ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ στο Newsbomb.gr: Είναι έτοιμη η Ευρώπη για μία νέα πανδημία;

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ στο Newsbomb.gr: Είναι έτοιμη η Ευρώπη για μία νέα πανδημία;

Διανύουμε την Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού και το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες και ενημερώθηκε επίσημα για το παγκόσμιο πρόγραμμα COVAX, για το πώς θα γίνονται τα ταξίδια στην εποχή του κορονοϊού αλλά και το πώς θα αντιμετωπιστεί μια νέα πανδημία στην ήπειρό μας.

Κίνα, Ουχάν. Το ημερολόγιο γράφει Δεκέμβριος του 2019. Μια φαινομενικά αθώα περίπτωση γρίπης, πυροδοτεί μια σειρά από αλυσιδωτές «εκρήξεις». Η πανδημία του κορονοϊού ξεκινάει. Ο πλανήτης, 1,5 χρόνο αργότερα μετράει πάνω από 3 εκατομμύρια νεκρούς.

Μοναδική διέξοδος για το τέλος της πανδημίας; Φυσικά τα εμβόλια. Μέσα σε λίγους μήνες οι κολοσσοί της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας κατάφεραν να προσφέρουν στην ανθρωπότητα αρκετά εμβόλια, τα οποία έφεραν ξανά στον κόσμο κάτι που στις αρχές της πανδημίας έμοιαζε αδιανόητο: Ελπίδα.

Έτσι η Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμών που ξεκινά σήμερα, είναι αφιερωμένη φυσικά στην Covid-19 και στα εμβόλια κατά του κορονοϊού τα οποία κάθε χώρα έχει ως το μεγαλύτερο όπλο της κατά της πανδημίας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμών, το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τις Βρυξέλλες και τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου ο εκπρόσωπος Τύπου για τα θέματα Υγείας, Darragh Cassidy, μάς ανέλυσε το πρόγραμμα εμβολιασμού στην Ευρώπη, τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούμε να ταξιδεύουμε μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τις νέες συνθήκες ενώ μας αποκάλυψε και το σχέδιο αντιμετώπισης μιας ενδεχόμενης νέας πανδημίας.

Ο Darragh Cassidy

Η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολιασμού COVAX

Μέσα σε λίγες εβδομάδες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κλήθηκε να δημιουργήσει από το «μηδέν» ένα τεράστιο πρόγραμμα εμβολιασμού όλου του πλανήτη. Το πρόγραμμα COVAX εκτός από τη δημιουργία και την έγκριση των εμβολίων έπρεπε να αναλάβει και τη διανομή σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου.

Ο Darragh Cassidy μας εξήγησε πώς συνεισέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αυτή την παγκόσμια προσπάθεια αλλά και τα επίπεδα ανοσίας που θα... φρενάρουν την πανδημία στον πλανήτη.

«Το πρόγραμμα COVAX, δημιουργήθηκε μέσα σε λίγους μήνες και είναι άκρως επιτυχημένο στη δομημένη συνεργασία μεταξύ των εμβολιαστικών ομάδων της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου, ώστε να υπάρχει ίση πρόσβαση στα εμβόλια που υπάρχουν. Η ομάδα της Ευρώπης έχει τη μεγαλύτερη συνεισφορά με 2.47 δισεκατομμύρια ευρώ. Το απόθεμα σε εμβόλια είναι παγκόσμιο, ωστόσο είναι περιορισμένο. Αναμένουμε αύξηση στην παραγωγή και στη διαθεσιμότητα εμβολίων διαφορετικού τύπου το δεύτερο μισό του 2021. Η πρόκληση με τους εμβολιασμούς είναι πως δεν πρόκειται για σπριντ αλλά για μαραθώνιο και το πρόγραμμα COVAX είναι το καλύτερο όχημα για να παράσχει με απόλυτη αλληλεγγύη και με διαφάνεια τα εμβόλια. Ήδη έχουν δοθεί 39 εκατομμύρια δόσεις σε 114 χώρες.

Από την αρχή, η Ευρώπη υποστήριξε με πολλαπλούς τρόπους το πρόγραμμα ώστε να αποσταλούν εμβόλια παντού. Τουλάχιστον 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις θα διατεθούν στη φάση του προγράμματος 92 COVAX AMC μέχρι το τέλος της χρονιάς. Το 20% της παγκόσμιας κάλυψης με εμβόλια θα φέρει μια τεράστια ύφεση της πανδημίας. Μέχρι το 2022 θα έχουμε πολύ υψηλότερα επίπεδα εμβολιασμού. Ο πλανήτης έχει έλλειψη εμβολίων. Η καλύτερη απάντηση ως προς αυτό το πρόβλημα, είναι να δουλέψουμε ομαδικά ώστε να αυξηθεί η παραγωγή τους».

