ΕΛΛΑΔΑ

Κάσος: Το νησί έμεινε χωρίς πλοίο - «Οδηγούμαστε στην καταστροφή», φωνάζουν οι επιχειρηματίες

Κάσος: Το νησί έμεινε χωρίς πλοίο - «Οδηγούμαστε στην καταστροφή», φωνάζουν οι επιχειρηματίες

Λίγο πριν αναχωρήσει για το παρθενικό του δρομολόγιο, το πλοίο OLYMPUS που απέπλεε από το λιμάνι του Πειραιά για Κάσο-Κάρπαθο κρίθηκε μη αξιόπλοο και το ταξίδι δεν πραγματοποιήθηκε.

Η Κάσος στην «καρδιά» της τουριστικής περιόδου έμεινε χωρίς ακτοπλοϊκές συνδέσεις. Και αυτό συνέβη γιατί ακυρώθηκε το πρώτο δρομολόγιο του πλοίου OLYMPUS, που ανέλαβε την άγονη γραμμή της Κασοκαρπαθίας από το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και γιατί δεν έχει ακόμα ξεκινήσει δρομολόγια και το High Speed από την Κρήτη.

Στο Newsbomb.gr μιλήσαμε με τον επιχειρηματία, Νικήτα Καμπούρη, και πληροφορηθήκαμε πως το πλοίο OLYMPUS, ενώ ήταν έτοιμο να αναχωρήσει με τους επιβάτες και τα οχήματα μέσα, τελικά κρίθηκε μη αξιόπλοο, καθώς προέκυψε ζήτημα από μη τακτοποίηση των διαδικασιών έκδοσης πιστοποιητικού αξιοπλοΐας.

Οι τοπικές Αρχές, οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες της Κάσου εκφράζουν την αγανάκτησή τους και στο πλαίσιο κινητοποιήσεων έβαλαν «λουκέτο» στις δημόσιες υπηρεσίες και τα καταστήματα.

Για το νησί της Κάσου είχαν προορισμό 120 άτομα και όπως δήλωσε ο κ. Καμπούρης, «αυτός ο κόσμος είναι και οι πρώτοι τουρίστες του νησιού, οι οποίοι είχαν κλείσει και τη διαμονή τους στα ξενοδοχεία και τα άλλα καταλύματα. Δυστυχώς κινδυνεύουμε να χάσουμε και άλλα τέσσερα δρομολόγια. Οδηγούμαστε στην καταστροφή. Εμείς εδώ στο νησί δουλεύουμε 1μιση μήνα για να μπορέσουμε να βγάλουμε όλο τον χειμώνα. Αλλά δεν είναι μόνο το OLYMPUS. Και από Κρήτη ήταν να ξεκινήσει εδώ και 1 μήνα περίπου το High Speed αλλά δυστυχώς έχει καθυστερήσει και δεν έχει ακόμα δρομολόγια για την Κάσο», είπε.

Μάλιστα, φανερά αγανακτισμένος πρόσθεσε πως «την Τετάρτη θα αποπλεύσει από το λιμάνι του Πειραιά το Blue Star και θα ταξιδέψουν με αυτό όσοι είχαν κλείσει με το OLYMPUS. Ωστόσο, επειδή το Blue Star είχε ήδη κλεισμένες όλες τις καμπίνες, οι επιβάτες από το OLYMPUS θα έρθουν με μεγάλη ταλαιπωρία αφού δεν θα έχουν που να κοιμηθούν».

Τέλος, ο κ. Καμπούρης επεσήμανε πως θα πρέπει άμεσα να δοθεί μια λύση καθώς το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης είναι ζωτικής σημασίας για το νησί.

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Το περιστατικό αυτό έφερε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον βουλευτή Δωδεκανήσου, Νεκτάριο Σαντορινιό, να σχολιάζει: «Οι ευθύνες που βαραίνουν τον υπουργό Ναυτιλίας είναι βαρύτατες. Η Κάσος και η Κάρπαθος υφίστανται για μια ακόμη φορά τις τραγικές παλινωδίες και την «επιτελική» ανικανότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Στα μέσα Ιουλίου τα νησιά αυτά παραμένουν χωρίς πλοίο, με σαφή πια κίνδυνο να διαταραχθεί ανεπανόρθωτα η οικονομική και κοινωνική ζωή τους».

Πιο συγκεκριμένα ο Νεκτάριος Σαντορινιός σε δήλωσή του τονίζει ότι «το παρθενικό δρομολόγιο του πλοίου Olympus, που ήταν προγραμματισμένο για σήμερα το απόγευμα στην γραμμή της Κασοκαρπαθίας, ακυρώθηκε αιφνιδίως με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Ναυτιλίας. Το Υπουργείο και η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σοβαρά εκτεθειμένη στον λαό των νησιών αλλά και στους επισκέπτες που αυτές τις μέρες σπεύδουν στον Πειραιά για να μεταβούν στην νησιωτική χώρα.

Οι κάτοικοι της Κάσου και της Καρπάθου ζητούν άμεσες απαντήσεις:

  1. Γιατί άργησε τόσο η διαδικασία εξεύρεσης πλοίου που θα καλύψει τις ανάγκες της συγκεκριμένης άγονης γραμμής;
  2. Γιατί δεν μερίμνησε το Υπουργείο να έχει προηγηθεί εγκαίρως η επιθεώρηση του πλοίου έτσι ώστε να μην περάσουν την σημερινή ταλαιπωρία οι επιβάτες και να μην κινδυνεύει η συνολική διασύνδεση της Κάσου και της Καρπάθου;

Οι ευθύνες που βαραίνουν τον υπουργό Ναυτιλίας είναι βαρύτατες. Η Κάσος και η Κάρπαθος υφίστανται για μια ακόμη φορά τις τραγικές παλινωδίες και την «επιτελική» ανικανότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Στα μέσα Ιουλίου τα νησιά αυτά παραμένουν χωρίς πλοίο, με σαφή πια κίνδυνο να διαταραχθεί ανεπανόρθωτα η οικονομική και κοινωνική ζωή τους.

Υπενθυμίζουμε ότι αφού το υπουργείο άργησε χαρακτηριστικά να υπογράψει τη συγκεκριμένη Σύμβαση για την ανάθεση της άγονης γραμμής, αφού η εταιρεία άργησε να ανοίξει πλάνα, αλλά και αφού άνοιξαν, και πάλι κανένας μέσα στον κορύφωση του καλοκαιριού, δεν μπορούσε να κλείσει εισιτήρια για Κάσο-Κάρπαθο. Τέλος, σήμερα το προγραμματισμένο πρώτο δρομολόγιο του πλοίου ακυρώνεται….ενώ οι επιβάτες και τα οχήματα είχαν επιβιβαστεί και φορτωθεί στον Πειραιά!».

Τι απαντά το υπουργείο Ναυτιλίας

Στο μεταξύ, το υπουργείο Ναυτιλίας πραγματοποιεί έκτακτη σύσκεψη σχετικά με την υπόθεση του πλοίου «Olympus» σήμερα και αφού το νησί της Κάσου και της Καρπάθου έμειναν χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση και ακυρώθηκε το ταξίδι των πρώτων τουριστών. Ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, ανέφερε, πάντως, πως σήμερα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο, καθώς το πλοίο δεν είναι αξιόπλοο, θα κηρυχθεί έκπτωτο και θα κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες με απευθείας ανάθεση και έκτακτη δρομολόγηση, διαβεβαιώνοντας πως ούτε η Κάσος, ούτε η Κάρπαθος θα μείνουν χωρίς καράβι.