ΕΛΛΑΔΑ

Βόζεμπεργκ στο Ευρωκοινοβούλιο: Είμαι περήφανη για τη διαχείριση του μεταναστευτικού από την Ελλάδα

Βόζεμπεργκ στο Ευρωκοινοβούλιο: Είμαι περήφανη για τη διαχείριση του μεταναστευτικού από την Ελλάδα
Η Βόζεμπεργκ είναι αρμόδια για θέματα μετανάστευσης και ασύλου
INTIME NEWS

«Η κ. Βόζεμπεργκ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει, για ακόμη μια φορά, ότι οι πραγματικοί εχθροί των μεταναστών είναι όσοι οργανώνουν τα κυκλώματα διακινητών και εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και αυτοί που τους καλύπτουν, μετέχοντας σε εγκληματικές οργανώσεις».

Για το «ζήτημα των καταγγελιών περί παραβίασης του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου από κράτη μέλη στις διαδικασίες ασύλου» μίλησε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, παρουσία της Ευρωπαίας επιτρόπου, Χέλενα Ντάλι.

Η κ. Βόζεμπεργκ, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης και ασύλου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή της, «έκανε ειδική αναφορά στην Ελλάδα και εξήρε το έργο της ελληνικής ακτοφυλακής, που μόνο την τελευταία διετία έχει προσφέρει υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης σε περισσότερους από 320.000 μετανάστες με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες ανθρώπινων ζωών».

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Βόζεμπεργκ αναφέρθηκε και «στις ανυπόστατες καταγγελίες που δέχεται η Ελλάδα για δήθεν παραβιάσεις του δικαιώματος στο άσυλο και της μη-επαναπροώθησης, κάνοντας λόγο για μεθοδευμένες επιθέσεις που μοναδικό στόχο έχουν να πλήξουν το κύρος της χώρας διεθνώς, όταν τα επίσημα στοιχεία των αρμοδίων αρχών διαψεύδουν κάθε σχετική κατηγορία».

Επιπλέον, «η κ. Βόζεμπεργκ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει, για ακόμη μια φορά, ότι οι πραγματικοί εχθροί των μεταναστών είναι όσοι οργανώνουν τα κυκλώματα διακινητών και εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και αυτοί που τους καλύπτουν, μετέχοντας σε εγκληματικές οργανώσεις».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της κ. Βόζεμπεργκ:

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

Αναφερόμενοι σε παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί και με σοβαρά στοιχεία.

Η χώρα μου, η Ελλάδα, από το 2015 έχει διαχειριστεί μεγάλο όγκο μεταναστευτικών ροών με υποδειγματικό τρόπο και απόλυτο σεβασμό της ανθρώπινης ζωής, όταν μάλιστα υπήρξαν χώρες της Ε.Ε. που αρνήθηκαν την οφειλόμενη αλληλεγγύη.

Η Ελληνική Ακτοφυλακή έχει προσφέρει υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης σε περισσότερους από 320.000 μετανάστες, ενώ βάσει επίσημων στοιχείων από 1500 θαλάσσιες επιχειρήσεις, την κρίσιμη περίοδο από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, σημειώθηκαν ευτυχώς ελάχιστες απώλειες ανθρώπων.

Παρά ταύτα, η χώρα μου δέχεται αβάσιμες και αναπόδεικτες καταγγελίες για δήθεν pushbacks με fake news και μεθοδευμένες επιθέσεις. Η Εθνική Ανεξάρτητη Αρχή για τη Διαφάνεια, τον Μάρτιο 2022, σε σχετική έκθεσή της με αφορμή καταγγελίες αναφέρει ρητά μεταξύ άλλων, ότι τηρήθηκαν και τηρούνται στο ακέραιο η εθνική, η διεθνής και ευρωπαϊκή νομοθεσία χωρίς παρεκκλίσεις.

Ανάλογες άλλωστε διαπιστώσεις έγιναν και από την επίσημη αποστολή της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών τον Νοέμβριο 2021. Ως Ελληνίδα ευρωβουλευτής είμαι περήφανη διότι η Ελλάδα αποδεδειγμένα φυλάσσει αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και το Διεθνές Δίκαιο.

Οι πραγματικοί εχθροί των μεταναστών έχουν ταυτότητα. Είναι όσοι οργανώνουν τα κυκλώματα διακινητών και εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και αυτοί που τους καλύπτουν, κερδίζοντας εκατομμύρια. Είναι εκείνοι, που εμπορεύονται ανθρώπους, μετέχοντας σε εγκληματικές οργανώσεις.

Είναι όμως και όσοι χάριν οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων, όπως η Τουρκία, μετέρχονται συνειδητά προπαγάνδα με fake news, διαδίδοντας ασύστολα ψεύδη.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η Ένωση και κάθε κράτος μέλος έχουν υποχρέωση να εξετάσουν με πλήρη διαφάνεια κάθε σοβαρή καταγγελία για παραβίαση δικαιωμάτων. Έχουν όμως και το καθήκον, να προστατεύουν τις χώρες που σκόπιμα βάλλονται, αποφεύγοντας να υιοθετούν άκριτα αβάσιμες και ασόβαρες καταγγελίες με ανύπαρκτες αποδείξεις».

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Κικίλια - Βόζεμπεργκ για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων στον ελληνικό τουρισμό

Βόζενμπεργκ στον Alpha 98,9: «Κυρώσεις στον Ερντογάν που να... πνίξουν την οικονομία του»