ΕΛΛΑΔΑ

Χανιά: «Ξεσκονίζουν» το γηροκομείο σε βάθος 12ετιας - «Βροχή» οι καταγγελίες για τους ηλικιωμένους

Χανιά γηροκομείο

Σε βάθος διεξάγεται η έρευνα για το γηροκομείο στα Χανιά στο οποίο έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 68 ηλικιωμένοι από «ανακοπή καρδιάς» - Τι απαντούν οι δικηγόροι της ιδιοκτήτριας

Την άκρη του νήματος με το θρίλερ που εκτυλίσσεται στα Χανιά μετά την περίεργη σύμπτωση του θανάτου 68 ηλικιωμένων σε γηροκομείο από ανακοπή προσπαθούν να βρουν οι αρχές.

Οι καταγγελίες από πρώην εργαζόμενους και συγγενείς ηλικιωμένων πέφτουν «βροχή» με την πλευρά του οίκου ευγηρίας να προσφεύγει στον Άρειο Πάγο και να κάνει λόγο για «περιφερόμενους» μάρτυρες.

Στο μικροσκόπιο έχουν μπει μεταβιβάσεις περιουσιών αλλά και δωρεές για τις οποίες υπάρχουν καταγγελίες.

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ η έρευνα για τον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας αναμένεται να πάει σε βάθος έως και 12ετιας καθώς υπάρχουν υπόνοιες για ύποπτες συμπεριφορές από τότε.

Κατά το δημοσίευμα αστυνομικοί μιλούν για «αποθράσυνση» των συμπεριφορών των υπευθύνων του οίκου ευγηρίας το διάστημα του κορονοϊού οπότε και σταμάτησαν τα επισκεπτήρια στα πλαίσια των περιορισμών για την αποφυγή της διασποράς του ιού.

Από την πλευρά τους οι δικηγόροι του γηροκομείου προσφεύγουν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και στην Εισαγγελία Εφετών Χανίων προκειμένου να ζητήσουν την τήρηση της μυστικότητας της προκαταρκτικής διαδικασίας και του σεβασμού του τεκμηρίου της αθωότητας, καθώς -όπως εξηγούν- δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Σημειώνεται, ότι για το συγκεκριμένο γηροκομείο υπάρχουν καταγγελίες για τραγική μεταχείριση ηλικιωμένων, πλημμελή καθαριότητα και βίαιη συμπεριφορά ενώ φαίνεται πως έχει σημειωθεί τα τελευταία δυο χρόνια αρνητικό ρεκόρ θανάτων που ξεπερνά τους 70.

«Πίεζαν ηλικιωμένους να κάνουν μεταβιβάσεις»

Αποκαλύψεις για την υπόθεση με τους θανάτους δεκάδων ηλικιωμένων σε γηροκομείο, έκανε εκ νέου στον ΑΝΤ1, πρώην εργαζόμενος της δομής.

Ο Δημήτρης Μαυρακάκης, υπάλληλος στο γηροκομείο από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020, τόνισε ότι μέσα σε μία εβδομάδα πέθαναν 14 άτομα και τότε ήταν που άρχισε να υποψιάζεται ότι κάτι δεν πάει καλά.

«Οι περισσότεροι άρχισαν να χάνουν κιλά, μπήκαν 100 κιλά και βρέθηκαν να ζυγίζουν 40. Κάποιοι από τους συγγενείς έβλεπαν την κατάσταση και έφερναν στους ηλικιωμένους φαγητό από έξω», τόνισε ο κ. Μαυρακάκης. «Έκαναν και οι ίδιοι παράπονα, ζητούσαν δεύτερη μερίδα φαγητού», πρόσθεσε.

Ο ίδιος υποστρηρίζει ότι είχε πέσει στην αντίληψή του πως ηλικιωμένοι πιέζονταν να μεταβιβάσουν την περιουσία τους σε εργαζόμενους στο γηροκομείο.

«Προσπαθούσαν να ξεμπερδεύουν γρήγορα»

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» πρώην εργαζόμενη του γηροκομείου συγκλονίζει με τη μαρτυρία της και καλεί όσους γνωρίζουν να μιλήσουν. «Είναι πολύ σημαντικό να αρχίσει ο κόσμος να μιλάει», λέει.

Σύμφωνα με την πρώην εργαζόμενη, καταγγελίες για περιστατικά βίας «έχουν γίνει εδώ και πολύ καιρό, όμως έχουν μείνει στο συρτάρι».

«Χαίρομαι που έχει πάει η υπόθεση στον Άρειο Πάγο, ντρέπομαι που είναι ακόμα ανοιχτή η δομή», τονίζει η καταγγέλλουσα, καθώς παρά τις διαστάσεις που έχει λάβει το θέμα, η δομή συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά και να φιλοξενεί ηλικιωμένους.

Η γυναίκα, που εργαζόταν στη δομή ως βοηθός νοσηλευτή, τονίζει ότι «επικρατούσε σιωπή», με πολλούς εργαζομένους που πήγαιναν για δοκιμαστικό, να φεύγουν κατευθείαν μόλις αντίκριζαν την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν οι τρόφιμοι.

«Πολύς κόσμος έχει περάσει δοκιμαστικά από εκεί και έχει φύγει γιατί έβλεπε τους ανθρώπους καταθλιπτικούς», αναφέρει. Η ίδια η καταγγέλλουσα έχει γίνει μάρτυρας κακοποιητικών συμπεριφορών, καθώς έχει πιάσει επ’ αυτοφώρω υπεύθυνη βάρδιας να ταΐζει με το ζόρι μια ηλικιωμένη γυναίκα.

