ΕΛΛΑΔΑ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μέσα από τα μάτια ενός βετεράνου-πολεμικού ανταποκριτή

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μέσα από τα μάτια ενός βετεράνου-πολεμικού ανταποκριτή
Ο Τελευταίος πρίγκιπας, αναφέρεται στον Δημήτρη Υψηλάντη ο οποίος είχε γεννηθεί στην Ουκρανία

Ο Πέτρος Κασιμάτης μιλάει στο Newsbomb.gr και αναλύει με την εμπειρία του, τις γνώσεις του αλλά και επικαλούμενος τις πηγές του τι συμβαίνει στο παρασκήνιο και πως επηρεάζεται η χώρα μας από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Έχει γράψει την δική του ιστορία καλύπτοντας τις πιο κομβικές συγκρούσεις των τελευταίων 30 χρόνων. Ο Πέτρος Κασιμάτης είναι ρεπόρτερ-ερευνητής σε θέματα αιχμής με αποστολές και αποκλειστικότητες απ' όλο τον κόσμο που φιλοξενήθηκαν στη Le Monde, το BBC, το CNN κι όλα τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Πήρε συνεντεύξεις από τους Οτσαλάν, Κάρατζιτς, Αραφάτ, Τζορτζ Χαμπάς, τον πειρατή του "Ακίλε Λάουρο" Αμπού Αμπάς, τον αρχηγό του UCK Χασίμ Θάτσι, τον μαφιόζο της Αδριατικής Ντον Μικέλε Πάτσο, τον αρχηγό των Κόντρας Αντόλφο Γκαλέρο Πορτοκαρέρο, τον συγγραφέα Χόρχε Λουίς Μπόρχες, τον Τζίμι Κάρτερ, τον σεΐχη Σαγιέντ, ο οποίος του έδωσε συνέντευξη σε ένα κρησφύγετο στη βομβαρδισμένη Βηρυτό, ενώ πραγματοποίησε και αποστολή στα κρησφύγετα του ISIS στη Μ. Ανατολή.

Έχει γράψει πάνω από δέκα βιβλία. Έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από εβδομήντα χώρες. Έχει καλύψει δέκα πολεμικές αναμετρήσεις και ανατροπές καθεστώτων σε όλο τον κόσμο.

Ο ίδιος μιλά στο Newsbomb.gr «ακτινογραφώντας» το μυαλό και την σκέψη του Πούτιν. Τονίζει ότι η εικόνα της αποσταθεροποίησης της περιοχής βολεύει πολύ την Τουρκία η οποία θα δείξει επιθετική διάθεση σε βάρος της χώρας μας.

Παράλληλα υποδεικνύει τον «γυμνό» ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μία ακόμη κρίση που καταγράφεται στη Γηραιά Ήπειρο.

Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, ένας πόλεμος που γίνεται στην γειτονιά μας…

«Μια από τις ηρωίδες του βιβλίου μου η κατάσκοπος Χάρις Αγρύπα συνομιλώντας με έναν εκπρόσωπο της ουκρανικής μαφίας, είχαν τον εξής διάλογο. Αυτή ρωτούσε για το πώς μπορούσε να διεισδύσει περισσότερο στην ουκρανική κυβέρνηση και εκείνος της απάντησε ότι σε ενδεχόμενο πολέμου η Ρωσία (που ήταν τότε και είναι) ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος της Ουκρανίας θέλει την Ουκρανία πάση θυσία, όπως θέλει και την Λευκορωσία και το Καζακστάν και μια τέτοια προσάρτηση, μια τέτοια ηγεμόνευση της Ουκρανίας καθιστά την Ρωσία υπερδύναμη. Χωρίς την Ουκρανία είναι μια πολύ δυνατή εθνοτική γεωγραφική περιοχή χωρίς όμως να γίνεται υπερδύναμη και αυτό το καταφέρνει ο Πούτιν σήμερα με την ηγεμονία και της Ουκρανίας. Ένας φίλος πολιτικός αναλυτής διεθνών σχέσεων, μου είχε πει πριν λίγο καιρό ότι εάν ο Πούτιν 100% κάνει λανθασμένες στρατηγικές κινήσεις στο ενδεχόμενο πολέμου με την Ουκρανία και η Δύση, το ΝΑΤΟ, η Ευρώπη, η Αμερική κάνουν 100% θετικές κινήσεις στο στρατιωτικό μέτωπο και στο διπλωματικό ο Πούτιν μέσα σε 36 ώρες θα μπορεί να καταλάβει όλη την επικράτεια της Ουκρανίας».

