδώ μένουν γνωστοί μου’». Τελικά οι «ποντικοί» οδηγήθηκαν στην Αστυνομία και η υπόθεση πήρε το δρόμο της Δικαιοσύνης.

Λιγότερο τυχερός ήταν ο πασίγνωστος τραγουδιστής Νίκος Οικονομόπουλος. Οι διαρρήκτες εισέβαλαν στις αρχές Δεκεμβρίου στη μονοκατοικία του στη Βούλα όταν εκείνος απουσίαζε. Οι δράστες έψαξαν για χρήματα και αντικείμενα αξίας και στη συνέχεια έφυγαν, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από κανέναν.

Ο δημοφιλής τραγουδιστής όταν επέστρεψε στο σπίτι του αντιλήφθηκε τη διάρρηξη και επικοινώνησε με τις Αρχές. Στο χώρο μετέβησαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για τη συλλογή δακτυλικών αποτυπωμάτων και γενετικού υλικού.

Λίγες ημέρες αργότερα στην ίδια περιοχή θύμα διάρρηξης έπεσε ο Ιταλός φορ του Παναθηναϊκού, Φεντερίκο Μακέντα, όταν άγνωστοι παραβίασαν τη μπαλκονόπορτα της μονοκατοικίας του στη Βούλα, εισέβαλαν στο χώρο και αφαίρεσαν κοσμήματα και 1.500 ευρώ. Την ώρα του περιστατικού ο ποδοσφαιριστής απουσίαζε, κάτι που προφανώς γνώριζε η συμμορία κακοποιών.

Τελευταίο επώνυμο θύμα «ποντικών» του 2021 ήταν ο Γάλλος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, Ματιέ Βαλμπουενά. Οι δράστες διέρρηξαν το σπίτι του στη Βούλα, αφαιρώντας κοσμήματα και αντικείμενα αξίας. Η διάρρηξη διαπιστώθηκε από τον ποδοσφαιριστή μόλις επέστρεψε στο σπίτι του και αμέσως ενημέρωσε την αστυνομία και στελέχη της ομάδας του.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.