ΕΛΛΑΔΑ

Θεοδωρίδου: Όχι σε τρίτη δόση του εμβολίου σε παιδιά κάτω των 18 ετών - Ποιες είναι οι εξαιρέσεις

Θεοδωρίδου εμβολιασμοί παιδιά
Η Μαρία Θεοδωρίδου
INTIME/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η Μαρία Θεοδωρίδου εξήγησε ποιες είναι οι συστάσεις της επιτροπής για τον εμβολιασμό σε παιδιά κάτω των 18 ετών. 

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, μίλησε για την πορεία των εμβολιασμών των παιδιών, κατά τη σημερινή ενημέρωση.

«Τα σχολικά της σχολής ηλικίας ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στη σύσταση για εμβολιασμό έναντι του Covid και σύμφωνα με τα στοιχεία η συμμετοχή είναι πολύ ικανοποιητική», τόνισε αρχικά η κυρία Θεοδωρίδου.

«Σχετικά με τους εμβολιασμούς παιδιών κι εφήβων, σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών δεν υπάρχει σύσταση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών χορήγησης τρίτης δόσης. Τρίτη δόση χορηγείται σε άτομα κάτω των 18 ετών, εφόσον υπάρχει πρόβλημα ανοσοκαταστολής του ατόμου λόγω χρόνιου νοσήματος ή φαρμάκων» διευκρίνισε η πρόεδρος της Επιτροπής.

Και πρόσθεσε «στα παιδιά εφήβους με διαπιστευμένη λοίμωξη συστήνεται η χορήγηση μιας δόσης εμβολίου μετά από τρεις μήνες. Στις περιπτώσεις που έχει γίνει η πρώτη δόση και ακολουθεί η νόσηση, δεν χρειάζεται η επιπλέον δόση».

Επίσης, η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε νέες επιδημιολογικές μελέτες που επιβεβαιώνουν την ασφάλεια των εμβολίων στα παιδιά και επανερχόμενη στο σκεπτικό της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για σύσταση εμβολιασμού στα παιδιά και στους εφήβους, είπε ότι είναι ξεκάθαρο πως ο εμβολιασμός τα προστατεύει.

Μάλιστα, αναφέρθηκε στο πολυσυστηματικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο MISC, το οποίο εμφανίζεται δύο με έξι εβδομάδες μετά από τη νόσο είτε αυτή είναι ήπια είτε όχι, σημειώνοντας πως σύμφωνα με τα νεώτερα δεδομένα, δύο δόσεις του εμβολίου της Phizer προστατεύουν αποτελεσματικά από το σύνδρομο αυτό.

Ακόμη, η πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε στο αυξημένο ποσοστό διαβήτη που παρατηρείται σε παιδιά κάτω των 18 ετών που νόσησαν από covid-19, κάτι που προκύπτει από διεθνείς μελέτες, τονίζοντας ότι η λοίμωξη αποτελεί αυξημένο παράγοντα για σακχαρώδη διαβήτη.

Απαντώντας σε ερώτηση που γίνονται για την τέταρτη δόση είπε ότι είναι κάτι που θα συζητηθεί στο μέλλον και το ζήτημα της τέταρτης δόσης εξαρτάται ανάλογα και με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Η Μαρία Θεοδωρίδου χαρακτήρισε προς το παρόν την τέταρτη δόση άσκηση επί χάρτου, ενώ όταν ρωτήθηκε για αν συμμερίζεται την αισιοδοξία που εκφράζουν ορισμένοι ότι θα έχουμε τελειώσει με τον κορονοϊό την άνοιξη είπε ότι «καλή είναι η αισιοδοξία αλλά καλό είναι να ετοιμαζόμαστε και για κάθε άλλο ενδεχόμενο».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Η οικογένεια του Τζόκοβιτς «έσπασε» τη σιωπή της: «Είναι ελεύθερος, προπονήθηκε, πάει να κερδίσει»

Ηλεκτρονικά η δήλωση απαλλαγής τέλους κινητής – καρτοκινητής τηλεφωνίας: Βήμα - βήμα η διαδικασία

Survivor Spoiler: Ο νικητής στο δεύτερο αγώνισμα ασυλίας και οι εξελίξεις μετά τα καυτά φιλιά