ΕΛΛΑΔΑ

Χανιά: Η δικογραφία αποκαλύπτει ένα γηροκομείο-κολαστήριο – €3 εκατ. οι παράνομες συνταγογραφήσεις

Χανιά: Η δικογραφία αποκαλύπτει ένα γηροκομείο-κολαστήριο  – €3 εκατ. οι παράνομες συνταγογραφήσεις
Ανατριχίλα προκαλούν τα στοιχεία της δικογραφίας για το γηροκομείο «Αγία Σκέπη» στα Χανιά
ΙΝΤΙΜΕ/Φωτογραφία αρχείου

Ανατριχίλα προκαλούν τα στοιχεία της δικογραφίας για το γηροκομείο «Αγία Σκέπη» στα Χανιά

Οργή και ανατριχίλα προκαλούν τα όσα αναφέρονται στη δικογραφία για τη λειτουργία του γηροκομείου στα Χανιά, αφού ουσιαστικά παραπέμπουν σε ένα «κολαστήριο» για τους δύσμοιρους φιλοξενούμενους ηλικιωμένους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη δικογραφία αποδίδεται σε μεγάλο μέρος του προσωπικού απάνθρωπη και εξευτελιστική συμπεριφορά κατά των τροφίμων της δομής, ενίοτε και βίαιη.

Η δικογραφία εστιάζει σε 30 περιπτώσεις θανάτων και σε 8 απόπειρες θανάτωσης, όμως από την Ασφάλεια Χανίων εκτιμάται ότι οι προκληθέντες θάνατοι από τα φερόμενα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είναι κατά πολύ περισσότεροι, όμως λόγω αντικειμενικών δυσκολιών δεν κατέστη εφικτό η περαιτέρω διερεύνηση της φρικτής αυτής υπόθεσης. Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται, κατά την κρίση της αρμόδιας προανακριτικής Αρχής, από το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί 293 περιπτώσεις θανάτων ηλικιωμένων σχετιζόμενων με οποιονδήποτε τρόπο με τη φιλοξενία τους στη δομή, από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Μάρτιο του 2021, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αναφέρεται ακόμα ότι κατά το χρονικό διάστημα της 12ετούς δράσης της φερόμενης εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της υπολογίζεται ότι αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος εκατομμυρίων ευρώ.

Κατά τις έρευνες βρεθήκαν και κατασχέθηκαν χρηματικό ποσό 105.000 ευρώ και κοσμήματα ως προερχόμενα από παράνομη δραστηριότητα ενώ για την υπόθεση έχει σχηματιστεί δικογραφία για ακόμα 29 άτομα, φτάνοντας σε σύνολο τους 36.

Χανιά: Η δικογραφία περιγράφει ένα γηροκομείο-κόλαση για τους ηλικιωμένους

  • H ποσότητα της χορηγούμενης σε καθημερινή βάση τροφής ήταν ελάχιστη έως ανύπαρκτη, η ποιότητα της χαμηλή και η χορήγηση της μέσα σε ταχύτατα ελάχιστο χρόνο λόγω πίεσης. Σε βαθμό που όπως υποστηρίζεται είχαν παρατηρηθεί περιστατικά εισροφήσεων τροφών (πνιγμών). Aναφέρεται ότι με βάση την επεξεργασία των οικονομικών στοιχείων, εσόδων, εξόδων, δαπανών κλπ για την σίτιση των φιλοξενουμένων φέρεται ότι η ημερήσια δαπάνη που καταβαλλόταν από τη δομή για την σίτιση εκάστου ηλικιωμένου ήταν 0,55 ευρώ!
  • Κρέας έτρωγαν σπάνια, φρούτα ελάχιστα και έπιναν γάλα αραιωμένο με νερό.
  • Καταλογίζεται ότι χορηγούσαν ακόμα και αποφάγια προηγούμενων γευμάτων, ακόμα και επικίνδυνα εντόσθια ζώων που παρέχονταν δωρεάν από επιχειρηματίες του είδους.
  • Σπάνια καθαρίζονταν οι ρόμπες που τους φορούσαν, πολύ αραιά τούς έπλυναν και τους καθάριζαν, χρησιμοποιώντας τα ίδια αναλώσιμα υλικά, δηλαδή κοινές πετσέτες, κοινά ξυραφάκια κλπ, ενώ φέρονται σε πολλές περιπτώσεις να επανατοποθετούσαν τις ίδιες ακάθαρτες πάνες.
  • Επίσης, αποδίδεται στους κατηγορούμενους ότι ακινητοποιούσαν πλήρως και μόνιμα ηλικιωμένους με ιμάντες περίδεσης, στα χέρια και στα πόδια. Ακόμα φέρονται να χορηγούσαν στην πλειοψηφία των ηλικιωμένων, με την εισαγωγή τους στη Μονάδα, ισχυρά κατασταλτικά ψυχιατρικά φαρμακευτικά σκευάσματα χωρίς δικαιολογημένη διάγνωση προκειμένου να αδρανοποιηθούν οι πνευματικές λειτουργίες τους και να καμφθεί η κινητικότητα τους.
  • Στους εμπλεκόμενους στη φερόμενη εγκληματική οργάνωση αποδίδεται μεταξύ άλλων ότι αντί να διαφυλάξουν την αξιοπρεπή διαβίωση των τροφίμων και τα θεμελιώδη δικαιώματα τους για την υγεία τους αλλά και την ίδια τους τη ζωή, παρέλειψαν με πρόθεση να το πράξουν αυτό, προέβησαν με πρόθεση σε συγκεκριμένες παράνομες πράξεις με αποτέλεσμα ως μόνη ενεργός αιτία από αυτές τις ενέργειες τους και παραλείψεις να είναι είτε η αιτιωδώς προκληθείσα θανάτωση είτε η απόπειρα θανάτωσης των ηλικιωμένων φιλοξενούμενων.