«Στόχος το 70% στην Ευρώπη να έχει εμβολιαστεί έως το τέλος του καλοκαιριού»

Βρισκόμαστε, πλέον στο δεύτερο τρίμηνο των εμβολιασμών στην Ευρώπη, ωστόσο η πανδημία του κορονοϊού δεν δείχνει σημάδια ύφεσης. Ωστόσο, οι θάνατοι από τη νόσο SARS-CoV-2, έχουν μειωθεί δραστικά.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι συζητήσεις με τις φαρμακευτικές BioNTech και Pfizer βρίσκονται σε εξέλιξη, σε μια συμφωνία-«μαμούθ» που θα εξασφαλίσει 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις!

Ο μεγάλος στόχος, ωστόσο, είναι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού του 2021 να έχει εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού της ηπείρου μας.

«Με απλά λόγια, γνωρίζουμε πως οι παραδόσεις θα αυξηθούν το δεύτερο εξάμηνο. Ήδη έχουν εξασφαλιστεί 360 εκατομμύρια δόσεις για τη συγκεκριμένη περίοδο. Περισσότερες από 132 εκατομμύρια δόσεις έχουν διανεμηθεί στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ 114 εκατομμύρια δόσεις έχουν χορηγηθεί. Ως εκ τούτου, γνωρίζουμε πως μπορούμε να πετύχουμε το στόχο μας, να εμβολιάσουμε το 70% του ενήλικου πληθυσμού έως το τέλος του καλοκαιριού.

Μακροπρόθεσμα, ετοιμαζόμαστε για τα επόμενα στάδια της πανδημίας, που αφορούν τη χρονική περίοδο από το 2022 και μετά. Μάθαμε τα μαθήματά μας από την πρώτη φάση της πανδημίας, λάβαμε τις απαντήσεις. Είναι ξεκάθαρο πως για να νικήσουμε τον ιό, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τις παρακάτω προκλήσεις:

  • Σε συγκεκριμένο χρόνο, θα πρέπει να έχουμε πολλούς περισσότερους εμβολιασμούς ώστε να παρατείνουμε την ανοσία.
  • Αν προκύψουν μεταλλάξεις του ιού, θα πρέπει να αναπτύξουμε νέα εμβόλια τα οποία θα τις αντιμετωπίζουν.
  • Τα συγκεκριμένα εμβόλια θα τα χρειαστούμε, αν και εφόσον προκύψει ανάγκη, άμεσα και σε μεγάλες ποσότητες.

Έχοντας όλα αυτά στην ατζέντα μας, είναι ανάγκη να συγκεντρωθούμε σε τεχνολογίες που αξίζουν το χρόνο μας και την προσπάθειά μας. Τα εμβόλια που λειτουργούν με τεχνολογία mRNA, είναι ξεκάθαρα αποτελεσματικά. Βασιζόμενοι σε αυτά, όπως ανακοίνωσε στις 14 Απριλίου η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχουμε ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις BioNTech-Pfizer για ένα τρίτο συμβόλαιο. Το συμβόλαιο αυτό προβλέπει την παράδοση 1,8 δισεκατομμυρίων δόσεων για τη χρονική περίοδο 2021 έως 2023».

Ταξίδια με Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού

Η απορία και φυσικά η μεγάλη ανησυχία όλων μας είναι τα ταξίδια. Η πανδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει «έμφραγμα» στις μετακινήσεις και ενόψει του καλοκαιριού η ανησυχία είναι έκδηλη.

«Στις 17 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε δυο προτάσεις για τη δημιουργία του Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού, το οποίο θα είναι έγκυρο για όλα τα Μέλη της Ένωσης. Με βάση αυτό το πιστοποιητικό θα γίνονται με ασφάλεια και ελευθερία οι μετακινήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας μέσα στην Ευρώπη. Δεν θα είναι, ωστόσο, προϋπόθεση για να ταξιδέψει κάποιος.

