Ακρίβεια -Καπράλος στο Newsbomb.gr: Το ρεύμα για κάποιες επιχειρήσεις έχει γίνει ένα δεύτερο ενοίκιο

Φυλλένια Γκότση

INTIME

Για μια «παγωμένη» αγορά, στη σκιά της ακριβείας κάνει λόγο o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Θανάσης Καπράλος, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Αγώνα να ανταποκριθούν στις καθημερινές ανάγκες δίνουν χιλιάδες νοικοκυριά, καθώς η ακρίβεια έχει εκτροχιάσει τους προϋπολογισμούς τους.

Εμφανείς είναι οι αυξήσεις και στο λιανικό εμπόριο, τις οποίες έχουν δει στις τσέπες τους οι καταναλωτές τους τελευταίους μήνες.

O πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Θανάσης Καπράλος μιλώντας στο Newsbomb.gr, περιγράφει μία εξαιρετικά αρνητική εικόνα για τον εμπορικό κόσμο το τελευταίο διάστημα, με τις ανατιμήσεις στην ακρίβεια να έχουν χτυπήσει «κόκκινο».

«Οι αυξήσεις των τιμών που τώρα φαίνονται στον καταναλωτή έχουν γίνει ορατές από τους προηγούμενους μήνες στην αγορά, καθώς ήταν πολύ αυξημένα τα κόστη επανατροφοδότησης των επιχειρήσεων. Παράλληλα το κόστος μεταφοράς είχε χτυπήσει το εισαγωγικό εμπόριο, ένα κοντέινερ από την Κίνα έχει φτάσει πλέον να είναι έξι και εφτά φορές ακριβότερο. Η πίεση στις τιμές των προϊόντων σε πολύ μεγάλο βαθμό τους πρώτους μήνες τουλάχιστον είχε απορροφηθεί από τις εμπορικές επιχειρήσεις», δήλωσε ο κ. Καπράλος.

O ίδιος συνέχισε λέγοντας πως η πίεση που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι μη διαχείριση, τονίζοντας πως, «πλέον το ρεύμα για κάποιες επιχειρήσεις έχει γίνει ένα δεύτερο ενοίκιο. Είναι πάρα πολύ δύσκολο η αγορά να αντέξει αυτά τα συνεχόμενα χτυπήματα. Μπροστά μας βρίσκεται ένα φάσμα πολύ δύσκολο ζητημάτων τα οποία πρέπει να επιληφθούν άμεσα. Η κινητικότητα στην αγορά είναι πάρα πολύ χαμηλή, ο κόσμος έχει πολύ κακή ψυχολογία. Εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα θα υπάρχουν απολύσεις και αρκετές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο».

Τα μέτρα που ζητάει ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς:

1. Θέσπιση ρυθμίσεων και στους εναλλακτικούς παρόχους.

2. Ρύθμιση οφειλών με ενιαίους όρους για φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές για παλαιότερες οφειλές και κορονο οφειλές, καθώς οι 36-72 δόσεις, με τον μικρό αριθμό επιχειρήσεων που εντάχθηκαν, αποδείχτηκαν ανεπαρκείς.

3. Στην εξαιρετικά δύσκολη αυτή συγκυρία δεν θα πρέπει να δεσμεύονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί επιχειρήσεων. Θεωρούμε επιτακτική και πιο επίκαιρη από ποτέ τη θεσμοθέτηση του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού, έστω για το επόμενο κρίσιμο διάστημα.

4. Λειτουργία της αγοράς με ελεύθερη πρόσβαση στα καταστήματα, χωρίς την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης, τηρώντας όλα τα υπόλοιπα υγειονομικά πρωτόκολλα, ώστε να τονωθεί όσο το δυνατόν η αγοραστική κίνηση.

5. Για όσο διαρκεί η έκτακτη αυτή συγκυρία, να προστατευτεί η επαγγελματική στέγη. Προτείνουμε, η δυστροπία του επιχειρηματία – μισθωτή να μην προκύπτει από την μη εμπρόθεσμη καταβολή ενός ενοικίου, αλλά από την μη καταβολή δύο συνεχόμενων ενοικίων στο τέλος του μήνα που, υπό κανονικές συνθήκες, έπρεπε να καταβληθεί το δεύτερο συνεχόμενο ενοίκιο.

6. Τρίμηνη παράταση για την εφάπαξ καταβολή της επιστρεπτέας προκαταβολής.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved