ΕΛΛΑΔΑ

Αντώνης Συκάρης: Συγκλονίζουν τα λόγια του γιου του κορυφαίου ορειβάτη - «Πιστεύω ότι θα γυρίσει»

Αντώνης Συκάρης: Συγκλονίζουν τα λόγια του γιου του κορυφαίου ορειβάτη - «Πιστεύω ότι θα γυρίσει»
«Πήγε να κάνει τα Ιμαλάια «βουνό των Ελλήνων» και να τιμήσει τους ορειβάτες και τους φίλους του που έχασαν τη ζωή τους»
Facebook

Ο γιος του συγκλονίζει μιλώντας για την τιτάνια προσπάθεια και τον θάνατο του πατέρα του

Οι πρώτες δηλώσεις του γιου του Αντώνη Συκάρη, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο στο βουνό Νταουλάγκίρι, στην οροσειρά των Ιμαλαΐων, προκάλεσαν σοκ.

Ο κορυφαίος ορειβάτης άφησε την τελευταία του πνοή στην 8η υψηλότερη κορυφή του κόσμου έπειτα από έλλειψη οξυγόνου.

Ο γιος του συγκλονίζει μιλώντας για την τιτάνια προσπάθεια και τον θάνατο του πατέρα του.

«Πήγε να κάνει τα Ιμαλάια «βουνό των Ελλήνων» και να τιμήσει τους ορειβάτες και τους φίλους του που έχασαν τη ζωή τους. Εγώ ελπίζω ότι ακόμα θα εμφανιστεί και όλα αυτά θα είναι αστεία. Έφτασε στην κορυφή κανονικά και μετά στην επιστροφή, περίπου στα 7.500 μέτρα τελείωσε το οξυγόνο, εξαντλήθηκε και προσπάθησε να φτάσει στο camp 3», δήλωσε στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα».

Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο πατέρας του Ερμή Θεοχαρόπουλου, του ορειβάτη που έχασε τη ζωή του μετά από ορειβασία στα Τζουμέρκα τον Ιανουάριο. «Μας ήξερε, ήταν φοβερός άνθρωπος, του άρεσαν τα βουνά. Είχε πολλά να δώσει ακόμη. Συγκινήθηκα πολύ που αφιέρωσε την επιτυχία στον γιο μου και στους άλλους ορειβάτες που έχασαν τη ζωή τους. Του έστειλα «συγχαρητήρια» και λίγα λεπτά μετά έμαθα την τραγική είδηση, προσπαθούσα να τη διασταυρώσω. Ήταν ένας δοσμένος ορειβάτης στο βουνό».

Αυτή είναι η αιτία θανάτου του - Ο τρίτος Έλληνας που πεθαίνει στο ίδιο βουνό

Πανελλήνια συγκίνηση έχει προκαλέσει ο θάνατος του κορυφαίου Έλληνα ορειβάτη, Αντώνη Σύκαρη στα Ιμαλάια. Ο 60χρονος, έχασε τη ζωή του, τα ξημερώματα της Τρίτης ενώ κατέβαινε το βουνό Νταουλαγκίρι στο Νεπάλ, στην οροσειρά των Ιμαλαΐων. Η τραγωδία σημειώθηκε σε υψόμετρο 7.400 μέτρων.

Ένας πολύ καλός φίλος του εκλιπόντα, ο Φώτης Θεοχάρης αποδίδει τον θάνατο του ορειβάτη σε πνευμονικό οίδημα.

Συγκεκριμένα, στην τηλεόραση της ΕΡΤ είπε: «Υπέστη, μάλλον, πνευμονικό οίδημα, λόγω του υψομέτρου, της σωματικής κούρασης και της έλλειψης οξυγόνου».

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι είναι ο τρίτος Έλληνας που πεθαίνει στο συγκεκριμένο βουνό.

Ο ίδιος περιγράφοντας το προφίλ του Αντώνη Συκάρη ανέφερε ότι είναι «ένας άνθρωπος, που αγαπούσε τη φύση, είχε καταφέρει να κατακτήσει πολλές κορυφές του κόσμου, είχε πολλά όνειρα και πολλούς στόχους».

«Είχε πάνω από 30 χρόνια ορειβατικής ιστορίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό με αναβάσεις σε πολλές κορυφές. Αποτελούσε πηγή έμπνευσης για πολλούς ανθρώπους ενώ ήταν ένας χαρισματικός άνθρωπος», πρόσθεσε.

