ΕΛΛΑΔΑ

Νέο Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης: Οι τέσσερις άξονες των νέων μέτρων για το ηλεκτρικό ρεύμα

Τα μέτρα για το ηλεκτρικό ρεύμα
Η δέσμη μέτρων για το ηλεκτρικό ρεύμα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.
Φωτογραφία αρχείου / InTime

Λογαριασμοί ρεύματος: Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω διαγγέλματος γνωστοποίησε το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης το οποίο κινείται σε τέσσερις άξονες.

«Ανάσα» για το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων πολιτών αναμένεται να δώσουν τα νέα μέτρα τα οποία εξήγγειλε στο διάγγελμα της Πέμπτης (5/5), ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα βασικά μέτρα που ανακοινώθηκαν αφορούν στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, με κυριότερο την επιστροφή του 60% των πρόσθετων επιβαρύνσεων και την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, στόχος είναι να ανακουφιστεί η μεσαία τάξη, η οποία έχει σηκώσει μεγάλο βάρος λόγω των ανατιμήσεων. Το Πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, κινείται σε τέσσερις άξονες. Αναλυτικά:

Επιστροφή στον τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας, με ετήσιο εισόδημα ως 45.000 ευρώ, του 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων στο ρεύμα, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο ως τον Μάιο με όριο αποζημίως τα 600 ευρώ. Για τον Μάιο και τον Ιούνιο, καλύπτεται το 50% της αύξησης στην κατανάλωση και μετά τις 300Kwh. Η νέα έκπτωση αφορά και μη κύριες κατοικίες για το σύνολο της κατανάλωσης.

Με βάση το τελικό πόρισμα της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας τα πρόσθετα συγκυριακά έσοδα των επιχειρήσεων Παραγωγής Ρεύματος θα φορολογηθούν με 90%. Τα έσοδα αυτά θα διατεθούν στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση δρομολογεί σύστημα που αποσυνδέει τις διεθνείς αυξήσεις του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, ανεξάρτητα από τις κινήσεις που θα κάνει η ΕΕ. Τίθεται έμμεσο πλαφόν και σταθεροποιούνται οι τιμές για τον καταναλωτή. Επί της ουσίας πρόκειται για την αναστολή της Ρήτρας Αναπροσαρμογής.

Τέλος, τις επόμενες εβδομάδας ξεκινά το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - αλλάζω συσκευή», ενώ το φθινόπωρο μπαίνει σε εφαρμογή και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις.

Η εξειδίκευση των νέων μέτρων που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, αναμένεται να γίνει το πρωί της Παρασκευής (6/5) από τους αρμόδιους υπουργούς. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, και ο υπουργός Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας, αναμένεται να αναλύσουν περαιτέρω το πώς θα εφαρμοστούν όσα εξήγγειλε στο διάγγελμά του ο κ. Μητσοτάκης.