ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Μία δόση κεταμίνης σκότωσε την Τζωρτζίνα - 60 μάρτυρες καλούνται για Ίριδα και Μαλένα

Πάτρα: Μία δόση κεταμίνης σκότωσε την Τζωρτζίνα -  60 μάρτυρες καλούνται για Ίριδα και Μαλένα
Καθημερινά έρχονται στο φως νέα στοιχεία για την υπόθεση των τριών νεκρών παιδιών από την Πάτρα.
INTIME / Φωτογραφία Αρχείου

Πάτρα: Συγκλονίζουν τα στοιχεία που αποκαλύπτει ο διευθυντής της ΜΕΘ Ανδρέας Ηλιάδης, για την κεταμίνη, τη νοσηλεία της Τζωρτζίνας και το προφίλ της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Νέα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση των τριών νεκρών παιδιών στην Πάτρα. Το διαβιβαστικό της Ασφάλειας είναι καταπέλτης για τη μητέρα της 9χρονης Τζωρτζίνας, Ρούλα Πισπιρίγκου, η οποία κατηγορείται πως χορήγησε στο παιδί της μεγάλη δόση κεταμίνης και το σκότωσε.

Ο Ανδρέας Ηλιάδης, ο διευθυντής της ΜΕΘ που έδωσε μάχη για να επαναφέρει στη ζωή την 9χρονη μίλησε στην εφημερίδα Real News της Κυριακής σχετικά με τη θανατηφόρα δόση που χορηγήθηκε στην Τζωρτζίνα. Ο ίδιος εκτιμά ότι στο άτυχο παιδί «χορηγήθηκε μια και μόνο θανατηφόρα δόση κεταμίνης των 1.000mg».

Κεταμίνη: Το ευεργετικό φάρμακο που έπεσε σε λάθος χέρια και μετατράπηκε στο δηλητήριο που σκότωσε μέσα σε 20 λεπτά την μικρή Τζωρτζίνα.Glomex

Η κεταμίνη με καταγωγή από την Ιταλία

Σχετικά με την τοξική ουσία «κεταμίνη» ο ίδιος ανέφερε ότι «υπάρχουν πολλά σκευάσματα. Εμείς στην Ελλάδα έχουμε το φιαλίδιο που λέγεται «κεταμίνα», το οποίο έρχεται από την Ιταλία. Έρχεται μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας και χορηγείται στους ασθενείς με αυστηρότατα πρωτόκολλα. Δεν είναι ένα φάρμακο που βρίσκεται σε κοινή θέα. Έρχεται στο νοσοκομείο σε συγκεκριμένες ποσότητες», είπε.

«Το κάθε φιαλίδιο είναι 50mg/ml. Δεν είναι δόση που μπορεί να σκοτώσει ένα παιδί όπως η Τζωρτζίνα. Οι φυσιολογικές δόσεις στα παιδιά είναι 1 με 2 mg ανά κιλό βάρους. Αν η Τζωρτζίνα ήταν 30 κιλά, μπορούσε άνετα να λάβει, χωρίς να πάθει κάποια επιπλοκή ακόμα και 60 mg δηλαδή λίγο πάνω από μια ολόκληρη αμπούλα», πρόσθεσε.

Ο κ. Ανδρέας Ηλιάδης συνέχισε λέγοντας: «Εάν στο αίμα της Τζωρτζίνας βρέθηκαν 6,5 mg/ml κεταμίνης, με βάση υπολογισμούς, κάποιος πρέπει να της χορήγησε από 800 mg/ml έως ένα γραμμάριο. Άρα αν η δράστης έκλεψε κεταμίνη από νοσοκομεία, πρέπει να είχε 15 αμπούλες. Θεωρώ αδύνατον να έκλεψε τέτοια ποσότητα».

Όπως πιστεύει ο Ανδρέας Ηλιάδης το άτομο που χορήγησε την κεταμίνη στην Τζωρτζίνα δεν την έκλεψε από νοσοκομεία. Η δική του εκτίμηση είναι πως η μοιραία δόση ήταν συμπυκνωμένη σε μεγάλο φιαλίδιο.

«Δεν θα μπορούσε να κάθεται και να σπάει αμπούλες. Το θέμα φυσικά είναι πώς βρέθηκε αυτή η ποσότητα στα χέρια του ανθρώπου που ήθελε να σκοτώσει την Τζωρτζίνα; «Στο διαδίκτυο μπορείς να αγοράσεις τα πάντα», είπε χαρακτηριστικά.

