ΕΛΛΑΔΑ

«Φόβος και τρόμος ο Candida Auris», λένε οι γιατροί στο Newsbomb.gr - Τα δεδομένα για την Ελλάδα

«Φόβος και τρόμος ο Candida Auris», λένε οι γιατροί στο Newsbomb.gr - Τα δεδομένα για την Ελλάδα
Η επόμενη απειλή για την ανθρωπότητα είναι ο Candida Auris.
INTIME / Φωτογραφία Αρχείου

Το μικρόβιο Candida Auris βρίσκεται μόνο εντός των νοσοκομείων. Τι λένε στο Newsbomb.gr για την επικινδυνότητά του οι Νίκος Τζανάκης και Νίκος Καπραβέλος.

Για ένα νέο κίνδυνο που απειλεί την ανθρωπότητα προειδοποιούν οι ειδικοί. Ο λόγος για το πολυανθεκτικό μικρόβιο «Candida Auris» που έχει εντοπιστεί σε νοσοκομεία και έχει ως πρώτο αίτιο θανάτου τις λοιμώξεις.

Πρόκειται για ένα μύκητα ο οποίος μπορεί να παραμείνει στο δέρμα ενός ανθρώπου, αλλά και σε αντικείμενα στον χώρο, όπως τα έπιπλα και ο εξοπλισμός του νοσοκομείου, για αρκετό καιρό. Έτσι, μπορεί να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα από ασθενή σε ασθενή. Το μικρόβιο είναι τόσο ισχυρό που μπορεί να μπει στο σώμα και να σκοτώσει τον ασθενή, εάν το ανοσοποιητικό του σύστημα έχει ήδη αποδυναμωθεί.

Ο διευθυντής της Β ΜΕΘ του «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος και ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μίλησαν στο Newsbomb.gr σχετικά με το μικρόβιο «Candida auris» το οποίο αποδεικνύεται πολύ ανθεκτικό.

Μιλώντας για το μικρόβιο ο κ. Καπραβέλος εξήγησε στο Newsbomb.gr ότι αυτό το ισχυρό μικρόβιο «δεν το έχουμε στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Είναι ένα μικρόβιο, το οποίο είναι δύσκολο να βρεθεί και δεν μπορεί να καταστραφεί εύκολα καθώς αποδεικνύεται πολύ ανθεκτικός στα αντιμυκητιασικά φάρμακα».

«Είναι ο φόβος και ο τρόμος. Πρόκειται για έναν ιό ο οποίος είναι απόλυτα καταστροφικός. Ανησυχούμε διότι δεν τον πιάνει κανένα αντιμυκητιακό. Φαίνεται ότι το μικρόβιο αυτό είναι αρκετά έξυπνο», είπε.

Και συμπλήρωσε: «Ο ιός αυτός είναι τόσο ισχυρός που όταν εντοπίζεται είναι ικανός να κλείσει ολόκληρες μονάδες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον καθηγητή αρκετοί από τους θανάτους ασθενών που νοσηλεύονται στο οφείλονται σε νοσοκομειακό μικρόβιο. «Το 40% - 50% των θανάτων οφείλεται σε κάποιο νοσοκομειακό και πολύ ανθεκτικό μικρόβιο».

Μιλώντας για το μικρόβιο ο κ. Τζανάκης εξήγησε στο Newsbomb.gr ότι: «Το συγκεκριμένο μικρόβιο επιβαρύνει ανοσοκατασταλμένα άτομα. Είναι μικρόβιο που συναντάμε αποκλειστικά σε νοσοκομεία και κυρίως ογκολογικά».

Τι επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ για τη νέα παγκόσμια απειλή

O πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης τόνισε πως το μικρόβιο «Candida Auris» βρίσκεται μόνο εντός των νοσοκομείων.

Μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA, εξήγησε ότι «αυτό το μικρόβιο – μύκητας βρίσκεται μόνο στα νοσοκομεία. Αντιμετωπίζεται στα πλαίσια των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Βλέπουμε μια αύξηση στην αντοχή στα αντιβιοτικά και το συγκεκριμένο έχει αναπτύξει ανθεκτικότητα στα κοινά φάρμακα που χρησιμοποιούμε για να καταπολεμήσουμε τους μύκητες».

Όπως λέει ο κ. Ζαούτης, έχει ξεκινήσει μια «συστηματική καταγραφή των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων» και σύντομα θα έχουμε τα αποτελέσματα.

«Σε γενικές γραμμές οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις αυξάνουν την θνητότητα και την επιβάρυνση στο σύστημα υγείας», ανέφερε.

Για να μπορέσουμε να προλάβουμε αλλά και να καταπολεμήσουμε τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις είναι απαραίτητη η τήρηση πρακτικών, όπως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών.

«Πρώτο βήμα στην καταπολέμηση αυτών των λοιμώξεων είναι να εφαρμόζουμε αυτές τις πρακτικές, ξεκινώντας από το πλύσιμο των χεριών», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

Candida Auris: Τι επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ για τη νέα παγκόσμια απειλή

Η Ελλάδα ετοιμάζεται για τον επικίνδυνο μύκητα candida auris