ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Σάμο: Μεγάλο το μέτωπο – Ξεκίνησαν τα εναέρια μέσα – Ανησυχία για τους ανέμους

Φωτιά στη Σάμο: Μεγάλο το μέτωπο – Ξεκίνησαν τα εναέρια μέσα – Ανησυχία για τους ανέμους
Μάχη με τις φλόγες στη Σάμο
Samos24.gr

Φωτιά στη Σάμο: Δύο ελικόπτερα ξεκίνησαν ρίψεις νερού με το πρώτο φως της ημέρας - Στο νησί και 28 πυροσβέστες από την Αθήνα

Αρκετά μεγάλο χαρακτήρισε το μέτωπο της φωτιάς στη Σάμο, που είναι σε εξέλιξη από το μεσημέρι της Τετάρτης, ο δήμαρχος δυτικής Σάμου, Αλέξανδρος Λυμπέρης, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης. Σύμφωνα με τον ίδιο το βράδυ κόπασε λίγο η ένταση των ανέμων «για να την κρατήσουμε κάπως».

Όπως είπε στο MEGA «η φωτιά πηγαίνει ανάλογα με τη διεύθυνση του ανέμου, πηγαίνει προς το Παλαιοχώρι και στους οικισμούς που εκκενώθηκαν (Μακριά Πούντα, Λιμνιώνας και Αγία Κυριακή)»

Στην ερώτηση από πού ξεκίνησε η φωτιά ο κ. Λυμπέρης απάντησε ότι «στο σημείο που ξεκίνησε δεν υπήρχε δυνατότητα ανθρώπινης παρέμβασης, εικάζουμε ότι είναι από κολώνα της ΔΕΗ»

Η μεγαλύτερη αγωνία τόσο του ίδιου όσο και των επιτελών της Πυροσβεστικής είναι η ένταση των ανέμων η οποία μέσα στην ημέρα αναμένεται να αυξηθεί. Όπως είπε ο κ. Λυμπέρης χθες, Τετάρτη (13/07) «οι άνεμοι ήταν τέτοιοι που δεν σου άφηναν περιθώριο να ελπίζεις ότι θα ελεγχθεί η φωτιά γρήγορα».

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού δύο ελικόπτερα ενώ στο έδαφος μάχη με τις φλόγες 78 πυροσβέστες από 6 ομάδες πεζοπόρων και 15 οχήματα.

Η φωτιά νωρίτερα στην περιοχή Μακριά Πούντα.samos 24

Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά πέρασε από τον Μαραθόκαμπο στις περιοχές Γκιόκα και Μακριά Πούντα, πλέον στην παραλία του Λιμνιώνα. Υπάρχουν αναφορές για ζημιές στο μοναστήρι του Αγίου Γιάννη του Ελεήμονα και σε διάσπαρτα σπίτια κοντά στο Παλαιοχώρι, ενώ εκκενώθηκαν τρεις οικισμοί, το χωριό Λιμνιώνας, η Μακριά Πούντα και η Αγία Κυριακή με τους κατοίκους τους να μην έχουν επιστρέψει ακόμα.

Στη Σάμο 28 Πυροσβέστες από την Αθήνα

Πάντα σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο νησί έχουν φτάσει και επιχειρούν 28 Πυροσβέστες από την Αθήνα, για να συμβάλουν και αυτοί με τη σειρά τους, στη μεγάλη προσπάθεια κατάσβεσης του μετώπου.

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δυτικής Σάμου

Μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στο Newsbomb.gr ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, τόνισε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη.

Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής: «Είμαστε όλοι στη μάχη. Εθελοντές, δήμοι, πυροσβέστες, αστυνομία. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα γιατί πνέουν δυνατοί τοπικοί άνεμοι που ξεπερνούν και τα 6 μποφόρ. Έχουν εκκενωθεί δύο μικροί οικισμοί. Της Μακριάς Πούντας και της Λιμνιώνας. Λόγω των καιρικών συνθηκών η φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη.».

Σχετικές ειδήσεις