Εντατικολόγος και Επικεφαλής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας, Δρ. Αντρέας Ηλιάδης.
O Εντατικολόγος και Επικεφαλής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας, Δρ. Αντρέας Ηλιάδης.cyprustimes

Τι λέει η Ρούλα Πισπιρίγκου για την κεταμίνη στην απολογία της

Στην απολογία της, η Ρουλα Πισπιρίγκου είχε υποστηρίξει ότι δεν ξέρει πώς βρέθηκε η κεταμίνη στον οργανισμό της Τζωρτζίνας και μίλησε για ενδεχόμενο ιατρικό λάθος.

«Δεν μπορώ να ξέρω. Έχω την πληροφορία ότι πρόκειται περί νοσοκομειακού φαρμάκου και ότι χορηγείται σε ΜΕΘ από εντατικολόγους. Επομένως, πιστεύω ότι κάτι συνέβη όσο ήμασταν στο νοσοκομείο, χωρίς να κατηγορώ κανέναν από τους γιατρούς ή νοσηλευτές, ότι δηλαδή έκαναν κάτι επίτηδες», ανέφερε στην κατάθεσή της η 33χρονη.

Και ενώ καθημερινά έρχονται νέες αποκαλύψεις που καταρρίπτουν κάθε ισχυρισμό της, η ίδια εξακολουθεί να κρατά την ίδια σκληρή γραμμή. Δηλώνει αθώα, ψάχνει τρόπους για να βρει νέο άλλοθι, ζητώντας να την βοηθήσει οποιοσδήποτε γνωρίζει πώς δόθηκε η κεταμίνη στο παιδί της.

Η κεταμίνη χορηγήθηκε όσο το παιδί ήταν ζωντανό

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία η κεταμίνη χορηγήθηκε στην Τζωρτζίνα όσο ήταν ακόμα ζωντανή, πριν δηλαδή μπουν στο δωμάτιο οι γιατροί. Στις εξετάσεις βρέθηκε ότι η ουσία είχε προλάβει να μεταβολιστεί στον οργανισμό του παιδιού, καταρρίπτοντας το βασικό επιχείρημα της κατηγορουμένης ότι η κεταμίνη πιθανότητα δόθηκε την ώρα της προσπάθειας ανάνηψης, καθώς το παιδί ήταν ήδη νεκρό.

«Η κεταμίνη με το που θα μπει στην κυκλοφορία του αίματος θα αρχίζει να μεταβολίζεται και να αποβάλλεται στα ούρα. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει καρδιακή λειτουργία προκειμένου να προχωρήσει η ουσία στο ήπαρ, να μεταβολιστεί και να αποβληθεί στα ούρα. Συνεπώς για να αναγνωριστεί στα ούρα αυτή η ουσία σημαίνει ότι δόθηκε όσο η μικρή ήταν εν ζωή», είχε δηλώσει ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης.

Οι νέες 60 καταθέσεις

Οι καταθέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στην 18η ανακρίτρια αναμένεται να φέρουν νέες αποκαλύψεις. Οι αξιωματικοί του τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής έχουν έτοιμη μία λίστα με τα ονόματα 60 προσώπων, που θα κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες για τους θανάτους των άλλων δύο παιδιών (σ.σ. Ίριδα και Μαλένα). Ανάμεσα σε αυτούς ανήκουν οι γονείς του Μάνου Δασκαλάκη αλλά και η αδελφή της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Οι μάρτυρες που θα καταθέσουν για τον θάνατο της Μαλένας είναι όλοι οι γιατροί αλλά και το προσωπικό που ανέλαβε την νοσηλεία της όσο εκείνη μπαινοβγαινε στα νοσοκομεία.

Για την Ίριδα, ο αριθμός τον μαρτύρων, σύμφωνα με την Real News, είναι περιορισμένος καθώς το παιδί έχασε την ζωή του όσο βρισκόταν στο σπίτι της οικογένειας Δασκαλάκη.

Το σύνδρομο Μινχάουζεν

Ο Ανδρέας Ηλιάδης είχε ενημερώσει μεταξύ άλλων και τους συναδέλφους του, στην Αθήνα, να έχουν τα μάτια τους 14. Τους είχε ζητήσει να προσέχουν ιδιαίτερα τις κινήσεις που έκανε η Ρούλα Πισπιρίγκου. «Σκέφτηκα όχι το «απλό Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου αλλά το πιο περίπλοκο και σπάνιο το θανατηφόρο Μινχάουζεν, για το οποίο μπορεί κανείς να βρει πληροφορίες σε πιο προχωρημένα συγγράμματα. Οι δράστες με αυτό το σύνδρομο φτάνουν να δολοφονούν τους ανθρώπους που είναι δίπλα τους. Προσπάθησα να το αποκλείσω αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσα».