«Μπήκα σε κλίνη και είδα με τα μάτια μου την υπεύθυνη βάρδιας να πατάει το κουτάλι στην ετοιμοθάνατη ηλικιωμένη και να την έχει κάνει χάλια στο πρόσωπο». Όπως σημειώνει, σε κάθε σημείο του γηροκομείου υπήρχαν κάμερες ασφαλείας, με τους παλαιότερους εργαζομένους, 7 στον αριθμό, να είναι όλοι ενήμεροι και συνεργοί στο κολαστήριο των Χανίων.

«Όλοι ήταν ενήμεροι, ειδικά οι υπεύθυνοι βάρδιας είναι το δεξί τους χέρι. Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια», είπε. Σοκ προκαλεί η περιγραφή της κατάστασης στην οποία διαβίωναν οι ηλικιωμένοι.

«Τους έδεναν, ήταν όλη νύχτα δεμένοι χέρια πόδια», σημειώνει, υπογραμμίζοντας ότι τους χορηγούσαν και κατασταλτικά χάπια. «Δεν μας έλεγαν τι χάπια δίναμε, μας τα έδιναν στα χέρια», προσθέτει.

Οι ηλικιωμένοι ήταν σε κατάσταση «φυτού», καθώς μετά τη χορήγηση των κατασταλτικών, πολλοί δεν μπορούσαν ούτε να σταθούν όρθιοι. «Γινόταν η σίτιση με βία, ζούσαμε ένα θρίλερ», λέει.

Η πρώην εργαζόμενη του γηροκομείου, καταγγέλλει ότι αφού οι υπεύθυνοι του γηροκομείου έπαιρναν προκαταβολή τον μήνα για να φροντίσουν τους ηλικιωμένους, «προσπαθούσαν να ξεμπερδεύουν γρήγορα, να αδειάσουν τις κλίνες για να τις γεμίσουν ξανά». «Τους έβριζαν, τους έλεγαν ‘τα χούφταλα, τα σάψαλα’», προσθέτει.

Η καταγγέλλουσα σημειώνει ότι υποχρεώθηκε να υπογράψει χαρτί απορρήτου για όσα γίνονταν μέσα στο γηροκομείο, ενώ σημειώνει ότι «ήταν όλοι ανειδίκευτοι. Το έπαιζαν νοσηλευτές και δεν είχαν πτυχία».

Περιφερόμενοι οι μάρτυρες κατηγορίας

Tο Flashnews.gr ήρθε σε επικοινωνία με τον πληρεξούσιο δικηγόρο της Δομής στην Αθήνα Νικόλαο Ρουσσόπουλο, λίγη ώρα πριν αυτός μεταβεί στον Άρειο Πάγο για να ζητήσει την τήρηση της μυστικότητας της προκαταρκτικής διαδικασίας και του σεβασμού του τεκμηρίου της αθωότητας από τη στιγμή μάλιστα που δεν έχουν καν απαγγελθεί κατηγορίες.

Όταν έχεις μια οποιαδήποτε δομή άνω των 1000 ατόμων δεν μπορείς να προβάλλεις τις κατηγορίες 4-5 πρώην εργαζομένων ή συγγενών που για κάποιο λόγο βγαίνουν δημόσια.. Όταν σαν Ασφάλεια Χανίων κάνεις την προκαταρκτική εξέταση, τυχαία από τους υπόλοιπους 1095 τρόφιμους ή συγγενείς τους, τους καλείς για να καταθέσουν και να σου πουν αν συμβαίνει κάτι στη Δομή. Για αυτό και εγώ μεταβαίνω στον Άρειο Πάγο με μια λίστα πάνω από 50 ονόματα που μόνοι τους πήραν τηλέφωνο και έδωσαν το τηλέφωνό τους για να καταθέσουν".

Ο ίδιος τονίζει ότι έχει στη διάθεσή του μηνύματα των καταγγελόντων που πριν ξεκινήσει αυτή η υπόθεση και πριν απολυθούν από την Δομή είχαν ουσιαστικά εκφραστεί με τα καλύτερα λόγια για τον χώρο εργασίας τους:

"Δεν είναι δυνατόν 4-5 περιφερόμενοι μάρτυρες να σπιλώνουν τη φήμη και την υπόληψη μιας Δομής. Δεν μπορεί μια πρώην υπάλληλος να στέλνει μήνυμα και να λέει (πριν τηναπόλυσή της) ότι είμαι σε μια ιδιαίτερη "φάτνη ανθρώπων" και ξαφνικά να λέει αυτά τα πράγματος. Ούτε ο έτερος που περιφέρεται στα κανάλια και στα ΜΜΕ να στέλνει μήνυμα λέγοντας "συγγνώμη είχατε δίκιο σε όλα, ήταν λάθος μου που δεν έκανα το δεύτερο τεστ" και ξαφνικά να κάνεις καταγγελίες για πράγματα που είχε δει. Γιατί δεν τα κατήγγειλε από την αρχή;".

Καταλήγοντας ο κ. Ρουσσόπουλος τονίζει ότι η Ασφάλεια Χανίων θα πρέπει να ξεκινήσει να ζητά τις καταθέσεις συγγενών ανθρώπων που φιλοξενήθηκαν στη Δομή, πλην των κατεγγελόντων:

"Θεωρώ ότι πλέον θα αρχίσει η Ασφάλεια Χανίων να καλεί και τα υπόλοιπα άτομα που έχουμε προτείνει εμείς ή και άλλων, πλην των καταγγελλόντων για να λάμψει η αλήθεια".

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ στο Newsbomb.gr: Είναι έτοιμη η Ευρώπη για μία νέα πανδημία;