ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Γιατί σπεύδουν όλοι να πάρουν χάπια ιωδίου - Πώς προστατεύουν από ραδιενέργεια

Ουκρανία: Γιατί σπεύδουν όλοι να πάρουν χάπια ιωδίου - Πώς προστατεύουν από ραδιενέργεια
Ανάρπαστα τα χάπια ιωδίου
Unsplash

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο φόβος για το ξέσπασμα ενός πυρηνικού όλεθρού στον πλανήτη έχει φέρει σε κατάσταση... φρενίτιδας τον πληθυσμό που σπεύδει στα φαρμακεία για να προμηθευτεί χάπια ιωδίου.

Ασυνήθιστα υψηλή ζήτηση παρουσιάζουν τα τελευταία 24ώρα τα χάπια ιωδίου σε όλη την υφήλιο, καθώς ο φόβος, μετά από την επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, για διαρροή ραδιενέργειας έχει φέρει αμόκ.

Πώς όμως χρησιμεύουν οι ταμπλέτες ιωδίου;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά στα παιδιά, στις έγκυες γυναίκες και σε άτομα κάτω των 40 ετών να λαμβάνουν ιώδιο, γνωστό και ως ιωδιούχο κάλιο, για την προστασία του θυρεοειδούς από την έκθεση στην ακτινοβολία μετά από ένα πυρηνικό ατύχημα. Λαμβάνοντας ιωδιούχο κάλιο, εμποδίζεται η δυνατότητα του θυρεοειδή αδένα να απορροφήσει ραδιενεργό ιώδιο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικών των Ηνωμένων Πολιτειών, το ιώδιο «προστατεύει τον θυρεοειδή αδένα από την εσωτερική πρόσληψη ραδιοϊωδίων που μπορεί να απελευθερωθούν στην απίθανη περίπτωση ατυχήματος πυρηνικού αντιδραστήρα».

Παράλληλα, η λήψη ταμπλετών ιδωδίου ως προστατευτικό μέτρο για τον πληθυσμού έχει σχεδιαστεί στην Ελβετία σε περίπτωση ατυχήματος σε ένα Ελβετικό πυρηνικό εργοστάσιο ή σε μία γειτονική χώρα, όταν απελευθερώνεται ραδιενεργό ιώδιο. Σε αυτό το πλαίσιο η Ελβετία παρακολουθεί την κατάσταση στην Ουκρανία μετρώντας την παρουσία ραδιενέργειας στο περιβάλλον.

Πότε πρέπει να λάβουμε το ιώδιο για να προστατευτούμε από την ραδιενέργεια

Το Τμήμα Υγείας του New York State παρέχει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το πότε πρέπει να λάβετε χάπια ιωδίου για την προστασία σας από την έκθεση με ραδιενέργεια. Υπογραμμίζει ότι η λήψη ιωιδιούχου καλίου (ΚΙ) πρέπει να γίνεται μόνο μετά από μια ανακοίνωση από τοπικούς ή κρατικούς υπαλλήλους της κάθε χώρας. Η εγχώρια αρχή υγείας θα ενημερώσει πότε πρέπει να αρχίσετε να παίρνετε ιωδιούχο κάλιο και πότε μπορείτε να σταματήσετε να το λαμβάνετε.

Χρειάζεται να το λάβετε πριν ή αμέσως μετά την έκθεση σας σε ραδιοϊώδιο. Μπορείτε επίσης να το πάρετε 3 ή 4 ώρες αργότερα, αλλά δεν θα είναι τόσο χρήσιμο. Η επίδραση του αρκεί για περίπου 24 ώρες. Θα πρέπει να συνεχίσετε να το λαμβλανετε μία φορά την ημέρα έως ότου το τμήμα υγείας σας πει να σταματήσετε ή είστε εκτός περιοχής έκτακτης ανάγκης.

Ουρές στα ουκρανικά φαρμακεία

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες με τις ουρές που δημιούργησαν κάτοικοι που περίμεναν υπομονετικά έξω από κλειστά φαρμακεία μετά τις εξελίξεις στην Ζαπορίζια.

«Αναζητούν να πάρουν χάπια ιωδίου και ό,τι παράγωγο μπορούν να βρουν για να είναι προετοιμασμένοι για την περίπτωση του τρομακτικού ενδεχόμενου κάποιου πυρηνικού ατυχήματος», όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

«Περίμεναν υπομονετικά και ήσυχα στην ουρά. Είναι άνθρωποι με τις μνήμες από το Τσερνομπίλ οι Ουκρανοί. Συγκέντρωναν προμήθειες στα καταφύγια, τώρα προετοιμάζονται και για αυτό, αλλά δεν πέφτει η ψυχολογία τους. Έχουν πόλεμο και χαμογελούν».

Ανέβηκε η ζήτηση και στην Ελλάδα

Και αν στην Ουκρανία ο βομβαρδισμός έφερε ανησυχία, η ζήτηση στα χάπια ιωδίου έχει πάρει την... ανηφόρα μέσα σε λίγα 24ώρα.

Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε στο Newsbomb.gr φαρμακοποιός από τα νότια Προάστια, ο οποίος είδε σε μια ημέρα την ζήτηση των χαπιών ιωδίου να αυξάνεται πάνω από το 100%!

«Αρχικά δεν κατάλαβα τι είχε συμβεί και έδινα ασυναίσθητα τα συμπληρώματα του ιωδίου. Στη συνέχεια είδα τα πλάνα στην τηλεόραση και κατάλαβα τι έχει συμβεί», τόνισε στο Newsbomb.gr.

Φρενίτιδα και στο Βέλγιο!

Πάνω από 33.00 ταμπλέτες ιωδίου πουλήθηκαν σε μια ημέρα στο Βέλγιο, το τρίτο μεγαλύτερο νούμερο που έχει καταγράψει η χώρα από το 2018, με τη μόνη διαφορά πως τα νούμερα αυτά σημειώθηκαν μέσα σε... ώρες!

Όπως αναφέρει το Belga News Agency, από το 2018 η κυβέρνηση της χώρας τα διαθέτει δωρέαν στους πολίτες, οι οποίες έχουν πάθει αμόκ μετά τα τελευταία γεγονότα στην Ουκρανία.

«Πέρσι έδωσα 9 κουτιά όλη τη χρονιά. Σήμερα μόνο έχω δώσει 23!», δήλωσε στην Het Laatste Nieuws, ο φαρμακοποιός Tom Phillips από την επαρχία του Brabant.

Από την πλευρά της, η Πυρηνική Υπηρεσία της χώρας είναι καθησυχαστική, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της πως «η κατάσταση στην Ουκρανία δεν απαιτεί ταμπλέτες ιωδίου. Υπάρχει απόθεμα στα φαρμακεία αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος αγοράς. Να λαμβάνετε τις ποσότητες ιωδίου που συστήνουν οι ειδικοί».

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Καθαρή τύχη» η μη διαρροή ραδιενέργειας στη Ζαπορίζια λέει η ΙΑΕΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αμετάβλητο το επίπεδο της ραδιενέργειας στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια

Πόλεμος στην Ουκρανία: Παγκόσμια ανησυχία για το Τσέρνομπιλ - Αυξάνονται τα επίπεδα ραδιενέργειας