Στην απολογία της η Ρούλα Πισπιρίγκου είχε υποστηρίξει ότι δεν ξέρει πως βρέθηκε η κεταμίνη στο κορμάκι της Τζωρτζίνας και μίλησε για ενδεχόμενο ιατρικό λάθος. «Δεν μπορώ να ξέρω. Έχω τη πληροφορία ότι πρόκειται περί νοσοκομειακού φαρμάκου και ότι χορηγείται σε ΜΕΘ από εντατικολόγους. Επομένως πιστεύω ότι κάτι συνέβη όσο ήμασταν στο νοσοκομείο χωρίς να κατηγορώ κανέναν από τους γιατρούς ή νοσηλευτές, ότι δηλαδή έκαναν κάτι επίτηδες», ανέφερε στην κατάθεσή της η 33χρονη.

Ρούλα Πισπιρίγκου: Προσπαθούσε να παραπλανήσει τους γιατρούς

Η 33χρονη κατηγορούμενη μητέρα προσπαθούσε να παραπλανήσει τους γιατρούς και να τους πείσει ότι η Τζωρτζίνα παρουσίαζε αρρυθμίες. Ο δημοσιογράφος του «Βήματος» και των «Νέων» Βασίλης Λαμπρόπουλος, ανέφερε ότι ο γιατρός διαπίστωσε πως το τελευταίο επτάμηνο η 33χρονη είχε στείλει 180 σήματα στους γιατρούς, για να αναδείξει το ζήτημα της αρρυθμίας της Τζωρτζίνας.

Την ημέρα που η Τζωρτζίνα πέθανε, στις 29 Ιανουαρίου 2022, σύμφωνα με κατάθεση γιατρού του Ωνασείου, η Ρούλα Πισπιρίγκου είχε πάλι προσπαθήσει να μεταδώσει δεδομένα στις 14:00, την ώρα δηλαδή που συμπίπτει με τη χορήγηση της κεταμίνης.

Συγκλονίζουν οι ενέργειες της Πισπιρίγκου τη στιγμή που «έφευγε» η Τζωρτζίνα

Η 33χρονη μητέρα από την Πάτρα, ζητούσε από τους γιατρούς να σταματήσουν την προσπάθεια και έκανε πράγματα που δύσκολα μπορούν να εξηγηθούν. Στο μυαλό της, εκείνα τα δραματικά δευτερόλεπτα φαίνεται πως είχε το πώς θα μεταφέρει δεδομένα, που να πιστοποιούν πως το παιδί της αντιμετώπιζε πρόβλημα από τη στιγμή που έφτασαν οι γιατροί.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, το τεστ που έκανε η Ρούλα Πισπιρίγκου την ημέρα που πέθανε η Τζωρτζίνα, στις 2.00 το μεσημέρι – ώρα που συμπίπτει με τη χορήγηση της κεταμίνης – είχε ως στόχο να δείξει πως, εκείνη την ώρα, η 9χρονη δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα. Μετέδωσε όμως δεδομένα, την ώρα που ήταν μέσα στο μονόκλινο δωμάτιο ο γιατρός που έκανε την ανάνηψη.

Ο Βασίλης Λαμπρόπουλος είχε πει στην τηλεόραση του MEGA, ότι η 33χρονη κατηγορούμενη είπε στο γιατρό: «Παρακαλώ, σταματήστε την προσπάθεια για να μεταδώσω δεδομένα»!

Αυτό είχε κάνει μεγάλη εντύπωση στους γιατρούς, που έδιναν μάχη για να επαναφέρουν την 9χρονη. Είναι μια σκηνή που κανείς δεν έχει ξεχάσει, καθώς η Ρούλα Πισπιρίγκου φαινόταν και έδειχνε, με τις πράξεις και τα λόγια της, πως είχε λιγότερο άγχος από τους ίδιους.

Παράλληλα, τα περιστατικά βραδυκαρδίας, τα οποία κατέγραφε η Ρούλα Πισπιρίγκου για να τα δείξει στους γιατρούς, δεν σημειώθηκαν μόνο στο νοσοκομείο. Όπως κατέγραψε ο απινιδωτής, το 9χρονο κορίτσι είχε ανεξήγητες βραδυκαρδίες στο σπίτι της, τον Δεκέμβριο του 2021, χωρίς κανείς από το περιβάλλον της να ειδοποιήσει τους γιατρούς.

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: Ραγίζει καρδιές για τα τρία παιδιά ο Ανδρέας Ηλιάδης – Η ανάρτηση με ποίημα του Ρίτσου

Πάτρα: Με την... πλάτη στον τοίχο η Πισπιρίγκου - Πώς οι Αρχές τη «στριμώχνουν» με τα νέα στοιχεία

Γιατί πάει πίσω το αίτημα αποφυλάκισης της Πισπιρίγκου - «Μίλησε» το tablet της Τζωρτζίνας

Σχετικές ειδήσεις