ΕΛΛΑΔΑ

Χανιά: Επτά συλλήψεις για το γηροκομείο «Αγία Σκέπη» - Εγκληματική οργάνωση στις κατηγορίες

Χανιά: Επτά συλλήψεις για το γηροκομείο «Αγία Σκέπη» - Εγκληματική οργάνωση στις κατηγορίες
Επτά είναι οι συλλήψεις που έγιναν στα Χανιά για την υπόθεση του γηροκομείου Αγία Σκέπη
ΙΝΤΙΜΕ/Φωτογραφία αρχείου

Επτά είναι οι συλλήψεις που έγιναν στα Χανιά για την υπόθεση του γηροκομείου Αγία Σκέπη

Επτά είναι συνολικά οι συλλήψεις που έγιναν το πρωί της Τετάρτης για την υπόθεση του γηροκομείου «Αγία Σκέπη» στα Χανιά. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα zarpanews.gr ανάμεσα στους επτά συλληφθέντες βρίσκονται η ιδιοκτήτρια της δομής, δύο γιατροί και μια νοσοκόμα

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η δικογραφία είναι ογκωδέστατη και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την κατηγορία για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, κατά συρροή και δια παραλείψεως.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ιστοσελίδας Flashnews.gr στην δικογραφία που εστάλη στις δικαστικές αρχές από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων φαίνεται πως έχουν γίνει αποδεκτές όλες οι καταγγελίες που είχαν γίνει.

Έτσι στην δικογραφία γίνεται λόγος για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης από τους εμπλεκομένους του οίκου ευγηρίας, για ευθύνες σε 29 θανάτους και 8 απόπειρες θανάτωσης ηλικιωμένων καθώς και για κακοποίηση των τροφίμων.

Επιπλέον στην δικογραφία γίνεται λόγος και για παράνομες συνταγογραφήσεις ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ, ενώ στις σελίδες του κειμένου φέρονται να εμπλέκονται και δεκάδες ακόμη άτομα. Από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Υγείας της Π.Ε. Χανίων μέχρι και ιατρούς του Νοσοκομείου Χανίων.

Οι έρευνες αφορούν τη χρονική περίοδο από το 2009 ως το 2020 και επικεντρώθηκαν σε 30 θανάτους τρόφιμων, ενώ στη δικογραφία αναφέρονται και 8 απόπειρες θανάτωσης.

Από την πλευρά ο δικηγόρος του γηροκομείου έκανε λόγο για πρωτοφανείς καταστάσεις. «Παραβιάζεται η ποινική δικονομία και τα δικαιώματα των εμπλεκομένων» είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η προκαταρκτική εξέταση και χωρίς να υπάρχει ουδείς λόγος δεν είναι δυνατόν να βγαίνουν εντάλματα σύλληψης» είπε στο Flashnews.gr.

Όπως είπε η αντίδραση θα είναι άμεση εντός της ημέρας, ενώ άφησε και υπονοούμενα για ενδεχόμενη σχέση της εσπευσμένης έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης - χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία – με την πρόσφατη απόδραση από τα κρατητήρια του Αστυνομικού μεγάρου Χανίων, για ευνόητους λόγους.

Υπενθυμίζεται πως η έρευνα, ενώ αρχικά είχε εστιάσει στους θανάτους ηλικιωμένων από την αρχή του 2020 μέχρι τον Μάρτιο του 2021, στην συνέχεια επεκτάθηκε προς τα πίσω χρονικά και στην περίοδο 2015-2019. Σύμφωνα με πληροφορίες στη δικογραφία περιλαμβάνονται πάνω από 80 υποθέσεις θανάτων μόνο για τον πρώτο ενάμιση χρόνο που ζητήθηκαν στοιχεία από τα ληξιαρχεία και τα νοσοκομεία, ενώ μετά τη διεύρυνση της έρευνας ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να φτάσει σε εκατοντάδες.

Το κουβάρι των αποκαλύψεων για τις συνθήκες διαμονής στον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας άρχισε να ξετυλίγεται τον περασμένο Απρίλιο, μετά από καταγγελίες πρώην εργαζόμενων στη δομή για βασανιστήρια και κακομεταχείριση των γερόντων στη δομή, ενώ με βάση τις καταγγελίες αυτές διατάχθηκαν και εκταφές θανόντων μέσα στο γηροκομείο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Θρίλερ με το γηροκομείο στα Χανιά: Στο… μικροσκόπιο οι διαθήκες των 68 νεκρών ηλικιωμένων

Συγκλονίζει πρώην εργαζόμενος για το γηροκομείο Χανίων: Είδα να πεθαίνουν - Τους χτυπούσαν

Χανιά: «Ξεσκονίζουν» το γηροκομείο σε βάθος 12ετιας - «Βροχή» οι καταγγελίες για τους ηλικιωμένους