Τρεις Έλληνες ορειβάτες βρήκαν τραγικό θάνατο στα Ιμαλάια

Την Πρωτομαγιά του 1998, 26 χρόνια πρίν, ένας Έλληνας ορειβάτης ο 44χρονος τότε Νίκος Παπανδρέου είχε χάσει τη ζωή του στα Ιμαλάια. Τον Οκτώβρη του ίδιου έτους ο ορειβάτης Μπάμπης Τσουπράς λίγο μετά την κατάκτηση της πολυπόθητης κορυφής του Νταουλαγκίρι βρήκε τραγικό θάνατο.

«Τραγικό θάνατο βρήκε την Πρωτομαγιά, στις κορυφές των Ιμαλαΐων, ο ορειβάτης του Συνδέσμου Ελλήνων Ορειβατών (ΣΕΟ) Νίκος Παπανδρέου, πατέρας δύο παιδιών, από τους Αγίους Αναργύρους», έγραφε η εφημερίδα τα «ΝΕΑ» τότε.

Ο 44χρονος πεπειραμένος ορειβάτης, μαζί με άλλα δύο μέλη της επταμελούς ελληνικής ορειβατικής ομάδας βρισκόταν σε ύψος 7.500 μέτρων, όταν κάτω από δυνατούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή, παραπάτησε και έπεσε σε γκρεμό 1.500 μέτρων. Παρά την κινητοποίηση των Ελλήνων ορειβατών και των σωστικών συνεργείων του Νεπάλ, ο άτυχος Νίκος Παπανδρέου δεν βρέθηκε.

Παρότι για την ανεύρεση του Έλληνα ορειβάτη χρησιμοποιήθηκε και ελικόπτερο, ο εντοπισμός του στάθηκε αδύνατος. Τραγική ειρωνεία είναι ότι αρχηγός της αποστολής τότε ήταν ο Αντώνης Συκάρης.

«Ήταν μια μοιραία στιγμή», είχε πει τότε στα «ΝΕΑ» από το Κατμαντού ο Αντώνης Συκάρης.

«Εμφανώς σοκαρισμένος από την απώλεια του Νίκου Παπανδρέου, ο κ. Συκάρης περιέγραψε τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες συνέβη το κακό», σημείωνε η εφημερίδα.

«Ο Νίκος, τη στιγμή που προσπάθησε να αλλάξει το σταθερό σχοινί, γλίστρησε και έπεσε στον γκρεμό. Ο Μπάμπης Τσούμπρας και ο Δημήτρης Κάλος, που εκείνη τη στιγμή ήταν μαζί του, δεν πρόλαβαν να κάνουν τίποτα», είχε δηλώσει στην εφημερίδα.

Για τον χαμό του 36χρονου τότε Μπάμπη Τσουπρά τα «ΝΕΑ» έγραφαν: «Ο 36χρονος ορειβάτης έφτασε στην κορυφή, στα 8.167 μέτρα, στις τέσσερις το απόγευμα. Ύστερα από λίγο, πήρε τον δρόμο της επιστροφής. Τον πρόλαβε όμως μια ξαφνική χιονοθύελλα και τα ίχνη του χάθηκαν. Όταν πέρασε η ώρα χωρίς να φανεί ο συναθλητής τους, οι υπόλοιποι Έλληνες οργάνωσαν ομάδα διάσωσης με Ιταλούς και Ισπανούς ορειβάτες και πήγαν να τον βρουν. Στα 7.900 μέτρα, όμως, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες και να γυρίσουν πίσω λόγω χιονοστιβάδων, χωρίς να καταφέρουν να βρουν ίχνη του άτυχου ορειβάτη».

Στη συνέχεια τα «ΝΕΑ» ανέφεραν: «Την περασμένη άνοιξη, σε υψόμετρο 7.000, ο Νίκος Παπανδρέου σκοτώθηκε πέφτοντας σε μία χαράδρα».

Διαβάστε επίσης:

Αντώνης Συκάρης: Αυτή είναι η αιτία θανάτου του - Ο τρίτος Έλληνας που πεθαίνει στο ίδιο βουνό

Αντώνης Συκάρης: Το ημερολόγιο του μοιραίου ταξιδιού που του κόστισε τη ζωή

Αντώνης Συκάρης: «Γιατί ρισκάρεις τη ζωή σου», τον ρωτούσαν πριν από το μοιραίο ταξίδι

Αντώνης Συκάρης: Η τελευταία ανάρτηση λίγες ώρες πριν χάσει τη ζωή του (pics)

Σχετικές ειδήσεις