Το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό θα αποτελεί απόδειξη πως κάποιος έχει εμβολιαστεί, έχει λάβει αρνητικά τεστ κορονοϊού ή έχει νοσήσει και έχει ιαθεί πλήρως από την COVID-19. Τα πιστοποιητικά θα χορηγούνται δωρεάν σε ψηφιακή μορφή και φυσικά θα μπορούν να εκτυπωθούν. Το κάθε πιστοποιητικό θα φέρει έναν κωδικό QR, ο οποίος θα διασφαλίζει την ασφάλεια και την αυθεντικότητά του. Η εμπιστοσύνη είναι κυρίαρχης σημασίας στο εγχείρημα και έτσι προτείναμε ένα διαλειτουργικό και ασφαλές εργαλείο, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους νόμους προστασίας των προσωπικών δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

H μορφή του Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού

Θα αποτρέψει τις διακρίσεις, εξασφαλίζοντας για τους ταξιδιώτες με το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό τα ίδια δικαιώματα: όταν τα κράτη – μέλη δέχονται απόδειξη εμβολιασμού για να μην ισχύσουν ορισμένοι περιορισμοί δημόσιας υγείας –όπως για παράδειγμα τεστ ή καραντίνα- θα είναι υποχρεωμένα να δέχονται, υπό τους ίδιους όρους, τις πιστοποιήσεις εμβολιασμού που θα χορηγούνται από το σύστημα του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού. Αυτή η υποχρέωση θα περιορίζεται σε εμβόλια που έχουν λάβει το πράσινο φως για κυκλοφορία σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο τα κράτη – μέλη θα έχουν το δικαίωμα να δέχονται επιπρόσθετα και άλλα εμβόλια».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η πρόταση Μητσοτάκη

Ο πρώτος, εκ των πρωθυπουργών, που μίλησε για ένα ενιαίο πιστοποιητικό εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μια πρόταση η οποία έγινε δεκτή με θέρμη ενώ και ο ευρωπαϊκός Τύπος την είχε χαρακτηρίσει ως πρωτοποριακή.

«Φυσικά και γνωρίζουμε τις πρωτοβουλίες που έλαβαν μερικά Μέλη μας, όπως η Ελλάδα και ο κύριος Μητσοτάκης. Πρόκειται για πρωτοβουλίες, οι οποίες φυσικά δεν έρχονται σε καμία αντίθεση με όσα κάνει η Κομισιόν. Είναι σημαντικό που τα Μέλη μας έχουν έτοιμα τα τεχνολογικά μέσα για να υπάρξουν τα Ψηφιακά Πράσινα Πιστοποιητικά πριν το καλοκαίρι. Η πρόταση της Κομισιόν θα βοηθήσει να συντονιστούν οι πρωτοβουλίες αυτές ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε αχρείαστη ταλαιπωρία και σύγχυση στους ταξιδιώτες».

Το πρόγραμμα HERA: «Είμαστε έτοιμοι για την επόμενη πανδημία»

Η συζήτηση δεν θα μπορούσε να μην περιστραφεί στο μέλλον, όπου ο μεγαλύτερος φόβος όλων μας είναι το ενδεχόμενο να έρθουμε ξανά μπροστά σε μια νέα πανδημία.

Είναι έτοιμη η Ευρώπη για κάτι τέτοιο; Ο Darragh Cassidy, μάς ανέλυσε το πρόγραμμα HERA, το οποίο αποτελεί την «ασπίδα» της ηπείρου μας απέναντι σε μελλοντικούς κινδύνους.

«Τα επιστημονικά δεδομένα που έχουμε πλέον είναι πως η μεγαλύτερη απειλή αυτή τη στιγμή είναι οι μεταλλάξεις του κορονοϊού. Για το λόγο αυτό, το Φεβρουάριο του 2021, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την έναρξη του πανευρωπαϊκού βιο-αμυντικού πλάνου, 'HERA Incubator'. Το πλάνο αυτό θα παρέχει μια μόνιμη δομή σχετικά με μοντέλα ρίσκου, παγκόσμιας επιτήρησης, ανταλλαγής τεχνολογιών, προβλήματα σε προμήθειες, ευελιξία σε χωρητικότητα και αποθήκευση εμβολίων αλλά ανάπτυξη νέων φαρμάκων μέσω έρευνας.