Ο πόλεμος αυτός τι επιπτώσεις θα έχει για την Ελλάδα;

«Το πρόβλημα με την τιμή του φυσικού αερίου, την μη εισαγωγή του στην Ελλάδα και την αγορά του αμερικανικού σχιστολιθικού φυσικού αερίου που είναι πιο ακριβό. Αυτό σημαίνει αύξηση των τιμών όσο διαρκεί ο πόλεμος αλλά και τους επόμενους 3,4 μήνες οι τιμές θα μετακυληθούν και θα ανέβουν ψηλά, αυτό θα επηρεάσει και τις τιμές των καυσίμων αλλά και των αγαθών. Από την άλλη πλευρά θα υπάρξει αποσταθεροποίηση στην περιοχή γιατί οποιαδήποτε προσάρτηση αλλαγής συνόρων και οτιδήποτε άλλο δημιουργεί ένα νέο δεδομένο, μια νέα κατάσταση στην οποία ο φίλος του Πούτιν ο Ταγίπ Ερντογάν θα κοιτάξει να την εκμεταλλευτεί προς όφελος της χώρας του παίζοντας και ισορροπώντας ανάμεσα σε δύο βάρκες. Από την μία πλευρά στην βάρκα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ και από την άλλη στην βάρκα της Ρωσίας».

Ο πόλεμος θα έχει γεωπολιτικές επιπλοκές και στη χώρα μας

«Ο πόλεμος αυτός αναδεικνύει τον μεγάλο και ισχυρό παίχτη των ημερών που είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ένας άνθρωπος για τον οποίο υπήρχε ο εξής διάλογος με τον Χένρι Κίσινγκερ, τον πανίσχυρο και θρυλικό υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ όταν είχε επισκεφθεί την Μόσχα. Τότε ήταν κατώτερος υπάλληλος των μυστικών υπηρεσιών ο Πούτιν, χαμηλόβαθμος αξιωματούχος της KGB και είχε γίνει η σκιά του, τον συνόδευε σε όλες τις επίσημες συναντήσεις. Κάποια στιγμή ενώ ήταν στο υπηρεσιακό κρατικό αυτοκίνητο της τότε Σοβιετικής Ένωσης, τον ρώτησε ο Κίσινγκερ που εργάζεστε κύριε και του απάντησε στο υπουργείο εσωτερικών. Δηλαδή του λέει ο Κίσιγκερ; Στην υπηρεσία κρατικής ασφάλειας. Σε ποιο τμήμα; Στην υπηρεσία που αφορά την εσωτερική ασφάλεια της χώρας. Δηλαδή σε ποιο τμήμα; Συνεχίζει και επιμένει ο Κίσιγκερ και απαντάει ο Πούτιν, «Μα εγώ κύριε υπουργέ είμαι στέλεχος αξιωματούχος της KGB και αναφώνησε ο Κίσιγκερ, επιτέλους ένας σοβαρός άνθρωπος».

Η πρόβλεψη σου για τον πόλεμο αυτόν;

«Δεν θα διαρκέσει πολύ, θα κερδίσει τις εντυπώσεις ο Πούτιν. Κατάφερε να ξεφτυλίσει τον φίλο του και στενό του συνεργάτη επικεφαλής της αντικατασκοπίας της Ρωσίας δίνοντας ένα μάθημα ανά τον κόσμο, δείχνοντας τα δόντια του και πόσο αδίστακτος είναι ακόμη και στους στενούς του συνεργάτες, με αυτούς που ακόμη πέρασε στον παράλληλο κόσμο των κατασκόπων και συνέχισε την πορεία του και την συνεργασία του ακόμη και στο δημαρχείο της Αγίας Πετρούπολης. Δεν δίστασε ο Πούτιν διεθνώς να τον ξεφτυλίσει μόνο και μόνο για να δείξει ένα μάθημα διεθνώς και ότι τα πιόνια στο σκάκι μπορεί και τα τοποθετεί ο ίδιος για να κερδίσει την παρτίδα».

Τελικά η ΕΕ φάνηκε για ακόμη μια φορά ο αδύναμος παίχτης…

«Όσο δεν υπάρχει ένας κοινός υπουργός Εθνικής Άμυνας, ένας κοινός υπουργός εξωτερικών, ένας διευθυντής ορχήστρας να μπορεί να κινήσει τα νήματα και να δημιουργήσει τα ισχυρά πλεονεκτήματα για την ευρωπαϊκή οικογένεια, η Ευρώπη θα είναι διχασμένη. Ήδη οι μισές ευρωπαϊκές χώρες στρέφουν αλλού το βλέμμα τους, έχουν άλλες δεσμεύσεις και προσανατολισμούς».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.