ΕΛΛΑΔΑ

Αφρικανική πανώλη των χοίρων: Συναγερμός στα σύνορα για την ραγδαία αύξηση κρουσμάτων

Γρίπη χοίρων
Λήψη μέτρων στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα
Intime News

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί πέντε συνοριακές Περιφερειακές Ενότητες, μετά την γνωστοποίηση από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Κεντρικής Μακεδονίας, για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων στη Βουλγαρία

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι αρχές της ΠΚΜ σε ανακοίνωση που εξέδωσαν «ενώ σε έναν χρόνο στη γειτονική χώρα είχαν εντοπιστεί έξι εστίες σε κατοικίδιους χοίρους και 298 σε αγριόχοιρους, μέσα στην πρώτη εβδομάδα του 2022 παρατηρήθηκε ραγδαία αύξηση στις εστίες θηρευμένων αγριόχοιρων και εντοπίστηκαν 107 εστίες σε αγριόχοιρους».

Η κατάσταση αυτή, οδηγεί στη λήψη μέτρων ιδιαίτερα στην περιοχή που εκτείνεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα (σε τμήματα των Περιφερειακών Ενοτήτων Σερρών, Ξάνθης, Δράμας, Ροδόπης και Έβρου), ενώ παράλληλα θα πρέπει να γίνονται έλεγχοι των μέτρων βιοασφάλειας στα κυνηγετικά πεδία και στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις και στα σημεία εισόδου στην Ελλάδα.

Μεγάλο πρόβλημα οι αγριόχοιροι

Μιλώντας στο GRTimes για το συγκεκριμένο πολύ σημαντικό ζήτημα που απασχολεί έντονα τις κτηνιατρικές αρχές της χώρας, ο καθηγητής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων του τμήματος Κτηνιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σπυρίδων Κρήτας, σημείωσε ότι «ότι ο υπερπληθυσμός των αγριόχοιρων είναι ένα πρόβλημα από μόνο του καθώς τα συγκεκριμένα ζώα, μεταφέρουν ούτως ή άλλως πολλά νοσήματα και δεν μπορούν να ελεγχθούν εύκολα».

«Προς το παρόν και από τη στιγμή που τα εδάφη μας δεν είναι ανάλογα με αυτά της Δυτικής Ευρώπης όπου υπάρχουν επίπεδες εκτάσεις, αυτό που συστήνεται είναι η εξολόθρευση. Και αυτό όμως το εγχείρημα απαιτεί μεγάλη προσοχή από τους κυνηγούς καθώς μπορεί να μεταφέρουν τον ιό μέσω του εξοπλισμού τους (π.χ. στις μπότες τους), ενώ σε καμία περίπτωση μετά από μια τέτοια ενέργεια, δεν πρέπει να επισκεφθούν χοιροστάσια. Φυσικά οι ίδιοι δεν μπορούν να προσβληθούν από τον ιό, καθώς δεν μεταφέρεται στον άνθρωπο, ωστόσο μπορεί να τον μεταφέρουν στα ζώα» προσθέτει ο κ. Κρήτας.

Τι είναι η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής υπενθυμίζει ότι η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι λοιμώδης ιογενής νόσος δεσποζόμενων και άγριων χοιροειδών, η οποία μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τον σχετικό ζωικό πληθυσμό και την κερδοφορία της κτηνοτροφίας, διαταράσσοντας τις μετακινήσεις φορτίων των εν λόγω ζώων και των προϊόντων τους εντός της Ένωσης και τις εξαγωγές προς τρίτες χώρες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βούλα: Νεκρός ο Τζώρτζης Μονογυιός - Ποιος ήταν ο αδελφός της βουλευτού που σκοτώθηκε με τη Ferrari

Καιρός: Ήλιος με «δόντια» την Παρασκευή - Η πρόγνωση για το Σαββατοκύριακο (pics)

Κορβέτες: Γαλλικό pressing στον Παναγιωτόπουλο για τις Gowind – Τα έχουν όλα και… συμφέρουν!