URSULA.jpg
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Το πρόγραμμα 'HERA Incubator', θα φέρει μαζί ερευνητές, εταιρείες βιοτεχνολογίας, κατασκευαστές και δημοσιονομικές αρχές, οι οποίες θα έχουν σαν στόχο:

  • Την άμεση ανίχνευση και τον χαρακτηρισμό μεταλλάξεων μέσα από ειδικά τεστ γονιδιακών ακολουθιών.
  • Την άμεση προσαρμογή των εμβολίων
  • Την εγκατάσταση ενός πανευρωπαϊκού δικτύου κλινικών δοκιμών.
  • Άμεσες ρυθμίσεις σχετικά με τις εγκρίσεις των νέων εμβολίων ή χορήγηση νέων οδηγιών προς τους κατασκευαστές
  • Επιτρεπτή αναβάθμιση της παραγωγής των υπάρχοντων εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Αυτό το πρόγραμμα, μας επιτρέπει να εμποδίσουμε μακροπρόθεσμα νέες απειλές και να είμαστε προετοιμασμένοι για το μέλλον. Θα αποτελέσει την εμπροσθοφυλακή της Ευρώπης. Το 'HERA' θα παρέχει ένα δομημένο σύστημα πληροφοριών στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να είναι προετοιμασμένη για μελλοντικές πανδημίες».

Κεφάλαιο AstraZeneca: «Απόλυτα ασφαλές το εμβόλιο, περισσότερα τα οφέλη από τους κινδύνους»

Μεγάλη συζήτηση έχει γίνει τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca και των κινδύνων που ενέχει για την υγεία όσων εμβολιαστούν. Η Δανία, μάλιστα, πριν λίγες ημέρες αφαίρεσε το συγκεκριμένο εμβόλιο από το δικό της εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Ζητήσαμε από τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μας ξεκαθαρίσει την κατάσταση σχετικά με το θέμα της AstraZeneca, ποια είναι η πραγματικότητα αλλά και τι πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος.

Το εμβόλιο της AstraZeneca

Να σημειώσουμε πως το εμβόλιο της AstraZeneca συνεχίζεται κανονικά στη χώρα μας ενώ οι ηλικίες 30-39 μπορούν να εμβολιαστούν άμεσα με το συγκεκριμένο, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

«Θέλουμε καταρχάς να θίξουμε πως πάνω από όλα, το κλειδί είναι η επιστήμη και η ιατρική εξειδίκευση. Οι αποφάσεις μας λαμβάνονται με βάση την επιστήμη και τις αυστηρές επιστημονικές αξιολογήσεις των ρίσκων και των οφελών. Η ασφάλεια και η προστασία της δημόσιας υγείας προηγούνται.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (δηλαδή ο EMA) είναι ξεκάθαρη: Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι αποτελεσματικό και τα συνολικά οφέλη του στη μάχη κατά του κορονοϊού υπερτερούν των ρίσκων.

Εξάλλου, η εμπειρία της AstraZeneca δείχνει πως το σύστημα φαρμακοεπαγρύπνησης που έχουμε, λειτουργεί. Οι ύποπτες παρενέργειες αναφέρθηκαν άμεσα, οι πληροφορίες διαμοιράστηκαν και οι ειδικοί μας συνεδρίασαν και εκτίμησαν τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να κινηθούμε.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα σε κάθε Μέλος είναι ένας τομέας εθνικής ευθύνης. Τα Μέλη της Ένωσης μπορούν να κινηθούν με αυστηρότερες προσεγγίσεις από εκείνες που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ). Προφανώς, οι αποφάσεις εμβολιασμού από ένα Μέλος της Ένωσης, επηρεάζουν τις αποφάσεις και άλλων Μελών. Για το λόγο αυτό η Κομισιόν, παρακολουθεί προσεκτικά το ζήτημα σε άμεση συνεργασία με την Προεδρία. Μια συναφής προσέγγιση από τα Μέλη της Ένωσης είναι σημαντική. Οι αποφάσεις για τους εμβολιασμούς ενός Μέλους, επηρεάζουν άμεσα και τα υπόλοιπα Μέλη.

Έτσι, για να διασφαλίσουμε μια συναφή προσέγγιση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ) να τοποθετηθεί επίσημα με επιστημονικά δεδομένα, έχοντας ως βάση δεδομένα τα οποία διανεμήθηκαν στα Μέλη της Ένωσης, σχετικά με τη χρήση του εμβολίου σε διαφορετικά ηλικιακά γκρουπ.

Ο σκοπός είναι η διασφάλιση μιας κοινής προσέγγισης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα. Η Επίτροπος Κυριακίδου, απέστειλε επιστολή σε όλα τα Μέλη της Ένωσης, προσκαλώντας τα να υποβάλλουν τα απαραίτητα δεδομένα στον ΕΜΑ.

Η προσπάθεια φαρμακοεπαγρύπνυσης θα συνεχιστεί καθ'όλη τη διάρκεια της διαδικασίας των εμβολιασμών, για τα εμβόλια όλων των εταιρειών. Είναι ο θεμέλιος λίθος της στρατηγικής μας και της βάσης για μια ασφαλή εμβολιαστική διαδικασία».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.