Ακρίβεια - Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Απελπισία και στις Λαϊκές αγορές - Διπλασιάστηκαν οι τιμές

Διαμαντόπουλος Χρήστος

Δραματική αύξηση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων.
INTIME

Ακρίβεια: Δυσοίωνα είναι τα μηνύματα τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τον αγροτικό κόσμο, όσον αφορά το εισόδημά τους. Από τη μια η ενεργειακή κρίση, που συμπιέζει τις τιμές παραγωγού προς τα κάτω και από την άλλη η δραματική αύξηση του κόστους παραγωγής, φέρνει σε δυσμενή θέση τον Έλληνα γεωργοκτηνοτρόφο αλλά και τους καταναλωτές που βλέπουν τις τιμές στο ράφι ακόμα και διπλασιασμένες σε σχέση με πέρσι.

Μάλιστα από το καλοκαίρι και μετά, τα κόστη έχουν ανέβη τόσο πολύ ενώ δεν διαφαίνεται άμεση αποκλιμάκωση με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την επάρκεια στην εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και για το πορτοφόλι μας.

Για την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται σήμερα μίλησε στο Newsbomb.gr, ο κ. Παράσχος Κατωμέρης, έμπορος στην κεντρική λαχαναγορά Αθηνών.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «το κόστος έχει αυξηθεί από 15% έως 20% λόγω της ακρίβειας της ενέργειας η οποία έχει συμπαρασύρει το πλαστικό για τις συσκευασίες, τα χαρτοκιβώτια, το πετρέλαιο, τα μεταφορικά, τα εισιτήρια των πλοίων. Όλα αυτά γενικά συντελούν ώστε το προϊόν να φτάνει στον καταναλωτή από 15% έως 20% πιο ακριβά σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Έχουμε μια μεγάλη διαφορά από το καλοκαίρι και μετά. Επιπλέον τα λιπάσματα είναι πιο ακριβά φέτος από 10% έως 20%, τα νάιλον στα θερμοκήπια, τα σίδερα ενώ έχουν ακριβύνει και τα εργατικά».

Έλλειψη προϊόντων

Και προσθέτει: «με τον κορονοϊό σπανίζουν πλέον οι αλλοδαποί εργάτες οι οποίοι δύσκολα μετακινούνται λόγω της πανδημίας. Και στα εργατικά λοιπόν φτάνει επίσης το 20%.

Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και η κακοκαιρία που επικράτησε φέτος σε όλη την Ευρώπη με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη των προϊόντων και δεν μπορούμε να εισάγουμε φθηνό προϊόν. Οπότε καταλαβαίνεται ότι τα προϊόντα που δεν είναι μέσα στην γη, όπως η πατάτα και το καρότο, στα οποία είναι σταθερές οι τιμές, τα υπόλοιπα, τα χορταρικά, ντομάτες αγγούρια, μελιτζάνες, πιπεριές, όλα τα είδη θερμοκηπίου έχουν ακριβύνει πάρα πολύ. Για παράδειγμα η χονδρική τιμή της ντομάτας πέρσι ήταν 50 – 70 λεπτά το κιλό και φέτος έχουν ανέβει 100%. Το ίδιο συμβαίνει και στα άλλα κηπευτικά στα οποία η τιμή τους έχουν ανέβει κατά 50%-100% σε σχέση με το 2021».

«Παράλογος» ο ΦΠΑ

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω ο κ. Παράσχος Κατωμέρης κάνει λόγο για παραλογισμό όταν αναφέρεται στο ΦΠΑ των μεταφορικών στα αγροτικά προϊόντα τονίζοντας: «στα μεταφορικά των αγροτικών προϊόντων υπάρχει ΦΠΑ 24% το οποίο είναι παράλογο. Αυτό που ζητάμε είναι να μειωθεί το ΦΠΑ και οι καταναλωτές να κάνουν λίγη υπομονή μέχρι να φτιάξει ο καιρός και θα υπάρχουν πια περισσότερα προϊόντα.

Οι παραγωγοί λαϊκών αγορών μας λένε ότι έχει πέσει κατά πολύ η δουλειά και ευελπιστούν με την καλοκαιρία να επανέλθουν στην κανονικότητα. Επίσης, πιστεύω ότι καλό θα ήταν τα γεωργικά εφόδια (λιπάσματα, φυτοφάρμακα) να επιδοτηθούν ώστε να βοηθηθούν οι αγρότες. Αυτό είναι κάτι στο οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει το ελληνικό κράτος».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ο υψηλός πληθωρισμός τινάζει τις οικονομίες των κρατών της ΕΕ

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved