ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Εθνική Τράπεζα και τα FSRU, η αισιόδοξη Fitch και η στατιστική του «μαύρου» χρήματος

Η Εθνική Τράπεζα και τα FSRU, η αισιόδοξη Fitch και η στατιστική του «μαύρου» χρήματος

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Ο Καραμούζης για τα FSRU

Από τα πλέον σημαντικά έργα που θα χρηματοδοτήσει η Εθνική Τράπεζα τα επόμενα χρόνια χαρακτήρισε την Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (FSRU) της Αλεξανδρούπολης ο Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας Βασίλης Καραμούζης, μιλώντας χθες στο Fin Forum 2022, ενώ εξέφρασε το ενδιαφέρον για χρηματοδότηση και του δεύτερου FSRU που θα αναπτύξει η Gastrade στο Θρακικό Πέλαγος. Η αναφορά του κ. Καραμούζη, που είναι κολακευτική για τα project της Gastrade είχε ως εξής: «Χρηματοδοτήσαμε και ανακοινώθηκε πρόσφατα το FSRU της Αλεξανδρούπολης ένα έργο που ήταν ήδη σημαντικό, αλλά μετά τις τελευταίες εξελίξεις τα 300 εκατ. ευρώ που έχουμε συνεισφέρει σε αυτό το έργο, θεωρώ πως θα είναι από τα πιο σημαντικά που θα δώσουμε στα επόμενα χρόνια. Και είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε και το δεύτερο που έρχεται». Για όσους δεν το γνωρίζουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Gastrade μετέχουν με 20% έκαστος η οικογένεια Κοπελούζου, η Gaslog Cyprus Investments Ltd, η ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ, η Bulgartransgaz EAD και ο ΔΕΣΦΑ.

Αισιόδοξη η Fitch

Και για να μείνουμε στο Fin Forum 2022 θετική εντύπωση έκανε στους παρισταμένους στο συνέδριο η αναφορά που έκανε η Senior Director, Financial Institutions του οίκου Fitch, Κριστίνα Τορέγια, η οποία υποστήριξε πως παρά τις δυσχέρειές που προκαλούν ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση, η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών θα αποκατασταθεί το 2022. Μάλιστα, η Ισπανίδα Senior Director της Fitch διατύπωσε τη σχετική πρόβλεψη, ενώ προηγουμένως είχε προειδοποιήσει πως τα τραπεζικά ιδρύματα θα υποστούν ζημιές από την mark to market αποτίμηση του χαρτοφυλακίου ομολόγων τους.

Amber Alert

«Amber Alert» για το σχέδιο της επιτροπής Ζαββού που αποτελεί «οδικό χάρτη» για την αναβάθμιση της ελληνική κεφαλαιαγοράς ήχησε στις χθεσινές εργασίες του Fin Forum 2022. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) Σπύρος Κυρίτσης αναφέρθηκε στη συστηματική προσπάθεια καταγραφής των προβλημάτων της χρηματιστηριακής αγοράς που είχε γίνει επί θητείας τους τέως υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζαββού και δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για το ότι το πόρισμα της επιτροπής Ζαββού βρίσκεται ακόμη στα συρτάρια των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών και δεν έχει αξιοποιηθεί. Ο ίδιος στάθηκε στην ανάγκη χορήγησης φορολογικών κινήτρων, ώστε να αυξηθεί η ελκυστικότητα της χρηματιστηριακής αγοράς, ενώ επεσήμανε και τη σημασία της χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, ως προϋποθέσεων για να κτιστεί παιδεία γύρω από τον θεσμό του χρηματιστηρίου. Πάντως, την ίδια στιγμή που αναζητούμε επενδυτές για το χρηματιστήριο, δρομολογούνται σημαντικές επενδύσεις στις δομές της αγοράς. Και συγκεκριμένα, από τον εποπτικό βραχίονα, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Όπως απεκάλυψε χθες στο Fin Forum 2022 ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Νίκος Κονταρούδης η εποπτική Αρχή θα χρηματοδοτηθεί με 12 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την προμήθεια -μεταξύ άλλων - «state of the art» συστημάτων παρακολούθησης των συναλλαγών και με 1 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για τη λήψη συμβουλευτικών υπηρεσιών για την αναβάθμιση και τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας της Επιτροπής.

Terra και Skyline

«Στα μισά της διαδρομής» βρίσκεται το project Terra της Τράπεζας Πειραιώς, το προς πώληση χαρτοφυλάκιο ανακτηθέντων και ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων του πιστωτικού ιδρύματος, αξίας 850 εκατ. ευρώ, το οποίο αριθμεί περί τα 2.000 ακίνητα. Αυτό απεκάλυψε ο επικεφαλής της Πειραιώς Real Estate Γιώργος Κορμάς μιλώντας χθες στις εργασίες του Fin Forum 2022. Στο ίδιο πάνελ ο Γενικός Διευθυντής της Alpha Real Estate Management & Investments SA Γιάννης Γκάνος απεκάλυψε πως στη μέση της διαγωνιστικής διαδικασίας βρίσκεται και το project Skyline της Alpha, το οποίο αφορά σε χαρτοφυλάκιο ανακτηθέντων και ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων αξίας 500 εκατ. ευρώ.

Η στατιστική του «μαύρου» χρήματος

Την τρέχουσα εβδομάδα διεξάγεται η 53η Στατιστική Επιτροπή του ΟΗΕ (UN STATCOM), θεσμός που αποτελεί την «ομπρέλα» των επισήμων στατιστικών σε διεθνές επίπεδο. Υπό κανονικές συνθήκες οι επικεφαλής των στατιστικών υπηρεσιών από 196 χώρες θα βρίσκονταν στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες του οργάνου, προκειμένου να συζητήσουν οτιδήποτε έχει να κάνει με στατιστικές και τη μεθοδολογική εναρμόνιση σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, λόγω του COVID, ούτε εφέτος κατέστη εφικτή η δια ζώσης συμμετοχή στην UN STATCOM και έτσι η συνεδρίαση γίνεται με virtual τρόπο. Αλλά αυτό δεν απομειώνει την αξία του έργου της Στατιστικής Επιτροπής του ΟΗΕ που εφέτος ασχολείται με ένα «καυτό» θέμα, ήτοι τη στατιστική καταγραφή της συνολικής αξίας των εισερχόμενων και εξωτερικών παράνομων χρηματοοικονομικών ροών. Και το τελευταίο διάστημα έχει γίνει σημαντική πρόοδος σε αυτόν τον τομέα, η οποία δεν έχει προβληθεί αρκετά. Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί αφορά στην ανάπτυξη ενός νέου εννοιολογικού πλαισίου και την επακόλουθη επεξεργασία κατευθυντήριων γραμμών για τη στατιστική μέτρηση των παράνομων χρηματοοικονομικών ροών. Ο επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Θάνος Θανόπουλος φέρεται να παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το θέμα αυτό, όπως φάνηκε από την τοποθέτηση που έκανε στις εργασίες της UN STATCOM. Συγκεκριμένα, επικρότησε την τυποποίηση των ορισμών των παράνομων χρηματοοικονομικών ροών για στατιστικούς σκοπούς και την εναρμόνιση της τυπολογίας, τονίζοντάς πως θα αποτελέσουν το «κλειδί» για να παραχθούν λειτουργικά, ολοκληρωμένα και παγκόσμιας κλίμακας στατιστικά στοιχεία που θα συμβάλουν στην αξιόπιστη καταγραφή και μέτρηση των «μαύρων» συναλλαγών. Προς το παρόν η UN STATCOM δεν έχει ασχοληθεί με συγκεκριμένες περιπτώσεις ευρωπαϊκών χωρών, ωστόσο πηγές μας λένε ότι και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύντομα θα αποτελέσουν πεδίο μελέτης για τις παράνομες χρηματοοικονομικές τους ροές.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.