Χανιά: Στα 3 εκατομμύρια ευρώ η παράνομη συνταγογράφηση

Στη δικογραφία η δράση της φερόμενης εγκληματικής οργάνωσης προσδιορίζεται σε χρονικό βάθος 12ετίας, ενώ το παράνομο περιουσιακό όφελος υπολογίζεται κατά την προανακριτική Αρχή σε εκατομμύρια ευρώ. Αναφέρεται επίσης ότι από τη διερεύνηση των τηρούμενων στοιχείων που αφορούν τους ΑΜΚΑ των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων στη δομή, διαπιστώθηκαν παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων ύψους περίπου 3.000.000 ευρώ.

Χανιά: Παρασκευή και Σάββατο οι απολογίες

Οι 7 συλληφθέντες για την υπόθεση του γηροκομείου «Αγία Σκέπη» στα Χανιά, οι οποίοι το μεσημέρι της Τετάρτης πέρασαν το κατώφλι του εισαγγελέαμ, πήραν προθεσμία να απολογηθούν την Παρασκευή και το Σάββατο.

Πρόκειται για την ιδιοκτήτρια του οίκου ευγηρίας και την αδερφή της, δύο γιατρούς του οίκου και τρεις νοσηλευτές οι οποίοι συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων, κατηγορούμενοι για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονίας, απάτης , Νόμου «περί προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων», πλαστογραφίας και περιπτώσεων χορηγήσεων και χρήσεων ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών, έκθεσης από την οποία προήλθε θάνατος και παράβασης καθήκοντος.

Την αντίδρασή του απέναντι στην εξέλιξη αυτή εξέφρασε ο δικηγόρος των ιδιοκτητών, Νίκος Ρουσσόπουλος, ο οποίος ήρθε εσπευσμένα στα Χανιά, τονίζοντας ότι η διαδικασία ήταν ακόμα σε εξέλιξη στο στάδιο της προκαταρκτικής που σημαίνει ότι δεν είχαν απαγγελθεί ποινικές διώξεις. χωρίς να εχει δοθεί αντίγραφο και έγγραφο ξαφνικά δίνονται εντάλματα σύλληψης, με τους ίδιους να πρέπει να ενημερωθούν για μια ογκοδέστατη δικογραφία και να ετοιμαστεί η υπεράσπιση μέσα σε 40 ώρες. Μάλιστα ο κ. Ρουσσόπουλος κάνει λόγο και για μεθόδευση.

Με πληροφορίες από cretalive.gr, cretapost.gr και zarpanews.gr

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Θρίλερ με το γηροκομείο στα Χανιά: Στο… μικροσκόπιο οι διαθήκες των 68 νεκρών ηλικιωμένων

Συγκλονίζει πρώην εργαζόμενος για το γηροκομείο Χανίων: Είδα να πεθαίνουν - Τους χτυπούσαν

Χανιά: «Ξεσκονίζουν» το γηροκομείο σε βάθος 12ετιας - «Βροχή» οι καταγγελίες για τους ηλικιωμένους

Χανιά: Επτά συλλήψεις για το γηροκομείο «Αγία Σκέπη» - Εγκληματική οργάνωση στις κατηγορίες